Hirdetés

Most a játékiparnak kell szembenéznie a szexuális zaklatásokkal

|

Az elmúlt néhány napban sorra jelennek meg vádak szexuális zaklatásokról, melyek vádlottjai szinte mind a játékipar szereplői. Összefoglaljuk, mi történik épp.

Hirdetés

2017 októberében Alyssa Milano amerikai színésznő útjára engedett egy tweetet, mellyel arra bátorította nőtársait, hogy amennyiben szexuális zaklatás vagy bántalmazás áldozatai voltak, írják ki, hogy "Me Too" ("Én is"), ezzel felhívva a figyelmet a probléma nagyságára. Bár maga a Me Too mozgalom már régebben létrejött, Milano felhívása és az azt meghallgatók válaszai óriási hullámokat gerjesztettek, melynek eredményeképp rengeteg, vélt vagy valós bántalmazó karrierje, élete örökre megváltozott. Hollywood, a zeneipar, a politika, de még a tudomány jeles képviselői is belebuktak ebbe, és az áldozatok bátorítást kaptak, hogy elő merjenek állni történeteikkel. 

Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt valami nagyon hasonló kezdődött el, ám ezúttal elsősorban nem színészek, hanem a játékiparban dolgozók, fejlesztők, streamerek állnak a célkeresztben (illetve Ron Jeremy). Aki olvas néha kommenteket, esetleg női streamereket is követ, tudhatja, hogy az internet a nők számára különösen kemény terep, az álnevek mögé bújó ostoba trollok támadásai mindenkit elérnek, de ezúttal nem pusztán szavakról, ezeknél sokkal súlyosabb tettekről van szó. 

Június 17-étől kezdődően több tucat Twitter-felhasználó osztotta meg, ki és hogyan bántalmazta őt a múltban, a vádlottak listája napról napra egyre nagyobb lesz. A JoinDOTA oldalán megjelent cikk csak a Dota-közösséget felforgató, részben a GranDGranT nevű casterről szóló üzenetekkel van tele, és már önmagában is kényelmetlenül hosszú. Tartalmas, részletes leírások születtek arról, hogyan gyógyszerezett be és zaklatott nőket az elmúlt években több alkalommal, egyebek mellett a Dota legnagyobb éves rendezvénye, a The International afterpartyjai során.

Grant Harris nem tagadta a vádakat, bocsánatkérő üzenetében elismerte, hogy a kialakult helyzetért ő maga felelős, és nem hozhatja helyre, amit a múltban tett. Kijelentette, hogy ha nem is örökre, de hosszú időre elhagyja a Dota és az e-sport-szcénát, és reméli, mindenki biztonságban érezheti majd magát. A közösség több, prominens tagja támogatásáról biztosította az áldozatokat, voltak, akik csalódottan, könnyekkel küszködve mondták el, mennyire rosszul érzik magukat amiatt, hogy jó barátságot ápoltak a vádlottakkal. A Destiny 2-es körökben ismert Lono, avagy SayNoToRage videóban ismerte el, hogy nem mindig viselkedett illendően, de soha nem lépett át egy határt, és a zaklatás tényét is tagadta.

A Mediumon közzétett posztban található, a cikk megírásának pillanatában 215 sorból álló dokumentumban számos egyéb streamer, fejlesztő, vezető szerepel, sokan teljes névvel. Voltak, akik beismeréssel és bocsánatkéréssel reagáltak, másokat kérdés nélkül eltávolítottak pozíciójukból, vagy már eleve nem is dolgoznak ott, ahol korábban.

Az egyik legismertebb név Chris Avellone, akiről többen is azt állítják, fiatal nőket itatott le, majd a hotelszobájába vitte őket (és egyébként megbízhatatlan volt, bunkón viselkedett kollégáival és a rajongókkal). Gyakorlatilag az összes cég, akivel mostanában dolgozott, azonnal megszakította vele az együttműködést, ő maga pedig Twitteren kért elnézést (egy konkrét személytől, a Rooster Teeth közösségi menedzserétől), nem tagadva a vádakat.

Egy másik fontos iparági szereplő, az Assassin's Creed sorozaton dolgozó Ashraf Ismail azonnali hatállyal visszalépett kreatív vezetői pozíciójából, miután kiderült, hogy csalta a feleségét. Igaz, ez nem tartozik a szexuális zaklatás témakörébe, de ugyanazon okból derült fény rá, mint a többi esetre.

A Ubisoft egykori dolgozói ugyancsak kellemetlen élményekről számoltak be: a Watch Dogs termékmenedzserét, Andrien Gbinigie-t egyik kollégája, Kathryn Johnston azzal vádolta meg, hogy megerőszakolta, amit Gbinigie tagadott (posztját a Medium eltávolította), de később többen hasonló vádakat hoztak fel ellene, és kiálltak Johnston mellett. A cég erre azzal reagált, hogy minden, visszaélésről vagy zaklatásról szóló vádat nagyon komolyan vesz, és vizsgálja, mik legyenek a következő lépések. Az Insomniac Games szintén belső vizsgálatot indított őket érintő vádak miatt. A Cards Against Humanity egyik társalapítója lemondott, miután 29-en számoltak be a Polygonnak arról, hogy a cégnél toxikus, szexista és rasszista légkör uralkodik.

Az, hogy ezek az esetek most ilyen mértékben kerültek napvilágra, sok iparági szereplőt komoly lépésekre kényszerít, és ha minden jól megy, a helyzet érdemi javulását eredményezheti: azt, hogy az áldozatoknak mindig legyen kihez fordulniuk, hogy az elkövetők megkapják megérdemelt büntetésüket, és hogy a játékipar összességében egy jobb hely legyen mindenki számára. A Twitch azt ígérte, ha indokolt, a rendőrséget is bevonja, de mindenképp kivizsgálja a vele partnerségben álló, érintett streamerek ügyét. Ezt az ígéretet némileg semmissé teszi az egykor a Twitch egyik alelnökeként dolgozó Justin Wong állítása, aki jelentett egy bizonyos személyt az ügyvezetőnek és a HR-vezetőnek, de az ígéretek ellenére az illető továbbra is VIP-ként vehetett részt a Twitch rendezvényein. Az ügyvezető, Emmet Shear közzétette a dolgozóknak hétfőn kiküldött e-mailjét, amiben biztosította támogatását, de sokan úgy vélik, ez semmit nem ér tettek nélkül.

Nem könnyű erről a témáról beszélni, és oka van annak, hogy ezek a történetek nem egyesével, hanem egyszerre kerülnek elő. Az áldozatok sokszor éveken át titkolják a velük történeteket, mert félnek a bosszútól, a megaláztatástól, attól, hogy véget ér a karrierjük, vagy hogy egyszerűen nem hisznek nekik. Így, hogy nincsenek egyedül, hogy állításaikat mások is alátámasztják, üzenetük eljut azokhoz, akikhez kell, és megakadályozható, hogy a szexuális ragadozók büntetlenül maradjanak. Fontos a mérlegelés, annak helyes megítélése, hogy mi számít szexuális erőszaknak, és fontos az ártatlanság vélelme, de mint látható, hullottak úgy fejek, hogy a vádlottak maguk hajoltak a guillotine alá.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)