Hirdetés

Tényleg jön a Marvel Videojátékos Univerzum, vagy kár is álmodni róla?

|

Rengeteg a nyitott kérdés még a Marvel's Avengers kapcsán, de sokakat az foglalkoztat a legjobban, hogy a Square Enix játéka azonos univerzumban kap-e helyet a Sony tavalyi Spider-Manjével. Megpróbáltuk kinyomozni.

Hirdetés

Az idei E3-on végre megmutatták nekünk a 2017 elején bejelentett, akkor még The Avengers Project kódnéven futó Marvel's Avengerst. A karakterek ábrázolásmódja miatt rögtön kapott is a játék hideget és meleget a rajongóktól; pedig számítani lehetett az eltérésekre, elvégre ez egy teljesen új, különálló világ és történet. Azok viszont, akik nem a Föld legnagyobb hőseinek arcberendezésébe akartak belekötni, egyből azon kezdtek el agyalni, hogy összejöhet-e a videojátékoknál is valami hasonló, mint a mozivásznon, vagyis a Marvel Filmes Univerzum után számíthatunk-e egy olyan Marvel Videojátékos Univerzumra, ahol a különálló játékok egy közös világban játszódnak. Most ennek kapcsán állítunk egymással szembe pro és kontra érveket.

Hirdetés

Ügyvédelve!

Mindenekelőtt vizsgáljuk meg, hogy egyáltalán van-e bármiféle jogi akadálya annak, hogy összejöjjön ez a vágyálom, tényleg van-e lehetőség arra, hogy egy és ugyanazon világban hálóhintázzon a Sony által kiadott Marvel's Spider-Man Pókembere és zúzzanak a Marvel's Avengers bosszúállói. A rövid és tömör válasz egy egyértelmű igen. Nem véletlen, hogy mindkét játék címe rögtön a "Marvel's" szócskával kezdődik (ez akár az első olyan nyomunk is lehet, ami a közös univerzumra utal), ugyanis mindkét videojátékot a Marvel rendelte meg, mindössze annyiról van szó, hogy másra bízta az elkészítésüket. Többekben él egy olyan tévhit, hogy a Sony birtokol minden Pókemberhez kapcsolódó adaptációs jogot, de így nem igaz. Csak és kizárólag Peter Parker karaktere filmvászonra adaptálásának jogát zsebelte be a Sony, minden más jog továbbra is a Marvelnél tanyázik. A Spider-Man játék esetében egyszerűen arról volt szó, hogy a Marvel illetékesei elballagtak a Sony-hoz, mondván készítsenek nekik egy Marvel játékot Sony minőségben, majd a Sony felkérte erre az Insomniac Games csapatát. Végig a Marvel kezében volt a gyeplő, és ugyanez a helyzet a Marvel's Avengers esetében is. Egyedül rajtuk múlik tehát, hogy a két játék hősei találkozhatnak-e valaha. Azt sem szabad egyébként elfelejteni, hogy még idén érkezik PlayStation VR-ra a Marvel's Iron Man, illetve a Second Dinner nevű fejlesztőcsapat is dolgozik egy eddig még le nem leplezett Marvel játékon. Akár ezek is becsatlakozhatnak a nagy Marvel Videojátékos Univerzumba.

Árulkodó jelek

Az egyértelműen összekapcsolható címek mellett ugyancsak elég konkrét utalásokat is felfedezhetünk a két játék között, de azért ezeket is érdemes a helyén kezelni, nem szabad abba csapdába esni, hogy túlzottan sokat akarunk beléjük látni.

A Spider-Man játék New Yorkjában helyet kapott az Avengers Tower, azaz a Bosszúállók tornya is, és amikor Pókember elhalad az épület előtt, mintegy mellékesen elejti a következő mondatot:

"Olyan menő a Bosszúállók Torony! Kár, hogy soha sincsenek itt, hogy használják. Épp a nyugati parton nyomulnak, vagy mi. Valószínűleg szörfözhetnek."

A Marvel's Avengers első előzetese után pontosan tudjuk, hogy a játék eseményei a nyugati parton, San Franciscóban veszik kezdetüket, itt történik meg, hogy a Bosszúállók új, nyugati bázisának felavatása közben felrobban és lezuhan a Helicarrier (repülő irányítóközpont, amit a filmekben és a képregényekben a S.H.I.E.L.D. használt), a katasztrófa pedig rengeteg halálos áldozatot követel.

Elég egyértelműnek tűnik tehát ez az utalás, Póki szerint a Bosszúállók a nyugati parton vannak, a Square Enix játéka pedig ezt alá is támasztja. 

Összekötő kapocs lehet még egy visszatérő mellékszereplő is, a Taskmaster nevezetű szupergonosz, ugyanis a Spider-Manben is szerepel (egy egész mellékküldetésszál kapcsolódik hozzá), és ő az egyik gazfickó, akinek felbukkanását megerősítették a Marvel's Avengers esetében (a másik egyébként Abomination/Förtelem, Hulk régi ellensége), láthattuk is őt az első kedvcsináló videóban. Mivel nem egy elsővonalas Marvel-gonoszról van szó, elég valószínű, hogy nem ő lesz az Avengers játékban az a rosszfiú, akinek kezében összefutnak a szálak; nem ő a végső ellenfél.

De akkor miért pont rá esett a fejlesztők választása, miért egy B-listás rosszarcot villantottak meg nekünk elsőként, miért nem olyan, nála sokkal nagyobb fenyegetést jelentő negatív karakterek bukkantak fel, mint mondjuk Fátum Doktor, Ultron, Loki, Kang, Zémó báró, a kree vagy a skrull faj, netán esetleg maga Thanos? Erre a kérdésre pedig gond nélkül lehet az a válasz, hogy így akarták összekötni a két játékot. 

Bukkanók az úton

Egyetlen hatalmas probléma van az előbb említett két lehetséges kapoccsal: könnyedén cáfolni lehet őket. Bryan Intihar, az Spider-Man vezető fejlesztője hamar elárulta, hogy az idézett mondat simán csak arra volt egy utalás, hogy az Insomniac főhadiszállása a nyugati parton van. A képregényrajongók egyből gondolhattak a Nyugati Parti Bosszúállók csapatára is Pókember mondatának elhangzásakor (ez a formáció is régóta létezik a képregényekben, bár ott Los Angelest és nem San Franciscót választottak második főhadiszállásuknak a hősök), szóval ezzel az easter eggel két legyet üthettek egy csapásra a fejlesztők. A Taskmaster teóriát ugyancsak egyszerű lesöpörni az asztalról, mondván a két játékban teljesen másképp fest maga a karakter. Ezzel nehéz vitába szállni, hiszen míg a Spider-Manben egy színesebb, képregényszerűbb Taskmaster gúnyát láttunk, az Avengersben egy jóval realisztikusabb szerelésben feszít a szupergonosz. Nem szabad viszont elmenni amellett, hogy még így is egymásra hasonlít leginkább ez a két jelmez, nem pedig a füzetekből ismert eddigi két dizájnra. Eredetileg Taskmaster maszkja egy az egyben egy koponyát formázott, 2002-ben azonban egy minisorozatban láthattunk egy modernebb szettet is. A második, új sisakon felfedezhető a szájrésznél az a három vonal, ami a két videojátékos változaton is megtalálható, a játékokban látható orrnyílás viszont teljesen hiányzik a 2002-es képregényes verzióból. 

Végezetül arról is megoszlanak a vélemények, hogy mennyire lenne okos döntés a Marvel részéről úgy összekötni címeket, hogy az egyik videojáték PS4-exkluzív, azzal a Marvel's Avengers négy platformja közül (PC, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia) háromnak a játékosai azonnal kiesnek a szórásból - ők maximum irigykedhetnek azokra, akik megismerhették Pókember legutóbbi kalandját. Mivel hivatalos megerősítést vagy cáfolatot továbbra sem kaptunk a Marvel vagy a kiadók részéről, marad az ötletelés és türelem. Amennyiben tényleg létrejön egy Marvel Videojátékos Univerzum, akkor arra legkésőbb a Marvel's Avengers megjelenésekor, azaz jövő májusban fény derül. 

Ti mit gondoltok, valalóban van esély egy közös Marvel Videojátékos Univerzumra, vagy csak a rajongók fantáziája túl élénk, és bele akarják látni az egész dologba azt, amire nagyon vágyakoznak? 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)