Hirdetés

Börtönbe kerülhet a templomban Pokémon GO videót készítő férfi

|

Vallásos gyűlölködéssel vádolják azt a férfit, aki a Pokémon GO kíséretében viccelődött az egyházzal, miközben az arra vonatkozó törvényeket kritizálta.

Hirdetés

A tavaly megjelent Pokémon GO továbbra is rendkívül népszerű, szóval nem meglepő, hogy sokan készítenek videókat a játékról, viszont valószínűleg még egyiknek sem voltak ilyen messzemenő következményei, mint Ruslan Sokolovsky viccesnek szánt videójának.

Sokolovsky még tavaly készített egy videót Jekatyerinburg híres templomában ahol arról beszélt, hogy "nem tudja elkapni a legritkább pokémont, vagyis Jézust". Ehhez azt is hozzátette, hogy tudomása szerint Jézus nem is létezik, valamint kritizálni kezdte az Ortodox egyházzal való gúnyolódást tiltó törvényeket. Ezek a szabályozások valóban léteznek és az egyház korábban már többször is kihasználta ezen jogait arra, hogy elítélje azokat, akik kritizálják.

A videó megjelenését követően Sokolovsky-t letartóztatták és azóta is őrizetben van, viszont az ügyét vizsgáló tárgyalásnak most pénteken vége lett, az ügyészek pedig arra kérték a bíróságot, hogy a lehető legnagyobb büntetést szabják ki, ami ebben az esetben 3 és fél év szabadságvesztést jelent.

A videós egy orosz hírportálnak tett nyilatkozatában ahhoz hasonlította ezt az ügyet, mint amikor Sztálin börtönbe záratta azokat az embereket, akik vicceltek a kommunizmussal:

"Sok évvel ezelőtt azért börtönöztek be embereket évtizedekre, mert viccelődtek Sztálinnal vagy a kommunizmussal. Engem most azért akarnak 3 és fél évre bezárni, mert viccelődtem a Kirill pátriárkával. Szerintem ez primitív és barbár lépés. Nem értem, hogy történhet ilyesmi, de ahogy most láthattuk, ez nagyon is lehetséges."

Nem Sokolovsky az egyetlen aki nem ért egyet az ítélettel, több csoport is hangoztatta (pl. az Amnesty International vagy a Moscow Times szerkesztői), hogy ez a büntetés sérti Sokolovsky szólásszabadságát. Ezzel szemben az ügyészség és az egyház azzal érvel, hogy Sokolovsky megsértette a szabad vallásgyakorlásra vonatkozó törtvényt. A bíróság május 11-én fogja meghozni a végső ítéletet a videós ügyében.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)