Hirdetés

Így támogatja a játékipar Ukrajnát

|

Többek között a CD Projekt Red és a Bungie is adománnyal fejezi ki szolidaritását.

Hirdetés

Harmadik napja tartanak a harcok abban a háborúban, amelyet Oroszország indított csütörtök hajnalban Ukrajna ellen. A történtek számos játékfejlesztőt megráztak, és nem csak azokat, akik a konfliktuszónában élve személyesen érintettek. Elsőként a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobylt fejlesztő, Kijevben működő GSC Game World szólalt fel és kért segítséget a bajba jutottaknak, aztán a lengyel 11 bit studios döntött úgy, hogy a This War of Mine bevételeiből az ukrán Vöröskeresztet támogatja. És ezzel még távolról sem értünk a lista végére, hiszen a CD Projekt Redtől a Ubisofton át a Bungie csapatáig sokan foglaltak állást a háborúval szemben, elítélve az agressziót.

Hirdetés

Mint ismeretes, a Ubisoft két irodát is fenntart Ukrajnában, egyet a fővárosban, Kijevben és egy másikat a Fekete-tenger partján fekvő Odesszában. A francia kiadó sajtószóvivője az alábbi nyilatkozatot adta ki a Eurogamer megkeresésére:

"Kollégáink biztonsága és épsége a legfőbb aggodalmunk. Figyelemmel kísérjük a helyzetet és már több lépést is tettünk annak érdekében, hogy biztonságban tudjuk ukrajnai csapatainkat. Minden támogatást és segítséget megadunk nekik. E pillanatban nem oszthatunk meg további részleteket, de folytatjuk a helyzet megfigyelését, és ha változnak a körülmények, alkalmazkodni fogunk hozzájuk."

David Tisserand, a Ubisoft Montreal menedzsere ezzel párhuzamosan arra mutatott rá, hogy milyen fontos a Ubisoft számára az életveszélyben lévő kollégák munkája.

"Nehéz úgy a feladatainkra koncentrálni, hogy közben támadás alatt állnak az ukrán kollégáink. Ha esetleg nem tudtátok volna, a kijevi és odesszai csapatoknak fontos szerepük volt abban, hogy az Assassin's Creed Originstől kezdve hozzáférhetőbbé váljanak a játékaink. A legtöbb beállítási lehetőség, amelyeket már megszoktak a játékosok, az ő szenvedélyük és elhivatottságuk közvetlen eredménye. Emellett ugyanebből a célból hajtanak végre fejlesztéseket a játékmotorjainkon is. Féltem a barátaimat, akikkel a minap még közös megbeszélésen vettem részt."

Lengyelország történelmi tapasztalatai okán cseppet sem meglepő, hogy nem késlekedett a támogatással a The Witcher-játékokat és a Cyberpunk 2077-et gondozó CD Projekt Red. A kiadó- és fejlesztővállalat egymillió złoty-t (körülbelül 79 millió forintot) adományoz egy segélyszervezetnek.

A Sony által nemrég felvásárolt Bungie nem nyúl közvetlenül a zsebébe, ehelyett az 11 bit studios példáját követve saját karitatív kezdeményezése, a Game2Give 48 óra alatt összegyűlt bevételét ajánlja fel segélyszervezeteknek.

Ugyanezt az utat választotta a Slipways című stratégiai játék fejlesztője is. Hét napon keresztül minden eladott példány után a lengyel Vöröskereszt Ukrajna támogatására létrehozott segélyalapjába fizeti be azt az összeget, ami a profitja lenne. A GOG.com szintén lemond a saját jutalékáról, hogy a Vöröskeresztnek adhassa.

A kijevi Vostok Games (Survarium, Fear the Wolves) fejlesztői a nemzeti lobogót és a #StandWithUkraine hashtaget posztolták ki a Twitterre, illetve tudatták az érdeklődőkkel, hogy egyelőre jól vannak.

A Sherlock Holmes játékokról ismert Frogwares szintén komoly ukrán érdekeltségekkel rendelkezik, a stúdió számos fejlesztője él az oroszok által megtámadott országban. A csapat Twitter-bejegyzése rávilágít, hogy Ukrajna egy békés állam, megalapítása óta nem fenyegetett és nem is támadott meg senkit, Oroszország mégis háborút indított. Mindaz, ami most történik, nemcsak a munkájukra lesz hatással, hanem tönkre teheti az életüket.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

A Team17 által felkarolt The Serpent Rouge-ot jegyző Sengi Games is a Twittert használta arra, hogy tájékoztassa a vásárlóit, átmenetileg nem tud majd annyi segítséget nyújtani a játékkal kapcsolatban, mint eddig. A takaréklángra tett terméktámogatás oka nem szorul magyarázatra.

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a Metro játékok mögött álló 4A Games csapatát. A S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl eredeti fejlesztőiből verbuválódott gárda már a 2014-es ukrán válság és a Krím-félsziget Oroszország általi megszállása után úgy döntött, hogy biztonságosabb helyszínt keres, ezért részben áttette működését az EU-tag Máltára. Ezzel párhuzamosan fenntartotta kijevi irodáját is, amelynek munkatársai most közvetlen veszélyben vannak. Mivel a 4A Games már az Embracer Group tulajdona és a Saber Interactive alá tartozik, az utóbbi felajánlotta az ukrajnai kollégáknak, hogy költözzenek át bármelyik másik Saber-stúdióba. A 4A Games a Twitteren szörnyülködött amiatt, hogy a valóság kezd olyanná válni, mint a játékok legborzasztóbb forgatókönyvei, egyúttal pedig az ukrán fegyveres erők támogatására szólított fel.

A cseh Amanita Design nem érte be pár, a háborút elítélő Twitter-bejegyzéssel, inkább úgy döntött, hogy a Machinarium, a CHUCHEL és a Creaks egy heti bevételét egy, a rászoruló ukránokat támogató segélyszervezetnek ajánlja fel.

A Tallboys Games (Pandemic Express, Where the coulds end, Militsioner) az értelmetlen háború miatt érzett frusztrációjukat kiáltották a virtuális térbe.

A kaliforniai Crytivo (The Universim) nem kisebb vállalást tett, mint hogy a teljes februári és márciusi bevételét az ukrán Vöröskeresztnek adományozza. Alex Koshelkov ügyvezető és alapító egyúttal közölte, hogy minden ukrán alkalmazottjuk fizetett szabadságot kap, amíg újra felveheti a munkát biztonságos környezetben.

A BAFTA-díja Lumino City-t megalkotó State of Play Games is felajánlotta bevételei egy részét.

A Bloober Team (Layers of Fear, Observer, Blair Witch, The Medium) pedig a támadás napján hosszú bejegyzésben közölte követőivel, hogy eredetileg egy lengyel hagyománnyal ismertette volna meg őket, ám a szemünk láttára íródó történelem keresztülhúzta a számításaikat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)