Hirdetés

Hogyan lesz a Virtuózok sztárjából videojátékos zenész?

|

A mindössze 16 éves hegedűművész, Kuti Robi nem először koncertezik a Video Games Live zenekarával, többször fellépett már a kölni gamescomon is. Vele beszélgettünk játékokról, zenéről.

Hirdetés

Kuti Robit a Virtuózok komolyzenei tehetségkutatóból ismerhette meg az ország 2014-ben. A fiatal tehetség tavaly, Dr. Vadász Dániel, a Virtuózok egyik producere közreműködésével szólistaként felléphetett a 2015-ös kölni gamescomon tartott Video Games Live-on, ahol a Grim Fandango és a Chrono Trigger/Cross dalait játszotta el hegedűn. Idén újra szerepelt a zenekarban, és a szombati, budapesti koncerten is hallhatjuk majd játékát.

GS: Hogyan kerültél kapcsolatba a videojátékok világával?

Kuti Róbert: Még általános iskolában a barátaim ajánlottak pár játékot, amivel általában közösen játszottunk, csak aztán egyre nagyobb szerepet kezdett betölteni az életemben a zene és egyre kevesebb idő jutott a játékra, de néha még most is jó kikapcsolódás kicsit valamilyen játékkal játszani.

GS: A Zeneakadémián folytatsz klasszikus zenei tanulmányokat, de közben jó néhány crossover darab is szerepel az egyébként rohamosan bővülő  repertoárodban. Hogyan fér meg ez a két műfaj egymás mellett?

KR: Kb. másfél éve kezdtem el foglalkozni a crossover zenével, mikor az iskolában az egyik számot, amit hallgattak éppen, leutánoztam hegedűvel és nagyon tetszett nekik. Talán ez ösztönzött arra, hogy azóta már átdolgoztam sok számot. Általában egy napom abból áll, hogy ha otthon vagyok klasszikus zenét gyakorolok és mikor már végeztem egy kis időt szánok a crossover zenére is. Gyakran hajnalban születnek meg a legjobb ötletek és feldolgozások. Természetesen nekem az a célom, hogy egy elismert klasszikus zenei hegedűművész legyek, de emellett én szeretnék Crossover zenével is sikeres lenni.

GS: Mit gondolsz a mai videojátékokról? Van kedvenced?

KR: Szerintem rendkívül ki tudja kapcsolni az embert és nagyon jó szórakozás bármilyen korosztály számára. A kedvencem talán egy 4story nevű német MMORPG, amivel kiskoromban sokat játszottam.

GS: Mi a véleményed a mai játékok zenéiről, illetve a zenei trendekről?

KR: Sok klasszikus zenében forgó ember elítéli a mai zenéket, de szerintem ugyanúgy, ahogy a klasszikus zenei számok mögött a szerző valamilyen érzést szeretne közvetíteni a hallgatók számára, a mostani zenéknek is ez a célja, csak másmilyen irányból közelítik meg az embereket, ezért számomra nincs nagyon olyan műfajú zene amit teljesen elleneznék, vagy ne tudnék hallgatni.

GS: Felléptél a 2015-ös Gamescomon Kölnben. Milyen élményeid, tapasztalataid voltak?

KR: Számomra talán az volt az első olyan koncert, mikor crossover zenét játszhattam akkora közönség előtt. Ez engem arra inspirált, hogy ezt folytassam a klasszikus zene mellet, mert nagyon tetszett. Hihetetlen élmény volt azon a színpadon játszani és maga az egész rendezvény is elképesztő volt azzal a sok emberrel és kiállítással ami ott volt.

GS: Mik a további terveid?

KR: Az osztálytársaimon és a facebookos követőimen lehet a legjobban tapasztalni, hogy mennyi fiatalt érdekel egy klasszikus zenei hangszer, mint a hegedű, ha azon a kedvenc számukat hallják meg, amit imádnak. Az én célom, hogy a fiatalokhoz közelebb hozzam a crossover zenén keresztül a klasszikus zenét, az idősebb generációval pedig megismertethessek gyönyörű számokat, amiket nem feltétlenül hallgatnának amúgy meg.

Video Games Live Budapest

Időpont: 2016. november 26., 21:00
Helyszín: Hungexpo,  Budapest, Alberirsai út 10
Facebook esemény: Itt jelezd, hogy jössz!
Jegyvásárlás: Video Games Live Budapest jegyek

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)