Hirdetés

PewDiePie-nak már azért is magyarázkodnia kell, mert egy antiszemitizmus ellen küzdő szervezetet támogat

|

PewDiePie korábbi botrányai kapcsán a szervezet többször is bírálta őt, emiatt a videós követői azt hitték, hogy valamilyen zsarolás miatt érkezett az adomány.

Hirdetés

Felix Kjellberg - ismertebb nevén PewDiePie - a legtöbb követővel rendelkező egyéni tartalomgyártó a YouTube-on, feliratkozóinak száma éppen múlt hónapban lépte át a 100 milliót. Egy videójában mondta el, hogy ez a szám - noha ugyan kicsit késve - ráébresztette, hogy mekkora társadalmi felelőssége van, éppen ezért, nagyjából 15 millió forintnak megfelelő összeget adományozott az Anti-Defamation League nevű szervezetnek, egy gyűlöletcselekmények, leginkább az antiszemitizmus ellen küzdő szervezet. Voltak azonban olyan követői, akik azt gondolták, hogy a videós szívből nem tenne ilyet, ezért akcióba lendültek...

Hirdetés

Fontos hozzátenni, hogy az ADL többször tett nyilatkozatokat, amiben bírálták, sőt ellenezték PewDiePie munkásságát, lévén a videósnak a múltban több olyan botránya is volt, melyek valamilyen etnikum megsértése miatt robbantak ki. Kjellberg egyébként pontosan a szókimondása, néha szélsőséges humora miatt vált ennyire népszerűvé, és azért tudta ennyi időn keresztül növelni a rajongóbázisát, mivel mindig képes volt valamivel sokkolni a követőit. Régebben többször hangsúlyozta, hogy szerinte a szólásszabadsághoz hozzá tartozik, hogy az ember bármivel viccelhet. 

Az elmúlt években a sorozatos botrányok miatt átértékelte ezt a kijelentését, az igazi mérföldkő pedig akkor jött el, amikor az "Iratkozz fell PewDiePie-ra" mém olyan népszerű lett, hogy Christchurchben elkövetett mészárlást megelőzően a tömeggyilkos is bemondta a livestreamjébe közvetlenül a lövöldözés megkezdése előtt. Kjellberg elmondása szerint ekkor érezte meg igazán, hogy mekkora felelőssége van, ezért elkezdett változtatni a tartalmon, amit gyárt és elmondása szerint ez nagyon jót tett neki:

"Kilenc évvel idősebb vagyok, mint amikor kezdtem. Még mindig elég elcseszett vagyok, de végre van egy kis önbizalmam azzal kapcsolatosan, amit csinálok. Rengeteg hibát elkövettem út közben, de felnőttem. Legalábbis úgy érzem."

Ezt támasztja alá az jelentős adomány, amit az ADL-nek ajánlott fel, a követői azonban - akik az "azt mondok, amit akarok" mentalitás miatt rettentő érzékenyek lettek bármi nemű cenzúrára - egyből arra gyanakodtak, hogy a szervezet valamilyen, a csatornáját érintő korlátozással zsarolja, hiszen hogyan támogathat valaki egy olyan intézményt, ami a múltban élesen bírálta őt. Elég volt nekik a gyanú is,  bizonyíték nélkül elkezdték támadni az ADL-t minden lehetséges fórumon, de PewDiePie gyorsan reagált, minden felületen moderálni kezdte az összeesküvéselmélet-gyártókat és a saját Reddit-oldalára rögzített egy közleményt, hogy senki nem kényszerítette az összeg kifizetésére. A saját szavaival élve, az ADL "egy olyan szervezet, ami a mindennemű bigottság és az előítélet ellen küzd."

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)