Hirdetés

Kik voltak a booth babe-ek és miért tiltották ki őket az E3-ról?

|

Hosszú ideig teljesen természetesek számított, hogy videojátékokat lenge öltözetű hostesshölgyekkel lehet csak promózni.

Hirdetés

Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy elképesztő sebességgel rohan az idő gyorsvonatja, mint az, hogy 2022-ben már külön el kell magyarázni, kik voltak egykoron a booth babe-ek, akik teljesen megszokott, sőt már-már elvárt "kellékei" voltak a videojátékos rendezvényeknek, expóknak. És itt most a "kellék" szót egyáltalán nem véletlenül használtuk, ezeknek a hostesseknek ennyi volt a funkciójuk és nem több, nem véletlenül döntött úgy egy ponton a szakma, hogy váltani kell. 

Ma már teljesen elképzelhetetlen lenne az, hogy egy autós játékot csak bikinis, magassarkús csajokkal tud promózni a kiadó, vagy hogy egy fantasy cím standjánál láncvérttangás hölgyek lóbálják a kardokat. 2006-ig azonban ez az E3 szerves része volt.

Hirdetés

A booth babe kifejezés azokra a nagyon dekoratív hostessekre volt használatos, akik végtelenül kihívó ruhájukban azért pózoltak az egyes kiállítók standjai mellett az E3-on és más gamer rendezvényeken, hogy nemes egyszerűséggel odavonzzák a többségében férfi gamereket. Persze ez az egész tendencia nem a gamer események sajátja volt, a különböző tech expók, például a Las Vegas-i CES is egészen messzire el tudott menni ezen a téren, mondván mi is adhatna el jobban egy új billentyűzetet vagy tápegységet, mint egy alig fedett, gondosan beolajozott női test. 

A Los Angeles-i E3 szervezői 2006-ban döntöttek úgy, hogy eddig és ne tovább. Egészen konkrétan kitiltották a rendezvényről a booth babe-eket, azokat a standokat pedig, ahol mégis felbukkantak ilyen hostessek, 5000 dolláros pénzbírsággal büntették. Ekkor egyébként nem igazán fűztek kommentárt ahhoz, hogy miért van szükség a változásra, de minden bizonnyal közrejátszott az is, hogy egyre több női gamer volt kíváncsi a játékokra. 2006-ban a játékosok 38%-a már nő volt az Egyesült Államokban (ez a szám 2022-ben 48%).

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Később egyre kevésbé volt szükség a szigorra, az alulöltözött hostessek kapcsán változott a társadalmi reakció (2012-ben már hatalmas felháborodást keltett például az ASUS, amiért egy booth babe mutatta be a Transformer AIO tabletet a Computexen), közben pedig aki nagyon akarta, az azért csak el tudta érni, hogy az E3 se maradjon teljesen bikinik nélkül, a Saints Row: The Third kapcsán például a parkolóban rendeztek fürdőruhás kocsimosást. 

Nyilván mindenkinek megvan a saját véleménye arról, mennyire volt dehonesztáló a női nemre nézve a booth babe-ek munkássága, és gond-e az, hogy egy más korban, más társadalmi normák mellett ez hozzátartozott a tech- és játékiparhoz. Az viszont bizonyos, hogy pár kép többet mondd ezer szónál, az alábbi galériában összeszedtünk pár példát, melyek alapján talán ti is könnyebben el tudjátok dönteni, kellemetlen volt-e a booth babe korszak, avagy sem.

Anno külön képes válogatást közöltek le az E3 és más nagy expók idején a legnevesebb gamer magazinok is a booth babe-ekről, de értelemszerűen ma már ennek a hagyománynak sincs nyoma. Mi itt és most nem szeretnénk ítéletet mondani "booth babe kérdésben", ti azonban bátran mondjátok el saját véleményeteket lent, a kommentek között!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)