Hirdetés

Mi volt Bill és Frank eredeti sztorija? Ennyi mindenben tért el a The Last of Us harmadik része az eredeti játéktól

|

Egyértelmű, hogy ez lesz a The Last of Us tévésorozat leginkább megosztó epizódja.

Hirdetés

Talán a harmadik The Last of Us epizód kapcsán van a legegyszerűbb dolgunk, mikor össze akarjuk szedni, miben különbözik az HBO tévésorozata és a Naughty Dog eredeti, 2013-as videojátéka. Ebben az esetben ugyanis gyakorlatilag szinte mindenben, itt teljesen átgyúrták az alkotók a történetet, mindezt azonban jó okkal tették. Egy interjúban külön el is mondták, hogy a játékban nem volt lehetőség ennyire a mellékszereplőkre fókuszálni, ott kizárólag Joel és Ellie karakterei voltak a középpontban, a sorozat azonban (mint merőben másféle formátum) tökéletesen alkalmas volt Bill és Frank történtének elmesélésére. 

A The Last of Us harmadik része ugyanis szinte kizárólag róluk szól. Ez viszont természetesen azzal is járt, hogy kimaradt nagyon sok olyan jelenet, amit kifejezetten szerettek a játék rajongói. Nem szeretnénk bíróságot játszani, mindenki döntse el maga, megérte-e a változtatás, mi mindenesetre összefoglaljuk, mi történt másként a játékban, illetve miért lépett hatalmasat előre mindezek hatására Joel és Ellie kapcsolata.

Hirdetés

Bill és Frank élete

A játékban a még életben lévő Frankkel nem is találkozunk. Mikor rábukkanunk a holtestére, Joel és Ellie már Bill-lel van épp együtt. Bemennek egy házba, ahol Bill teljesen lefagy: meglátnak egy férfit, aki felakasztotta magát a gerendára. Bill ekkor mondja el, hogy az illető a "partnere", Frank volt, akit korábban megharaptak a fertőzöttek. Frank tehát itt egyszerűen nem akarta megvárni, hogy idővel ő is menthetetlenül átváltozzon, inkább saját kezével vetett véget az életének. 

Ezzel szemben a sorozatban Billt nem csak egy agyafúrt túlélőként ismerhetjük meg: már 2003-ban, a fertőzés kitörésekor bemutatják nekünk ezt a nem mindennapi fazont az alkotók. A világ végének eljövetelekor épp pöpec saját kis bunkerében elrejtőzik a katonaság elől, így megússza a biztos halált, akiket ugyanis nem tudnak karanténzónákba szállítani, egyszerűen lemészárolják. Lincoln városában összetákol egy masszív védelmi rendszert, és gondtalanul éldegél, amíg egy nap össze nem sodorja a sors Frankkel. A két férfi egymásba szeret, ezt követően pedig azt láthatjuk, ahogy közösen leélik meglehetősen boldog életüket, melynek utolsó pillanataiba is bepillantást nyerhetünk.

Bill és Frank halála

Nem a fertőzöttek és nem is a fosztogatók vetnek véget Bill és Frank boldog öregkorának, hanem egy meg nem nevezett, gyógyíthatatlan betegség, ami tolószékbe kényszeríti és szépen lassan felemészti Franket. A férfi ezért inkább a gyors, fájdalommentes halált választja, begyógyszerezi magát, miután elköltik szerelmével utolsó vacsorájukat. Bill sorsa nem volt ismert a játékban, miután Joelék elváltak tőle, nem tudni róla semmit, a sorozat viszont konkretizálja saját idővonalán a cselekményt: Bill is beveszi a gyógyszereket, hogy élete párjával együtt hagyja itt ezt a világot. Szépen felöltöznek, szimbolikusan házasságot kötnek, este még esznek egy finomat, aztán jön a túladagolás, és egymás mellé fekszenek az ágyban.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Újra látjuk Tesst

A játékban ugyebár Tesstől véglegesen búcsút kellett vennünk, mikor a FEDRA katonái kamerán kívül megölték őt az államházban. A harmadik részben viszont kaptunk egy visszaemlékezést, megnézhettük, ahogy a még fiatalabb Joel és Tess vendégsében járt Billéknél. Szoros kapcsolat alakult ki a két pár között, ezért is építették ki a rádiós jelzőrendszert.

Mi maradt ki?

A játékban Frank gyakorlatilag elhagyta Billt, a férfi búcsúlevelében konkrétan úgy fogalmazott, hogy még a fertőzött harapása is jobb dolog, mintha Bill-lel maradt volna. Billt egy teljesen megkeseredett ember maradt, aki útravalóként is csak annyit adott át Joelnek, hogy ha vannak szeretteid, akkor a végén valószínűleg megöleted magad miattuk, így igazából senkivel sem szabad törődni. Ennek szöges ellentéte lett Bill sorozatbéli búcsúlevele, amit Joelnek hagyott hátra a harmadik részben.

Kimaradták azok a játékélmény szempontjából remek, egy sorozatban viszont talán nem annyira izgalmas jelenetek is, mint mikor Bill és Joel együtt tolták azt a kocsit, amit Ellie próbált beindítani (és közben folyamatosan runnerek támadtak rájuk), vagy az, amikor Joel fejjel lefelé lógva próbálta lelőni a fertőzötteket.

És mit kaptunk cserébe?

Az epizód végén Joel és Ellie elérnek Billék házába, megtalálják a férfi búcsúlevelét. És ez az a pont, ami fontos változást hoz a sorozatbéli Joel életében. Bill ugyanis levelében arra kéri a férfit, használja az ő felszereléseit, és azok segítségével védelmezze Tesst. Bill szerint Joelre ugyanúgy szükség van védelmezőként, mint ahogy rá is szüksége volt Franknak. Tess viszont halott, így Joelnek nem maradthat más célja, Ellie-t kell mindenáron megvédenie a rá leselkedő veszélyektől. Ennek tudatában indul tovább Bill kocsijával a két főszereplő az epizód végén.

Azzal a kritikával szemben tehát, hogy ez egy "töltelékepizód" volt, és semmit nem mozdított előre a narratíván, remek ellenérv az utolsó jelentsor. Joel és Ellie kapcsolata hatalmasat ugrott előre Bill levele hatására, és az volt az "értelme" az azt megelőző kb. 1 órának, hogy pontosan értsük, át tudjuk érezni ennek a levélnek a súlyát. Láttuk, hogy változott meg társa hatására Bill, hogyan "mentették meg" egymást (Bill szó szerint Franket, Frank pedig Bill emberségét). Most már Joel is mindenáron meg akarja menteni Ellie-t, hiszen korábban sem saját lányát, sem Tesst nem sikerült.

Mortal Kombat

Végezetül egyetlen gondolat erejéig még érdemes kitérni az játéktermi árkádgépre, ami a videojátékban egy fiktív masina volt (The Turning), itt a sorozatban viszont az HBO szerencsés helyzetének köszönhetően (lévén a Warner az anyacége) le tudták ezt cserélni egy Mortal Kombat 2-es gépre. Igazán remek jelenet volt, mikor Ellie teljes beleéléssel magyarázta Joelnek Mileena brutális kivégzését. Egyúttal kaptunk egy újabb utalást a Left Behind történetszálra, melyről tudjuk, hogy benne lesz a sorozatban.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)