Hirdetés

Két embert is beperelt a Twitch, amiért gyűlöletkampányokat indítottak

|

A platform üzemeltetői szerint a vádlottak botokat használjanak arra, hogy különféle gyűlölködő szövegekkel árasszanak el egyes streamereket, akik sztrájkkal tiltakoztak a jelenség ellen.

Hirdetés

A Twitch már hónapok óta küzd a "hate raid" nevű jelenséggel, vagyis azzal, amikor tömegesen letámadnak egy streamert azért, hogy aztán a chatbe mindenféle sértő és diszkriminatív tartalmú szövegeket írjanak. A platform igen nehezen tudta felvenni a harcot ezekkel a zaklatókkal, de most hivatalosan is megvádoltak két felhasználót, akik ellen a pert is benyújtották.

A Twitch tegnap indította el a bíróságon azt a pert, amelyben két felhasználót (akiket egyelőre csak CruzzControl és CreatineOversode néven ismerhetünk) is megvádolt azzal, hogy hate raideket indítottak és egy erre a célra fenntartott bothálózatot üzemeltetnek. 

Hirdetés

A vállalat álláspontja szerint: 

"CruzzControl majdnem háromezer botért felelős, amelyeket ilyen célokra használtak fel. Az általa fejlesztett és üzembe helyezett botokat több olyan támadással is kapcsolatba lehet hozni, melyek keretében fekete és LGBTQIA+ streamereket különféle rasszista, homofób, szexista és egyéb módon sértő tartalmakkal zaklattak.

A Twitch ezen kívül CreatineOverdose felhasználót is összefüggésbe hozta a zaklatásokkal, pl. augusztus 15.-én, amikor a vádlott bemutatta, hogyan lehet a bot szoftvert arra használni, hogy elárasszanak csatornákat rasszista megnevezésekkel, kisebbségek elleni erőszakos megjegyzésekkel, illetve elhitessék valakivel azt, hogy a zaklatók kapcsolatban állnak a Ku Klux Klánnal.

A vádak egyébként egyáltalán nem találgatás eredményeképpen születtek meg, ugyanis CreatineOverdose konkrétan beismerte egy stream közben, hogy ő az egyik felelős a botsereg mögött:

Egyébként a Twitch semmi egyéb konkrétumot nem osztott meg a két tettesről, csak annyit lehet tudni, hogy valahol Európában tevékenykednek (de akár az is lehet, hogy európai proxy szerverek mögött vannak).

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ha születik is konkrét ítélet, ez önmagában még valószínűleg nem fogja meggátolni a további próbálkozásokat, de ettől függetlenül a Twitch közössége úgy véli, hogy ez egy jó irány a platform számára, ahogyan azt Lucia Everblack, az #ADayOffTwitch mozgalom szervezője is megfogalmazta:

"Ez nyilván nem oldja meg a nagyobb problémákat ezzel kapcsolatban, de mindenképpen azt az üzenetet küldi, hogy ezeket az embereket meg lehet találni."

Sajnos napjainkban fokozottan igazzá vált, hogy az internet és a felhasználói tartalomgyártás egy kétélű penge, úgyhogy nagyon reméljük, hogy a bíróság olyan ítéletet tud majd hozni, ami nem csak a tetteseket teszi felelőssé, de a további megelőzésben is segít.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)