Hirdetés

Elhunyt az ügyvéd, aki megmentette a Nintendót

|

John Kirby, a Nintendo híres ügyvédje, akiről köszönetképpen a cég egyik leghíresebb karakterét nevezték el, hosszú ideje betegséggel küzdött.

Hirdetés

Manapság már szinte senki sem kérdőjelezi meg a Nintendo betonbiztos pozícióját a piacon, viszont ez nem volt mindig így: a cég nagyon fordulatos és kalandos utat járt be az elmúlt 130 éves pályafutása során, ennek a kalandnak az egyik legfontosabb fejezete pedig egy bizonyos John Kirbyhez köthető.

Hirdetés

Az elmúlt 30 évben egyértelműen Mario lett a cég reklámarca, viszont nem ő hozta az első sikert, hanem a szintén nagy népszerűségnek örvendő Donkey Kong legelső kiadása, amelyben egy óriási emberszabásútól kellett megmentenünk egy bajba került hölgyet. Hiába a siker, a cég nagy bajba került, ugyanis a Universal Studios úgy gondolta, hogy ez túlságosan hasonlít a King Kong mögötti alapötletre.

Itt jön a képbe John Kirby, aki a bíróságon rámutatott arra, hogy a Universal egy korábbi ügyében már kijelentésre került, hogy a King Kong a köztulajdon részét képzi, ami azt jelenti, hogy a stúdiónak nincs semmi joga kisajátítani. Ennek a győzelemnek köszönhető, hogy a Donkey Kong-sorozat a mai napig él és virul, a Nintendo pedig elvileg hálából az ügyvédről nevezte el egy másik, szintén sikeres karakterét - egy ugyancsak népszerű teória szerint egyébként nem róla, hanem a Kirby Company porszívógyártóról kapta nevét a kis rózsaszín cukiság.

A jogász nem csak a videojátékok világában ért el fontos eredményeket: karrierje kezdetén sikeresen bebizonyította, hogy a választások jogi úton diszkriminálják a fekete szavazókat, ami később fontos szerepet játszott a választási törvények megreformálásában és az egyenjogúság megteremtésében.

Most sajnos kiderült, hogy John Kirby a napokban, 79 évesen elhunyt, miután sokáig rákkal küzdött. Nyugodjék békében.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)