Hirdetés

„Nem tudom, mi lett volna a sorsunk, ha Twitchen kezdünk” - TheVR interjú

|

Továbbra is a Twitch legmenőbb magyar streamerei a TheVR csapata, akik lassan tíz éve űzik az ipart, elképesztően magas színvonalú tartalmakkal szolgálnak. Velük beszélgettünk egy keveset.

Hirdetés

Reggeli műsor, rendszeres gameplay streamek, podcast, és számos egyéb érdekes tartalom készült az elmúlt közel tíz évben, mióta Jani és Pisti belevágtak a videózásba. A 2013 óta aktív TheVR most már irodából dolgozik, a csapat két háttéremberrel (Bazsival, a social menedzserrel és vágóval, valamint Danival, a vágóval) kiegészülve gyártja a műsorokat Twitchre és YouTube-ra, több százezren követik és nézik őket, amivel magabiztosan állnak a legnagyobb magyar csatornák ranglistájának élén.

Ez számukra már teljes idős munka, de láthatóan élvezik: folyamatosan fejlesztik magukat, eszköztárukat, új ötletekkel állnak elő - most éppen Gundam-építés miatt szereztek egy füstgépet, de lesz majd valami érdekesség, amihez szintén jól jön a kiegészítő. Erről és sok minden másról beszélgettünk velük alább; a teljes interjút írott formában, a szerkesztettet videóban láthatjátok alább.

Hirdetés

GS: Hogy érzitek magatokat most a Twitchen? Ugye volt az a kis szopódásotok, az már megoldódott teljesen?

TheVR Pisti: Igen, az a része meg. Most már elértük azt, hogy ennyi idő után törlődtek a strike-jaink (kvázi büntetőpontok - a szerk.). Mikor volt ez a nagy gebaszunk, három strike-ot összeszedtünk gyakorlatilag egy videóval (ez egy Apple event volt egyébként), és abból a háromból egyet töröltek, mikor elkezdtünk szirénázni, úgyhogy kettő maradt. Tehát folyamatosan Damoklész kardja lebegett felettünk éjjel-nappal. Tudod, hogyha még egy, akkor dádá lesz.

TheVR Jani: Nagyon vigyáznunk kellett, hogy ne legyen még egy strike, mert akkor vége lett volna megint. Most már nulla van, úgyhogy jó.

TheVR Pisti: Igen, meg gyakorlatilag úgy maradtunk, mert VoD-ok (tárolt felvételek) azóta sincsenek a Twitchen.

TheVR Jani: Nincsenek. Szándékosan amúgy. Mert ott úgy jártunk, hogy a streamet is strike-olták, a VoD-ot is strike-olták, a klipeket is strike-olták, és úgy jött össze három.

GS: És akkor most jól érzitek magatokat ebben a helyzetben, hogy a Twitch-re mennek az élők, a YouTube-ra meg, különböző csatornákra, a felvételek?

TheVR Pisti: Igen, igazából eköré épült a rendszer, amit kialakítottunk azzal kapcsolatban, hogy hogy kerülnek fel a VoD-ok, és ez most amúgy jól működik. Meg az emberek is megszokták. Mert az az igazság, hogy VoD-ok esetében azért jobban szerették az emberek a YouTube-ot.

TheVR Jani: Ja, meg hát ugye eleve egy előrelépés nekünk, mert 1080p-ben streamelünk, és 4K-ban vannak a VoD-ok. Ezt amúgy nem tudnánk megtenni, hogyha csak Twitchen lehetne visszanézni a VoD-okat. Ott csak 1080p lenne.

Az interjú rövidebb, videós változatát alább nézhetitek meg.

GS: Facebook Gamingen nem gondolkoztatok?

TheVR Jani: Hát nem. Főleg mióta kivonultak.

TheVR Pisti: Annak idején minket is megkerestek, amikor megkeresték az összes többi streamert. Egyedi ajánlattal jöttek, de egyébként nem árultak zsákbamacskát, mert mondták is, hogy ez limitált lesz, ez a fixpénzes dolog. Minket annyira nem kapott ez el. Nyilván azoknak volt ez nagy szám, akiknek sokat jelentett az, hogy lett fix bevétel. Nem kellett félni attól, hogy úristen, mi lesz, ha jövő hónapban kevesebben nézik őket, és ők átmentek.

TheVR Jani: Nem hiába sok kisebb streamert találtak meg ezzel az ajánlattal, és hát nekik nagyon jó volt az, hogy fix összeggel tudtak számolni. De hát most már vége lett.

GS: A Mixert se akartátok akkor gondolom bepróbálni.

TheVR Pisti: Nem, nem. Az az érdekes, hogy az összes streaming platform közül egyedül a YouTube-tól nem kaptunk soha ilyen megkeresést. Pedig azért ők is betámadtak egy párat, nagyobbat. Meg most már nehéz lenne elmenni Twitchről.

TheVR Jani: Meg amúgy világéletünkben Twitchen streameltünk.

TheVR Pisti: Egy vagy két stream volt a YouTube-on, de az még nagyon az elején.

GS: Gondolom, láttátok, volt, ahol azt írták, hogy beesett a nézettségetek az elmúlt időszakban. Mennyire általános ez? Általánosságban visszaesett az érdeklődés?

TheVR Pisti: A nézettségeinkre nem mondanám azt, hogy csökkentek, mert amúgy pont mostanában voltak nagyon magasan, amikor a Dying Light 2, a Horizon Forbidden West és az Elden Ring pörgött. Azóta nyilván, mivel hogy ezen a megjelenési hullámon túl vagyunk, ilyenkor le szokott csendesedni, lecsendesedik az egész Twitch ilyenkor egy kicsit nyárra, és majd augusztus végén szedi össze magát.

Őszintén szólva én azt mondom, hogy nagyjából átlagon vagyunk, amennyin szoktunk lenni, streamfüggő mindig, hogy mennyi a nézettség. Tehát hogy milyen címet streamelünk éppen.

TheVR Jani: Igen, meg azért azt tegyük hozzá, hogy mostanában többet is streamelünk, mint eddig. Pisti ugye most már délelőttönként is streamel, úgyhogy eleve amiatt is más lehet az átlag.

TheVR Pisti: Hát igen, meg ezek a délelőtti streamek nálunk úgy néznek ki, hogy... nagyon sokat nosztalgiázni próbálok, inkább azt mondanám, csak hát főműsoridőben, délután ezek annyira nem jók. Úgyhogy egyre több az olyan stream, mint most a Gears of War franchise végigjátszás - hát el tudod képzelni, hogy hány embert érdekel. De azért vannak délelőtt, hogy csak az nézze, aki tényleg kíváncsi rá. Meg, mit tudom én, játszom a boomer shootereimmel, meg ilyenek, és ezek szűkebb érdeklődési körnek szólnak. Úgyhogy én nem láttam annak [hogy azt írták, esett a nézettségünk] nagyon relevanciáját, mert évről évre ugyanez van. Talán most, hogyha mondjuk tavalyhoz vagy tavalyelőtthöz nézzük, ugye a Covid miatt magasabbak voltak a nézettségeink, és ahhoz képest kevesebb egy kicsit.

TheVR Jani: Én inkább ezt érzem, hogy sokan ugye visszamentek dolgozni, már nem home office-ban nyomják, úgyhogy az biztos, hogy érződik.

TheVR Pisti: Két évvel ezelőtt volt olyan Happy Hour, amit hatezren néztek, mert mindenki otthon ült, akkor kezdődött a lockdown. Szóval ahhoz képest katasztrofális megtekintések vannak, de egyébként ez a normális. Majd májusban lesz egy-két ilyen kisebb-nagyobb valami, addig meg indie-zünk, meg ilyenkor mennek azok, amiket szeretünk játszani.

GS: Már lassan tíz éve toljátok, hogy látjátok, mennyire változott a közönségetek? Veletek nő fel a társaság, vagy esetleg lepörögnek azok, akik ugye tíz éve még... tíz évvel fiatalabbak voltak? Hogy látjátok, hogy áll most a közönségetek összetétele?

TheVR Jani: Nagyon sok minden változott, mi is változtunk.

TheVR Pisti: Nyilván van egy nagyon szűk mag, néhány száz ember, akik itt vannak az eleje óta, halál töretlenül. Egyébként van rengeteg ember, aki úgymond velünk együtt nő, és még mindig itt vannak. Azokból talán egy kicsit több van, akik nem olyan régóta feliratkozók, de követik a csatornát. Egyébként meg azt tapasztaltuk, és erre is építettünk, hogy változik a közönségünk, fiatalok is jönnek folyamatosan. Most már előfordul, hogy idősebbek is csatlakoznak, a Covid alatt például. De azért jó, hogy nekünk ott van interaktív felületnek a Twitch, viszont a YouTube meg olyan, tudod, hogy az ember elkap, végignéz egy végigjátszást, aztán megy tovább. Tehát igazából az archívum része az, ami sokkal szélesebb körnek szól.

TheVR Jani: Igen, mert kicsit így, hogy is mondjam neked, egy kicsit zajos ez az egész, mert nagyon sok platformon ott vagyunk, ugye a Twitchen is, YouTube-on is, különböző tartalmakat gyártunk, szóval az egészet átlátni... nagyon sok embernek készítünk tartalmat, szóval értelemszerűen változott az összetételük.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

TheVR Pisti: Most, csak az Elden Ring hype miatt azt csináltuk, hogy streameltem Twitchen az Elden Ringet, abból felkerült YouTube-ra a darabolt VoD, majd Jani meg Dani (a TheVR vágója - a szerk.) a darabolt VoD-ból csináltak régi stílusú, vágott videót a nagy csatornára. Tehát három verzióban volt fent az Elden Ring, és mind a hármat teljesen más közönség nézte.

TheVR Jani: Tökre látszott, hogy más embereket érdekel.

TheVR Pisti: Az old school arcok nagyon bírják ezeket a vágott dolgokat. Akik tényleg szeretik nézni a végigjátszásokat, főleg akik nem tudnak játszani, mert csak nézni tudják, azok a VoD-okat szarásig nézik. Live-ot meg az néz, aki ráér.

GS: Nálatok pörög egyébként a reggeli műsor is, ami azért olyan időben van, amikor azt gondolnánk, hogy az emberek nem érnek rá, de gondolom, ülnek a titkárnők az irodában, és hallgatják 8:30-tól 9:30-ig.

TheVR Pisti: Rengeteg sok hely van, ahonnan kapjuk a képeket, hogy honnan nézik a Happy Hourt, és a legváltozatosabb helyeken: daruban, a mentőállomáson, a traktorban, targoncán, meg hasonlók. Van rengeteg munka, ami mellett passzívan lehet ezeket tolni. Sofőrök, futárok, nagyon sokan.

GS: És melyiket szeretitek egyébként a legjobban? Melyik saját formátumotokat?

TheVR Pisti: Nem tudom. Az biztos, hogy mindig szeretjük az újdonságokat, és az mindig közel áll. Most a podcastolás nekem nagyon bejött például, szépen lassan csordogál az is.

TheVR Jani: Amúgy megmondom neked őszintén, olyan nagyon nem is lenne időnk olyat csinálni, amit nem szeretnénk.

TheVR Pisti: Azok estek ki, amiket nem tudtunk csinálni, vagy nem szerettünk. Az az igazság, hogy a gamingre nem mondanám azt, hogy azt szeretem a legjobban, de az lenne az utolsó, amit abbahagynék, magamnak is, nem csak amiatt, mert nem éri meg, vagy valami ilyesmi. A podcast abból a szempontból volt új, hogy más emberekkel beszélgetünk benne, és amiatt érdekes volt, most nekem az nagyon izgalmas.

TheVR Jani: Én meg a tech videókban élem ki magam, mert az borzasztó kreatív folyamat, az egész.

TheVR Pisti: Mi most újítgattunk, és inkább projektekkel foglalkozunk, mintsem terméktesztekkel.

TheVR Jani: Néha úgy érzem, hogy mini dokumentumfilmeket csinálunk amúgy. Komolyan, annyi időt rászánunk, hogy hihetetlen.

TheVR Pisti: A füstgépet elsősorban a Gundam miatt vettük, hogy majd jók legyenek a vágóképek, de van egy másik projekt, egy titkos projekt, amihez jó lesz, de ez még nem publikus. Elég szokatlan lesz YouTube-on.

TheVR Jani: Megint megpróbálunk egy új dolgot csinálni...

TheVR Pisti:... de csak azért, hogy ne üljünk a seggünkön.

GS: Akkor jön a TheVR zenei fesztivál?

TheVR Jani: A TheVR zenekar.

GS: Színpad még nincsen, de füstgép már van.

TheVR Pisti: Mit spoilerezzünk, várjál... hogy lehet spoilerezni, hogy ne jöjjön rá? Várj, megvan, tudom! Megvan az Until Dawn és a Supermassive Games? Megvan mesélő? Aki a könyveket leveszi a polcról. Tudod, a csávó, aki meséli, az öregember. Na, ő!

GS: [Látható zavarodottság]

TheVR Pisti: Majd gondolj, amit szeretnél róla, de igen. Ez abból a perspektívából... valamilyen tartalom, majd meglátjuk. Meglátod. De mindig, mindig próbálkozunk valamikkel, mert igazából így tudsz előre menni. Minden olyan dolog, ami sok éve van a csatornán, és tényleg folyamatos, ismétlődő tartalom, mind így kezdte, hogy kipróbáltunk valamit. És akkor, tudod, néhány dolog megtapad a falon.

TheVR Jani: Legjobb példa: a Happy Hour is egy próba volt. Kétszáz részt akartunk csinálni, most meg már ezer nemtomhányszáznál járunk.

TheVR Pisti: Lassan 1200 lesz, már ez is több mint négy éve megy.

A cikk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)