Hirdetés

Kirúgták a World of Tanks fejlesztőjének kreatív igazgatóját, miután nyíltan támogatta Ukrajna lerohanását

|

Szergej Burkatovszkij fontosnak tartotta, hogy a közösségi médiában üdvözölje az inváziót.

Hirdetés

Február 24-én Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, az invázió hírére pedig a játékipar is megmozdult. Az elmúlt napok során több stúdió, így CD Projekt RED, a 11 bit studios és a Bungie is bejelentette, hogy adományokkal segíti az ukránokat, míg az országban két stúdiót is fenntartó Ubisoft közleményben ítélte el az orosz agressziót.

A háború a World of Tanks fejlesztőjét, a Wargaminget is mélyen érinti, mivel a cégnek több száz ukrán munkatársa van, továbbá az Oroszországgal szoros szövetségben álló Fehéroroszország fővárosában, Minszkben alapították, a legnagyobb stúdiójuk pedig ma is ott üzemel. Nemrég távozni kényszerült a vállalat egyik legrégebbi munkatársa, a kreatív igazgatói posztot betöltő Szergej Burkatovszkij, miután a közösségi médiában kürtölte világgá az Ukrajnával szemben álló erők iránti szimpátiáját.

Hirdetés

Burkatovszkij egy azóta törölt Facebook-bejegyzésben közölte, hogy támogatja orosz hadsereget és függetlenségüket kikiáltó szakadár régiókat, a Luhanszki Népköztársaságot és a Donyecki Népköztársaságot.

A Wargaming erre előbb az orosz Cyber.Sports.ru-nak eljuttatott nyilatkozatban tudatta, hogy ez csak a vezető személyes véleménye, ami "kategorikusan ellentétes" a cég álláspontjával, egy nappal később azonban a kreatív igazgató a Facebookon posztolta, hogy elválnak az útjai a Wargamingtől. A bejelentéshez egy fotót is mellékelt, ami egy felnyitott hidat ábrázol:

A cég nemrég egy sajtóközleményt is kiküldött, amiben nem kommentálta a történteket, viszont bejelentette, hogy egymillió dollárral támogatja az Ukrán Vöröskeresztet és aktívan segíti az ukrán munkatársait.

"A Wargamingnél az alkalmazottaink biztonsága és védelme a legfontosabb prioritás. Jelenleg a vállalat minden rendelkezésre álló erőforrása a több mint 550 kollégánkat segíti és támogatja: alternatív lakhatást, korai kifizetéseket és további forrásokat biztosítva számukra az utazáshoz és az áttelepüléshez. Segítjük az alkalmazottaink családjait a szomszédos országokba való kiutazásban, és szállást is szervezünk számukra. Végezetül, a Wargaming Kyiv ma 1 millió dollárt adományoz az Ukrán Vöröskeresztnek. Ezt az összeget az ukrán kórházak és orvosok támogatására, a kitelepített polgárok megsegítésére és szükség szerint a humanitárius szervezet egyéb létfontosságú tevékenységeire fordítják."

- áll a Wargaming közleményében, a cég pedig azt is kilátásba helyezte, hogy további támogatást nyújt a humanitárius erőfeszítéseknek, ha "a helyzet úgy kívánja".

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

A World of Warships és a World of Warplanes mellett több más játékot is jegyző vállalat helyzete meglehetősen kényes, hiába helyezték ugyanis már 2011-ben Ciprusra a központot, a cég működésében továbbra is kulcsszerepet játszik a fehéroroszországi bázis, ahol a választási csalással vádolt diktátor, a Vlagyimir Putyin leghűbb szövetségesének számító Alexandr Lukasenka az úr.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)