Hirdetés

Megrendelésre érkezik a kommandó: szolgáltatásként kínálja a swattingot egy ismeretlen

|

A feltételezett elkövető akár több száz incidenssel is kapcsolatba hozható.

Hirdetés

Hazánkban szerencsére nem igazán terjedt el az angol nyelvterületen swattingnak nevezett módszer, amikor - jellemzően gamerek - a számukra nem szimpatikus ellenfeleket azzal szivatják meg, hogy valamilyen kamu indokkal rájuk hívják a rendőrséget, pontosabban a rendőrségi különleges egységet, amelynek angol rövidítése a S.W.A.T (Special Weapons And Tactics). Az esetek felderítése meglehetősen nehéz, mert az elkövetők sokszor lenyomozhatatlan telefonszámokról riasztják a hatóságot, más esetekben pedig távoli helyszínekre irányítják őket, ekkor pedig a hoppon maradt rendőröknek nincs fennhatósága a hívás eredeti helyszínén eljárni a téves riasztás miatt.

A természetesen illegális vicc már évek óta okoz komoly problémát az amerikai rendvédelmi szerveknek, mivel felesleges pánikot gerjeszt, pazarolja a rendőrségi erőforrásokat és az elmúlt években ráadásul két halálesetet is összefüggésbe lehetett hozni a swatting jelenségével. 2017-ben ugyanis a rendőrök lelőtték a 28 éves Andrew Finchet, akinek a címéről túszejtést jelentettek, 2021-ben pedig egy 60 éves férfi kapott halálos kimenetelű szívrohamot, miután váratlanul rátörték az ajtót.

Hirdetés

Múlt héten a Motherboard számolt be róla, hogy a titkosított üzenetek küldésére szolgáló Telegram egyik csatornája egészen konkrétan szolgáltatásként kínálja ezt a lehetőséget a fizetős ügyfeleknek. Aki fizet, megjelölheti a célpontot, a csatorna üzemeltetője (vagy üzemeltetői) pedig ezután egy hangtorzító segítségével értesítik a hatóságokat, hogy küldjenek fegyvereseket az adott helyszínre.

A lap értesülései szerint a különös szolgáltatás több tucatnyi swatting-incidensért lehet felelős, de az sem elképzelhetetlen, hogy több száz alkalommal riasztották a rendőröket ugyanazok az elkövetők. Az amerikai NPR rádiócsatorna értesülései szerint például tavaly október környékén, 38 nap leforgása alatt 28 amerikai államban 182 alkalommal riasztották feleslegesen a kommandósokat, azóta pedig minimum 20 hasonló esetről érkezett beszámoló, ezek között akadt több olyan is, amely az Egyesült Államokban általában rendkívül szigorúan kezelt iskolai lövöldözésekről tett bejelentést, amelyek aztán hamisnak bizonyultak.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

A szóban forgó Torswats nevű Telegram-felhasználóról azt feltételezik, hogy legalább 170 alkalommal fordult a rendőrökhöz, ilyenkor valamilyen szoftver segítségével eltorzítja a hangját. Egy iskola lezárásáért 75 dollárt kér, míg 50 dollárba kerül az a "csomag", amelynek eredményeként a rendőrök átkutatják valakinek a lakását és általában meg is bilincselik az illetőt. Torswats ráadásul kedvezményeket ad a visszatérő ügyfeleknek, illetve speciális ajánlatai vannak például híres emberek vagy Twitch-streamerek megswattolására.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)