Hirdetés

Most épp a szerencsejátékos Twitch streamek miatt áll a bál, Pokimane is beleállt a dologba

|

A szerencsejátékokat streamelő csatornák nem csak etikai falakba ütköznek, de több ország törvényeit is megszegik.

Hirdetés

Miközben a Twitch közösséget lefoglalták a seggel előre műfüleket nyalogató "ASMR streamerek", addig egy másik súlyos probléma ütötte fel a fel a fejét.

A szerencsejátékok mindig is jelen voltak a platformon, így az, hogy emberek pókert vagy félkarú rablót streamelnek az önmagában nem nagy meglepetés. Az igazi problémát a szponzorált hazardírozás jelenti, amiben egyre nagyobb nevek vesznek részt, részben illegális megoldásokat használva.

Hirdetés

Ha egy streamer pénzt fogad el az adott tartalom közvetítéséért, azt nyilvánvalóan tudatnia kell a nézőivel. Ebben az esetben ezt sokan megkerülik, mivel az adott cég nem direkt fizetést ad a tartalomgyártóknak, hanem "ingyen pénzt", amit eljátszhat az adott oldalon.

Sokan hatalmas pénzeket szakítanak ezzel, de persze vannak direkt szponzorációs ajánlatok is. Matthew "Mizkif" Rinaudo maga is elmondta, hogy neki például egy cég 35 000 dollárt (nagyjából 10 millió forintot) ajánlott óránként.

Akármi is a megoldás, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kaszinó oldalak több órás reklámot vásárolnak maguknak egy olyan platformon, ahol kiskorú nézők is nagy számban jelen vannak. Emellett az olyan oldalak, mint a Stake (ami  Lengyel "xQc" Félixszel kötött megállapodást) hivatalosan nem is használhatóak Amerikából. Mindez persze nem gond a VPN-ek világában, ahol a szabályzást egy kattintás megkerülni, és ez xQc-nak sem okozott komolyabb szívfájdalmat.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Az olyan hatalmas nevek, mint Trainwrecks és xQc lelkiismeretfurdalás nélkül közvetítik a félkarú rablót a szponzorációért cserébe, ez pedig egyre többeknek szúrt szemet. Ezúttal Imane "Pokimane" Anys kötött bele a dologba, mondván, szponzorációt elfogadni ezektől a szervezetktől kifejezetten etikátlan.

Az xQc kategóriás közvetítők morális kérdőjeleitől eltekintve is komoly gondokat okozhat a hazardírozás. Addig a Twitchnek nem volt mitől tartania, amíg pár száz néző követte a profi pókeresek meccseit, de a mostani helyzet egy hatalmas felkiáltó jelet rakott a jelenség mögé, ez pedig több hatóságnak is szemet szúrhat, főleg Amerikában.

A Twitch és az Amazon nagy bajba kerülhet, ha a megfelelő szervek felfigyelnek a dologra, és ez a végén a streaming oldalon fog lecsapódni. Mindnyájan tudjuk, hogy Bezosnak nem fog nehezére esni kidobni a ballasztot, ha bajba kerül a hajó. Szlovákiában egyébként az egyik szolgáltató nemrég egy időre teljesen letiltotta a Twitchet azért, mert az egyik streamer pókerezett az adásában.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)