Hirdetés

Quake III Arena - a számítógép nem akar harcolni

|

Egészen hihetetlen történet következik egy Quake III Arena szerverről, mely négy éven keresztül a feledés homályába veszett.

Hirdetés

Történt ugyanis, hogy egy kíváncsi játékos közelebbről is meg akarta vizsgálni az akkoriban kuriózumnak számító tanulékony mesterséges intelligenciát, ezért felállított egy death match szervert, ahol 16 bot küzdött egymás ellen, ezáltal folyamatosan fejlődve. Igen ám, de hősünk idő közben valamiért elfeledkezett a kísérletről, mígnem négy évvel később újra eszébe ötlött, ezért ránézett a szerverre. Az eredmény nem csak őt lepte meg.

Az elmúlt négy évben a botok ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a legjobb megoldás, ha nem harcolnak egymással. Amikor játékostársunk belépett a szerverre, a botok csak álltak és bámulták, sem egymást, sem őt nem támadták. Amikor azonban megölte egyiküket, mindenki fegyverért rohant, lelőtték, és... és semmi, a szerver kifagyott. Ezek után megnézte a botok MI logját, melyek az évek során 512 MB-ra duzzadtak. A botok tehát megtanulták, hogy a legjobb túlélési stratégia, ha nem harcolnak egymással, hiszen így senki sem hal meg. Elég hihetetlen, nem igaz?

Olyannyira, hogy végül kiderült: a pár napja keringő történet nem is igaz. Minden egy képpel kezdődött, amin az állítólagos játékos által a 4chan fórumon posztolt infók olvashatóak. Mivel ezen az oldalon a legtöbben anonimként publikálnak, ezért nem tudni, ki írta az egészet, de több mint valószínű, hogy Mat Murray volt: ő az, aki az alapképet a Twitteren posztolta. Ráadásul Mat egy marketingkampányokkal is foglalkozó cégnél, a Digital Services-nél dolgozik, mint content strategist, szóval ő húzhatta csőbe az internet népét, ráadásul jó pár napig ki sem derült a huncutság. Remek ötlet volt ez, zseniális megvalósítással, úgyhogy innen is gratulálunk. Nektek mi a véleményetek a fejlődőképes MI-ről, és a békére törekvő botok mesébe illő sztorijáról?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)