Hirdetés

Hogyan lesz a GTA 5 egy videoklip alapja?

|

Kíváncsi vagy hogyan lesz egy videoklip képi anyagának forrása a Grand Theft Auto 5? A The Neon Droid most erről mesélt nekünk.

Hirdetés

Továbbra is dübörög a retro-őrület, bármerre nézünk, egyre gyakrabban futunk bele olyan produktumokba, amik a 80-as évek jellegzetesen egyedi hangulatát idézik. A szeptember elején megjelent Hungarian Synthwave Allstars nem csak azt mutatta meg, hogy a korszak modern köntösbe csomagolt szintetizátorzenéire idehaza is igény van, hanem azt is, hogy a hazai előadóink lazán felveszik a versenyt a nemzetközi színtérrel. Gábor Zoltánnal - ismertebb nevén The Neon Droiddal, a stílus egyik jeles magyar képviselőjével - annak apropóján beszélgettünk, hogy elkészült legújabb videoklipje, amihez a GTA V szolgáltatta a képi anyagot.

Íme a végeredmény, erről beszélgetünk az alkotóval:

GS: Honnan jött az ötlet, hogy pont a GTA V-ből csinálj videoklipet?

TND: Az új kislemezem megjelenését szerettem volna valami nagyobb dologgal összekapcsolni, így evidensnek tűnt, hogy az egyik számból készüljön egy videoklip is. Az ötlet, miszerint a Grand Theft Auto játékkal csinálok zenés videót, még régebben merült fel bennem, de egészen addig nem tudtam megvalósítani, amíg nem volt hozzá igazítható zeném. Sajnos időközben a synthwave műfaj egyik nagy neve, Gunship is megcsinálta a saját GTA 5-ös videóját, így arról a privilégiumról, hogy enyém legyen az első, már lecsúsztam. De semmi baj, a lényeg, hogy végül készült egy remek szám, amihez végre leforgathattuk a videót.

GS: Egy ilyen munka azért igényel némi előkészületet. Hányan és hogyan fogtatok neki?

TND: Egy barátommal, Fodor Zoltánnal ültünk össze és találtuk ki a jeleneteket. Írtam egy rövid forgatókönyvet és az alapján álltunk neki felvételeket rögzíteni a játékban. Jómagam már nem vagyok HC gamer, de régen az voltam, így nyugodtan mondhatom, hogy annyira nem esett nehezemre a dolog.

GS: Magát a rögzítési folyamatot hogyan kell elképzelni? Milyen megoldásokkal dolgoztatok?

TND: Mivel már a legelejétől fogva két szereplősre terveztem a videót, online kellett csatlakoznunk a saját privát szerverünkre. Ott kezdhettük el felvenni az egyes jeleneteket, amiket később átküldtünk egymásnak. Szerencsére a GTA ezeket a jeleneteket nem videofájlokban tárolja, így elég kisméretűek ahhoz, hogy könnyen lehessen őket küldeni online. Végül a közös jelenetekből kiválasztottuk a legjobbakat, azokat szerkesztettük meg, majd pedig vágtuk rá a zenére. Pár nehézség persze felmerült idő közben, nem csak önfeledt autókázásról meg lövöldözésről volt itt szó!

GS: Kíváncsivá tettél, mesélnél ezekről egy kicsit bővebben is?

TND: Egyrészt a GTA világában ugyanúgy változnak a napszakok és az időjárás, mint a való világban, csak minden egy kicsit gyorsabban történik. Egy nap például kb. 45 perc alatt telik el. Én úgy készültem, hogy az Editor Mode-ban mindent magamnak tudok majd szabályozni, az időt, az időjárást, mindent, azonban ha több szereplővel forgatunk, azaz online megy a játék, akkor erre egyszerűen nincs lehetőségünk. Magyarul, ha bejelentkeztünk a játékba, szerencsésnek mondhattuk magunkat, ha délután fogadott, mert akkor a hamarosan bekövetkező éjszakához máris el tudtunk indulni a kiválasztott helyszínre, és percek múlva már forgathattunk is. Azonban ha hajnal vagy reggel volt a játékban, akkor kénytelenek voltunk 15-20 perceket várni az éjszakára. Az esővel hasonló volt a helyzet. Továbbá az idő gyors múlása miatt éjszaka maximum 8-12 perc állt a rendelkezésünkre, hogy felvegyük a kívánt jelenetet, mert a hajnal gyorsan közeledett és utána várhattunk újra egy fél napot. Emiatt kénytelenek voltunk mindvégig feszes tempót diktálni, miután lement a nap.

GS: És mi a helyzet az autókkal?

TND: Azokkal is voltak problémáink. Egyrészt az autókat szerettük volna kicsit feltuningolni, hogy ne a mezei külsejüket használjuk a videóban, ehhez viszont a játékon belül pénzre volt szükségünk. Hiszen hiába loptunk el szégyen-szemre autókat, azokat senki sem tuningolta fel nekünk. Ahhoz viszont, hogy legyen a játékban pénzünk, konkrétan játszanunk kellett vele. Én magam nem vagyok már nagy játékos, a GTA-t is kizárólag a videó miatt vásároltam meg, de így legalább tényleg volt némi szórakozás is a munka előtt, illetve után.

GS: Milyen malőrök voltak forgatás közben? Hányszor "csuktátok oda" a verdákat közben?

TND: Megszámolni nem tudom, hány szembe jövő autó, oszlop és egyéb tereptárgy miatt voltunk kénytelenek leállni és egy gyors javítás erejéig a szervizbe kocsikázni. Ráadásul ugyebár minden helyszínre úgy kellett "elközlekednünk", hogy mindig fennállt annak a veszélye, hogy út közben lesérülünk, s emiatt várhatunk újabb 15-20 percet, mert napkeltéig már nem érünk el a szervizbe és vissza a forgatási helyszínre. Ez mind elég banálisan hangozhat, de itt tartunk, 2015-ben ilyen mindennapos problémákkal kell megküzdenünk, ha saját videojáték által animált videoklipet szeretnénk.

GS: Mennyi ideig tartott végül elkészülni?

TND: Napi 5-6 órát vett igénybe durván másfél-két héten keresztül, de nem volt ritka, hogy napi 8-10 órában is a videóval foglalkoztunk. Természetesen a végső vágást és az effektezést már egy külső szerkesztővel végeztük.

GS: Üzensz még valamit az olvasóknak?

TND: Remélem minden geek imádni fogja a videót, és azért a zene is tetszeni fog. A szám az új Neon Droid kislemezzel együtt letölthető innen, ha esetleg érdekel titeket a műfaj.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)