Hirdetés

Szaúd-Arábiában 47 videojátékot betiltottak két kisgyerek halála miatt

|

A gyermekek halálának valószínűleg semmi köze a játékokhoz, mégis olyan címeknek intettek búcsút, mint az Assassin's Creed vagy a The Witcher széria.

Hirdetés

Mikor már azt hinné az ember, hogy végleg elfelejtette a világ az olyan borzalmakat, mint a Kék Bálna öngyilkos médiajáték, befut egy ilyen szörnyű hír. Ezúttal Szaúd-Arábiában halt meg egy 13 éves kislány és egy 12 éves kisfiú, akik részt vettek a Kék Bálna online játékban, amelynek célja, hogy az egyre durvább kihívásokat teljesítő fiatalokat végül öngyilkosságba kergesse - illetve azért fontos hozzátenni, hogy számos esetben nem bizonyítható konkrétan az, hogy a haláleset mögött a Kék Bálna kihívások állnak, mégis egyértelmű indokként jelölik meg a játékot. 

Hirdetés

A szaúdi hatóságok eddig is kemények voltak a videojátékokkal, olyan címek eladásainak is keresztbe tettek, mint például az A Way Out. A mostani tragédia miatt viszont újabb tiltási hullám indult el, összesen 47 játék betiltását jelentette be az illetékes állami szervezet. A döntés olyan népszerű sorozatok játékait is érintette, mint a Grand Theft Auto, Assassin's Creed, vagy épp a The Witcher. Nyilván a videojátékok és egy elmebeteg, önsanyargatásra majd öngyilkosságra biztató online kihívássorozat között párhuzamot vonni minimum kérdéses, de az elhunyt fiú apjának nyilatkozata kicsit azért árnyalja az összképet.

Az apa, Abu Sa'ad Al-Ahmari ugyanis azt mondta, hogy szerinte nem a Kék Bálna online kihívásokban vett részt a fia, hanem "egy videojátékos konzolon játszott, amin többféle játék is megtalálható volt". Az apa arra is kitért, hogy gyermeket egyre zárkózottabb lett a játék hatására, nem járt el barátaival, ugyanakkor testvéreivel azért játszott néha. Nincs konkrétan megemlítve, hogy melyik videojátékot okolja pontosan az édesapa, de elmondta, hogy mikor gyermeke halála után elindíttatta ezt a bizonyos játékot, elszörnyedve tapasztalta, hogy egy végtelenül romboló hatású címről van szó, amely azt az érzetet kelti a játékossal (a játékmechanikáknak köszönhetően), hogy túl gyenge, elhanyagolt, egyedülálló. 

Sajnos a játék megnevezése nélkül nehéz megállapítani, mennyire állják meg a helyüket ezek az állítások. A két gyermek halála szörnyű tragédia, de félő, hogy megint csak össze fogják mosni a témára kevés rálátással rendelkező médiumok a videojátékokat és a Kék Bálna online kihívássorozatot. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)