Hirdetés

Így szívatják a fejlesztők a kalózokat

|

A kalózkodás továbbra is komoly probléma a játékiparban, a fejlesztők pedig igyekeznek küzdeni ellene. Összeszedtük nektek az öt legjobb próbálkozást.

Hirdetés

Szerencsére a GSO-n rengeteg olyan játékos van, akik megtisztelik a fejlesztőket azzal, hogy nem lopják le az internetről a munkájukat, de kár lenne tagadni, hogy a kalózkodás továbbra is komoly probléma.

Persze vannak olyanok, akik csak egyfajta illegális demóként tekintenek a letöltött játékokra, másoknak pedig egyszerűen nincs lehetősége megvenni az egyébként egyáltalán nem olcsó szoftvereket. Ismerjük az okokat és természetesen a fejlesztők is nagyon jól tudják, hogy mi a helyzet, és igyekeznek a lehető legjobban védekezni az illegális letöltések ellen. Vagy legalábbis megviccelni azokat, akik kalózverzióval játszanak. 

A Far Cry 4-ben például nem volt látótérállító csúszka. Legalábbis sokan emiatt panaszkodtak az online fórumokon, amikor is a játék kreatív rendezője, Alex Hutchinson bemondta, hogy...

Ezzel szemben az 11 Bit Studios Steam kulcsokat osztogatott az embereknek, akik letöltötték az egyébként zseniálisnak tűnő This War of Mine című játékukat. Csak annyit kértek cserébe, hogy ha tetszik nekik a játék, akkor adják tovább a hírt. Ez is egy megoldás.

Viszont vannak fejlesztők, akik egész más eszközökkel harcolnak a kalózok ellen. Itt van az öt kedvencünk.

1. Settlers III

Azt hiszem erről sokan hallottatok. A fejlesztők úgy döntöttek, hogy egy életre belevésik a játékosok emlékezetébe, hogy a disznó bizony nem vas. Tanulságos lecke ez az életre is, de a Settlers 3-ban különösen fájdalmas volt a felismerés, mert a vaskohók a játékhoz elengedhetetlen nyersanyag helyett disznókat adtak. A Blue Byte mindenképpen megérdemli az elismerést, ez az egyik legkreatívabb büntetés, amivel a témában találkoztunk.

2. Grand Theft Auto IV

A Rockstar mindig is híres volt a humoráról, a játékaik is tele vannak mókás jelenetekkel és utalgatásokkal. Végtelenül kreatív csapat, ezért nem is olyan meglepő, hogy még a kalózellenes megmozdulásai is nagyon viccesek. A GTA IV kalózverziójában a kamera egyszer csak elkezd össze-vissza mozogni, hányingert keltve a digitális bűnözőkben, ráadásul ha beszállunk egy kocsiba, az azonnal padlógázzal indul előre. Voltatok ma már nagyon rosszul? Itt az ideje.

3. Serious Sam 3: BFE

Megvan a megölhetetlen fegyveres skorpió-ember? A Serious Sam egyébként is meglehetősen beteg világába simán belefér, de ezt a kis adalékot a fejlesztők azoknak tartogatták, akik nem legális úton jutottak hozzá a játékukhoz. Egyébként ez talán egy kicsit a visszájára is fordult, mert sok játékos inkább kihívást látott benne, mintha csak egy új nehézségi szint lenne. 

4. Game Dev Tycoon

Az abszolút kedvenc. Sirius Game Dev Tycoon videósorozata alatt szerettem bele a játékba - tökéletes relaxációs program, ajánlom mindenkinek. Ez egy videojáték a játékfejlesztésről, amiben egy stúdiót kell üzemeltetnünk és persze minél jobb játékokat kiadnunk. A kalózverzióban ezt mind megtehetjük, de a játékban készített játékunkat rengetegen letöltik és idővel egyszerűen tönkremegy a stúdiónk. Brilliáns. 

5. Batman: Arkham Asylum

A Rocksteady sem finomkodott. Ők egész egyszerűen végigjátszhatatlanná tették a Batman: Arkham Asylumot, pusztán azzal, hogy kivették belőle a bőregér egy olyan tulajdonságát, amivel át tudna repülni egy szakadék felett. Mivel senki sem tudott erről az intézkedésről, ezért sok panasz érkezett, amire a Rocksteady pusztán annyit mondott, hogy "nem a játék kódjában, hanem az erkölcsi 'kódban' van a hiba". 

Sok olyan megoldásról hallottunk még, amivel bővíteni lehetne ezt a listát, de talán ezek voltak a legjobbak, bár a Michael Jackson Experience-es vuvuzela is zseniális volt. Nektek melyik tetszik a legjobban? Esetleg tudtok jobbat mondani? Jöhetnek a javaslatok. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)