Hirdetés

Metró, mocsár, sztriptízbár: így rajzolták meg a GTA VI térképét a megszállott rajongók

|

Pixelről pixelre átnézték a kiszivárgott felvételeket és ijesztően pontos térképet rajozoltak a Reddit kartográfusai.

Hirdetés

Tudjuk, milyen az, amikor összefognak a gamerek, hogy megfejtsenek egy-egy rejtvényt, akár egy játékban, akár azon kívül. Hát, most megkapták a videojáték-történelem egyik legnagyobb rejtvényét, "hála" a tolvajoknak, akik brutális mennyiségű kezdetleges kontentet szivárogtattak ki a készülő GTA VI-ból. Nincs könnyű dolguk - és ez így van rendjén -, hiszen kőkemény korlátozásra és tiltásra számíthat, aki feltölt vagy megmutat ebből bármit, arról nem is beszélve, hogy nem túl etikus spoilerezni és csak a fejlesztőkre tartozó, belső felvételeket terjeszteni. Mindenesetre így kissé nehézkes a kommunikáció az önjelölt elemzők közt. Azért persze megoldják valahogy.

Ami többek közt kiderült - ezt leírhatjuk mi is anélkül, hogy ránk rúgnák az ajtót a kommandósok - hogy

az új GTA Vice Cityben játszódik majd.

Csak emlékeztetőül: a város így nézett ki pont 20 éve:

Mondanunk sem kell, a fórumokban - főleg a Redditen - azóta azon dolgoznak, hogy a kisebb-nagyobb nyomokból összeállítsák a térképet. Egy megszállott redditor konkrétan arra vállalkozott, hogy kiszámolja, mekkora világot járhatunk majd be. Sikerült neki: a ChurchofGTA nevű felhasználó posztolt egy egészen meggyőző képet, amely alapján a hatodik rész területe pont másfélszerese lesz az ötödiknek, azaz a GTA-széria messze legnagyobb világát kapjuk majd. A kiszivárgott anyagokon kívül természetesen nagyon jól jött az előző Vice City-ben játszódó epizód térképe; ezek alapján biztosra vehetjük, hogy nagyon közel jár az igazsághoz, hacsak a Rockstar (például pont a szivárgás miatt) át nem rendezi a várost és környékét.

Hirdetés

Itt például egymásra fektették az ötödik rész térképét és azokat a helyszíneket, amelyek biztosan benne lesznek a hatodikban, és amelyekről azt is tudják, egymáshoz képest hol. Egyelőre kevés van belőlük, de ez is pont elég arra, hogy rácsodálkozzunk, mekkora lesz: hatalmas. Kattintásra az összes részlet olvasható, például az, hol lesz a kikötő, a metróállomás, a (várhatóan bejárható) stadion, repülőtér és egy hotel.

Mekkora területről beszélünk?

A 3D-s világok tervezői egységekben számolnak; egy egység hagyományosan egy méter. Ha abból indulunk ki, hogy az ötödik rész is így készült, és hihetünk a fenti összehasonlításnak, akkor, ahogy jimbo04 redditer kiszámolta:

egy 14 382 méter szélességű és hosszúságú, tehát összesen 206,8 négyzetkilométer területű város vár ránk.

Aki tudja, hogy az open world játékok általában mekkora területet fednek le, az tudja: ez példátlanul nagy. Összehasonlításképpen: az Assassin's Creed Valhalla összeterülete 140 négyzetkilométer, és komplett szigeteket, városokat tartalmazott. A fenti adat az új GTA-ról ráadásul csak a városra vonatkozik, a környező - várhatóan legalább ekkora, bár kevésbé lakott - területeket nem. Azaz kimondhatjuk, hogy a hatodik rész lesz a valaha született legnagyobb nem-procedurális (lásd még: No Man's Sky) open world játék.

Már csak azért is bízhatunk az önjelölt nyomozókban, mert ez az egész már megtörtént egyszer. Amikor a kiadó 2011-ben fellőtte az ötödik rész trailerét, rögtön beindultak a találgatások, milyen lesz majd a város. A következő két évben az újabb és újabb trailereket, screenshotokat és fejlesztői blogbejegyzéseket látva sikerült megrajzolniuk Los Santos térképét, a megjelenés pillanatában pedig kiderült, hogy egy-két apróságot leszámítva tökéletes munkát végeztek a fórumozók. Úgy, hogy akkor még nem volt Discord - itt osztják meg ugyanis egymással a kiszivárgott részleteket, ezt a felületet nem figyelik szigorúan a hatóságok és az algoritmusok.

A Rockstartól ellopott tartalmak "szerencsére" elég részletesek: tisztán látszanak rajtuk a Vice Cityből ismerős látványosságok, és segítenek az olyan apró részletek, mint a graffitik, cégérek, jellegzetes utcasarkok. Sokat segít még a minimap is, amely a gameplay videókon - ha ezeket annak lehet nevezni - szintén látszik. Ezeket a nyomokat egymáshoz viszonyítva gyorsan felrajzoltak egy térképvázlatot, amelyet a következő hetekben (években) természetesen részleteznek majd brutális mennyiségű dedektívmunkával.

Egyelőre azonban be kell érnünk a hozzávetőleges számításokkal; páran már egészen konkrétan (némi fantáziával kiegészítve) felvázolták, hogyan néz ki majd a teljes világ. Ez a Reddit-felhasználó a kiszivárgott helyszínek pontjait is jelölte, hogy lássuk, mikhez képest rajzolta meg a többit, nyilván a 2002-es Vice Cityt segítségül hívva:

De született egészen realisztikus, Google Earth-szerű grafika is az ötödik és a hatodik rész domborzatának összehasonlításával, sajnos kicsit gyenge minőségben:

Az alábbiakban pontokba szedtük azt, amiket megtudtunk az internet térképészeitől. Minden, amit itt felsorolunk, tuti infó a kiszivárgott részletek alapján, de így se kezeljük őket tényként, hiszen a Rockstar természetesen semmit sem erősített meg és bármikor változtathat.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ez már a visszafogott verzió

Az Eurogamer írta meg nemrég, hogy a Rockstar akkora ambíciókkal vágott bele a fejlesztésbe, hogy egy ponton le kellett ülniük és kimondaniuk: "jó, gyerekek, ez kicsit túlzás". Eredetileg ugyanis három teljes értékű és méretű városban randalírozhattunk volna; ezt a koncepciót húzták meg és gyúrták egybe a mostani Vice Cityvé.

Nem csak Vice Cityt járhatjuk be

Egyértelmű, hogy a fiktív Miamin túl a fiktív Florida környező részeit is bejárhatjuk és -autózhatjuk, pont úgy, mint a GTA V Los Santosa esetében. Mászhatunk hegyet és kolbászolhatunk a közeli mocsárban is, és természetesen találkozhatunk a helyi állatvilággal is (és le is géppuskázhatjuk sportvadászat címen). Már csak emiatt is nagyobb lesz a terület, mint az eredeti Vice Cityé, hiszen ott erre mérsékelten volt lehetőségünk.

Napjainkban játszódik

Aki elcsípett bármit a szivárgásból, tudja, hogy az eredetitől eltérően ez már nem a nyolcvanas évek Vice Cityje: elbúcsúzhatunk a Miami Vice-hangulattól és a szintipoptól, a 2020-as évek kőkemény valóságát kapjuk majd az arcunkba. Ez látszik a szintén kiszivárgott karakterplakátokon is.

Használhatjuk a közösségi közlekedést

Biztosan lesz metró vagy valamilyen vasútrendszer, és alighanem bejárható, sőt, használható is lesz majd a reptér. Az mondjuk nem világos, miért akarna bárki a helyi BKV-n búslakodni egy játékban, ami arról szól, hogy bármikor bármilyen járművet, izé, kölcsön vehetünk tulajdonosától.

Sokkal több bejárható épület lesz

Alighanem a játék egyik legnagyobb újítása lesz, hogy nem csak a kijelölt boltkba és a küldetéshez szükséges épületekbe sétálhatunk be, hanem a legtöbb ajtó nyitható lesz: hotelekben, night clubokban, éttermekben, sőt még szupermarketekben is grasszálhatunk.

Ezért nyírták ki a Read Dead Online-t

A Rockstar, mint tudjuk, nem egy csapat, hanem egy kiadó, amely több stúdiót felügyel. A Red Dead Redemption 2 fejlesztése egy pontján kiadta az ukázt: mindenki leteszi, ami éppen a kezében van és besegít a játékba. Addig példátlan volt, hogy az egész cég egy projektre koncentrál, de meg is lett az eredménye: a világ nem csak nagy volt, hanem elképesztően részletes, hihető, életszerű. Ez történik most a GTA VI körül is: mindenkit ráállítottak, annyira, hogy még a Red Dead online játékmódját is magára hagyták miatta. Ebből már sejthető, milyen részletgazdag lesz az új Vice City.

Idővel minden változik majd

Ez pont hivatalos információ: a Rockstar korábban is beszélt arról, hogy a világ, és maga a térkép is változik majd. Egyrészt új területeket, akár egész városokat is hozzáadnak a későbbi frissítésekkel, másrészt a játékbeli események és a történet hatására a már meglévő területek is átalakulnak, ha jól értjük, egy kicsit úgy, mint például a Destinyben.

A fentiek alapján tehát az a bizonyos másfélszeres szorzó is szerény becslés, a Rockstart ismerve pedig még a fenti jóslatok is sokkal vadabbak lesznek a játékban, ha egyszer megjelenik.

Ti mit gondoltok? Elég jó lesz a GTA 6 játszótere? Vagy máshogy képzelnétek el a homokozót?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)