Hirdetés

Nem számít a szólásszabadság megsértésének, ha valakit elnémítanak egy játékban

|

Erről az Egyesült Államok szövetségi bírósága hozott döntést.

Hirdetés

Az internet népe és a videojátékos közösség szereti sajátosan értelmezni, mit jelent a szólásszabadság és annak korlátozása. Semmiképp nem azt, hogy bárki, bárhol, akármit mondhat, ahogy azt sem, hogy erre minden játék, weboldal üzemeltetőjének lehetőséget kell biztosítania.

Hirdetés

Egy amerikai játékos, Amro Elansari, 2019 tavaszán vette észre, hogy a Runescape-ben el lett némítva, majd miután a fejlesztőket nem tudta meggyőzni arról, hogy fel kellene őt oldani, diszkriminációért és a szólásszabadság megsértéséért beperelte a Jagexet.

Természetesen nagyon hamar elbukott. A kerületi ügyész, Mark Kearney indoklásában elmagyarázta Elansarinak, hogy a vonatkozó alkotmányos alapjog csak a kormányzat tagjaira vonatkozik, magánszemélyekre és cégekre nem, így a Jagexnek minden joga megvan arra, hogy bárkit, bármikor elnémítson. A játékos azért megpróbált fellebbezni, mondván a Jagex nem biztosított számára egyenlő bánásmódot, hiszen míg őt elnémította a cég, másokat nem. Az 1964-es polgárjogi törvénykönyv (amire Elansari hivatkozott) viszont a diszkriminációt csak faji alapon, bőrszín, vallás és származás alapján tiltja, és soha nem állította, hogy ezek bármelyike közrejátszott a némításban.

Az úriember egyébként nem ismeretlen a hivatal számára, az elmúlt másfél évben a Pennlive szerint tíz esetben perelt. Egyszer a Tindernek is nekiment, mert sérelmezte, hogy bár az alkalmazás értesítésben arra figyelmezteti a felhasználót, hogy 7 ember kedveli, csak egy havi 15 dolláros előfizetésért cserébe fedi fel az illetők kilétét. Önmaga ügyvédjeként jelent meg, de minden felhasználó nevében kívánt eljárni, amivel önmagában mellélőtt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)