A NAV már megint lefoglalt egy árkád játékgépet, ami nem fogad el pénzt

|

Az Insert Coin Egyesület árkád kaszniba épített NEO GEO gépét a NAV szerencsejátékra alkalmas gépnek minősítette, holott egyáltalán nem lehet bele pénzt dobni. Feldereng a Flippermúzeumos ügy?

Die Hardver - Még olcsóbb a hardvered! Hirdetés

Tavaly a Flippermúzeumban lévő, bárki által szabadon kipróbálható masinákba kötött bele a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mert hiába volt mindegyiken leragasztva az érmebedobó nyílás,  és hiába volt meg minden szükséges engedély, úgy ítélték, a gépek alkalmasak tiltott szerencsejátékra. Az ügy szerencsére hamar megoldódott, a Pbal Gallery pedig azóta is zavartalanul üzemel.

Hirdetés

Alig több mint egy évvel az eset után ismét egy teljesen abszurd helyzet állt elő. Az Insert Coin Egyesület kedden jelentette be, hogy a NAV Szerencsejáték Felügyelet lefoglalta a Dürer Kertben kiállított árkád gépet, ami természetesen csak (tényleges) közszolgálati jelleggel volt ott elhelyezve, nem pedig haszonszerzés céljából.

Megkérdeztük az egyesület elnökét, Kaptás Andrást, hogy hogyan alakulhatott ki ez a szituáció, milyen alapon foglalták le a gépet, és mik a kilátások vele kapcsolatban. András elmondta, hogy az árkád játékgép attól függetlenül, hogy elfogad-e pénzt, játékautomatának minősül, melyhez típusengedélyre van szükség (kb. 100 ezer forint), valamint havidíjat kell utána fizetni (9 ezer forint).

Ez nyilván egy ingyenesen használható gépnél irreális összeg, viszont ami az egészben a legtrükkösebb, hogy a szóban forgó gépnek esélye sincs megkapni az engedélyt, mivel nincs benne érmevizsgáló, és úgy nem szabályos. Nem sorolható be abba a kategóriába, amibe nem is tartozik. Megdöbbentő.

Az Insert Coin is azon az állásponton van, hogy

a szerencsejáték törvény nem vonatkozhat nem pénzzel működő játékgépekre, főleg ha tulajdonosa kulturális céllal, non-profit üzemelteti.

A gép jelenleg még a Dürerben található, de a szórakozóhely elrakta egy raktárba. A következő lépés, hogy a mérésügyi hatóság egy szakértője megállapítja, a játékgép valóban szabálytalanul üzemel (pénzzel működő, nyereséget termelő játékgéphez képest valóban, mivel nem pénzzel működik), bírságot szabnak ki, majd ténylegesen elszállítják.

Az egyesület tervezi a fellebbezést; amennyiben a bírság őket terheli, bíróságon védekeznek, ha pedig a Dürert, kifizetik helyette a bírságot, majd beperelik a Szerencsejáték Felügyeletet.

A hír hallatán egy másik hely, ahol szintén az egyesület egy gépe található, azt kérte, mihamarabb szállítsák el onnan. 

Mi nagyon szorítunk a srácoknak, hogy a lehető legjobban jöjjenek ki a dologból, és reméljük, hogy a NAV is képes lesz a jövőben különbséget tenni a nyerőgépek és a szabad játékot szolgáló árkád gép között. Ami ráadásul ingyenesen üzemel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!