Hirdetés

Nem hátrál meg az ukrán stúdió, amely tüzérségi lövedékre írt üzenetekkel gyűjt pénzt az új játékára

|

A Frogwares kénytelen volt reagálni, miután heves kritikák érték a Sherlock Holmes The Awakened Kickstarter-kampányát.

Hirdetés

Az ezredfordulón alapított Frogwarest eddig leginkább a Sherlock Holmes-kalandjátékairól, a Dracula: Originről és a The Sinking Cityről ismerhettük, a napokban azonban egy rendhagyó reklámkampánnyal került be a hírekbe az ukrán csapat.

A kijevi székhelyű, és a február óta dúló háború ellenére is onnan dolgozó stúdió a Kickstarteren gyűjti a pénzt a Sherlock-széria következő epizódjára, a Sherlock Holmes The Awakenedre, az adományozási kedv fokozására pedig azt találta ki, hogy három kisorsolt twitterező üzenetet hagyhat egy 152 mm-es tüzérségi lőszeren, amit az ukrán 24. különleges rohamezred katonái fognak kilőni az ellenséges orosz haderőre.

Pénzügyileg mindenképp bevált az ötlet, a 70 ezer dolláros Kickstarter-kampánycélt ugyanis hamar sikerült átlépni, cikkünk írásakor pedig már 234 ezer dollárt dobott össze a közel 4500 adakozó. Ahogy azonban arra számítani lehetett, nem mindenki fogadta jól a lövedékkel való üzengetést, és többen is kritizálni kezdték a kampányt.

Hirdetés

Egyes hozzászólók például arra emlékeztettek, hogy így-vagy úgy, de a lövedék emberi életeket fog kioltani, valaki pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nem zárható ki teljesen, hogy civil áldozatokat is követel majd a bevetése. A felhívás alatt sorakoznak a negatív kommentek, volt, aki egyenesen "veszélyes gyakorlatokra faló felbujtás" miatt jelentette a stúdiót a Twitter moderátorainál.

A PC Gamer meg is kereste a Frogwarest, a csapat válasza azonban nem hagy kétséget afelől, hogy a kritikus hangok ellenére is véghez viszik az ötletet.

"Kérlek, értsétek meg, hogy mi, mint csapat, szó szerint a háború közepén vagyunk. Vannak olyan emberek a csapatunkban, akiknek az otthonát rommá bombázták. Néhányan közülünk rokonokat vesztettek el. Néhányan közülünk megszállt területeken vannak, mint például Herszon, ahol megpróbálják annektálni a várost, hogy aztán azt mondhassák, hogy az már egy orosz város. Vannak olyan csapattagjaink, akik Bucsa közelében éltek. Vannak olyan csapattagjaink, akik 2014-ben elmenekültek otthonukból Donbászból, majd 2022-ben ismét menekülniük kellett. Mások aktívan harcolnak. Megint mások kénytelenek voltak az EU környéki országokba menekülni, és hátrahagyni a családjukat, akik nem tudtak velük jönni. Dühösek vagyunk. Az egész életünk a pokolba került Putyin miatt, aki návinak bélyegez minket, és erre hivatkozva szállta meg az országunkat."

- írja a Frogwares a laphoz eljuttatott levelében. A stúdió azt is elmondta, hogy az akciót lehetővé tevő katonák személyesen is a barátaik, akiknek fél éve még teljesen normális életük volt, de úgy döntöttek, hogy az egészet feladják a családjuk és az otthonuk védelmében. A csapat egyúttal a 24. különleges rohamezredet ért kritikákra is reagált. Az üzeneteket hordozó lőszert kilövő egység önkéntesekből jött létre a Krím 2014-es megszállásakor, ám 2015-ben teljesen újraszervezték, miután az Amnesty International és Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is háborús bűntettekkel vádolta meg. A Frogwares szerint a barátaik eleve nem választhatták meg, hogy melyik egységhez kerülnek, az újjászervezés miatt pedig a jelenlegi 24. rohamezred egyébként sem köthető össze az eredetivel.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Egyesek azt is felvetették, hogy a Sherlock Holmes The Awakened népszerűsítésének ezen módja sértheti a Kickstarter szabályzatát, amely tiltja a különböző ügyekre és jótékonyságra, így például a háborús erőfeszítésekre való gyűjtést, ám a platform a PC Gamer érdeklődésére közölte, hogy nem fogják leállítani a kampányt. Ez persze nem is meglepő, mivel ebben nem is szerepel a tüzérségi lövedékes sorsolás, az egy külön akció a Twitteren, és magára a Kickstarter-kampányra hívja fel a figyelmet. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)