Hirdetés

Tényleg a Sonynál vannak Pókember videojátékos jogai?

|

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, annyiszor és annyi helyen előkerült már ez a kérdés, hogy épp itt az ideje egyszer s mindenkorra tisztázni.

Hirdetés

Már a 2018-as Spider-Man játék esetében is felmerült sokakban a fenti kérdés, most pedig kiderült ugyebár, hogy a szeptember 4-én megjelenő Marvel's Avengers játékba Pókember 2021 elején PlayStation-exkluzív DLC karakterként kerül csak be, magyarul kizárólag PlayStation 4 és PlayStation 5 konzolokon játszhatunk majd a jó öreg hálószövőt irányítva. De miért van ez, a Sony tényleg maga rendelkezik Pókember bármiféle megjelenéséről, így videojátékos szerepléseiről is?

Hirdetés

Pókember a moziban

Igazából a válasz egyetlen egy rövid szó: nem. A Marvel képregénykiadó szorult helyzetében anno kizárólag a tulajdonában lévő képregényes hősök filmadaptációs jogait adta el. Ekkor került az X-Men és a Fantasztikus Négyes a Foxhoz, Hulk a Universalhoz, a barátságos és közkedvelt Pókember pedig a Sonyhoz.

2002 óta csak és kizárólag a Sony készített Pókember filmeket, noha a népszerű hős legújabb verziója immár az MCU, azaz a Marvel filmes univerzum szerves része.

Ezt úgy oldották meg, hogy a Pókember mozik és a Marvel filmjei közös világban játszódnak, viszont a hálószövő saját filmjeit a Sony forgatja le, és ők is forgalmazzák, míg azokat a csapatfilmeket, ahol Póki is felbukkan a Marvel Studios készít. Biztosan emlékeztek még, hogy tavaly volt egy kis mosolyszünet a két stúdió között, de végül megoldódott a dolog.

És mindenhol másutt

A filmes jogokon kívül viszont minden egyéb tulajdonjog ott csücsül a Marvelnél, ebben sosem történt változás. Övék a képregénykiadás, ők készíthetik el a tévésorozatokat (gyártottak is nem kevés Pókember rajzfilmsorozatot az elmúlt években), és bizony a videojátékokért is ők felelnek. Az első Marvel játék, az 1982-es, Atari 2600-ra megjelent Spider-Man óta ez a helyet.

Kötöttek persze korábban hosszútávú szerződéseket bizonyos kiadókkal, például a 2000-es években az Activision gyártotta a Marvel játékokat, de ez nagyjából olyan egyezség, mint ami jelenleg is fennáll az Electronic Arts és a Lucasfilm között - tudniillik az EA felel most a Star Wars játékokért, de ettől még nem lett övék egyetlen karakter joga sem, mindössze adott időre lefektették, hogy ők fognak játékokat fejleszteni a messzi messzi galaxisban, de így is minden konkrét, végső döntést a Lucasfilm hoz meg.

A Marvel Entertainment videojátékos divíziója, a Marvel Games intézi tehát a játékos ügyeket. Éppen ők keresték meg a Sonyt azzal a kéréssel, hogy meg szeretnének rendelni egy PS4-exkluzív Marvel címet, ami hozza a megszokott Sony minőséget.

A döntés érthető, hiszen egyjátékos, nyílt világú akció-kalandjátékok terén a japán kiadó a legjobbak között van, bár nyilván az exkluzivitásnak már itt sem örült mindenki. A Sony az előttük álló új feladattal az Insomniac Games csapatát bízta meg, és ők, tehát maguk a fejlesztők döntöttek úgy, hogy Pókembert szeretnék megtenni saját játékuk főhősének. Így született meg a 2018-as Spider-Man.

Most viszont nemes egyszerűséggel annyi a helyzet, hogy a Square Enix kiadó készíttet a Marvel Games számára egy Bosszúállók játékot, a Marvel's Avengerst, amit a Crystal Dynamics és Eidos-Montréal fejleszt. Ez egy multiplatform cím, megjelenik PC-re, Google Stadiára, PS4-re, Xbox One-ra, és a generációváltást követően PlayStation 5-re és Xbox Series X-re is.

Ebbe a kész receptbe tenyerelt bele a Sony úgy, hogy vagy a kiadót, tehát a Square Enixet, vagy egyből a Marvel Gamest megkereste egy feltételezhetően vaskos csekket lobogtatva.

A Marvelnél van a végső szó joga, tehát az ő jóváhagyásuk mindenképp kellett a dologhoz. Még csak arról sincs szó, hogy a 2018-as játék főhőse ugorna át ide, egy teljesen új Pókember bukkan majd fel a Marvel's Avengersben. A világon semmi sem kényszerítette tehát erre a Square Enixet vagy a Marvelt, a Sony nem állhatott elő semmiféle követeléssel.

Tettek egy jó ajánlatot, amit a másik fél elfogadott. Kizárólag a pénzről szólt most az egész, nem másról.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)