Hirdetés

Titkos Mars-robottól Indiana Jonesig: a legjobb easter egg meglepetések a játékokban

|

Ezeket a húsvéti tojásokat nem a nyuszi hozta, hanem a pihent agyú fejlesztők.

Hirdetés

A videojátékokban ma már szinte kötelező elemként kerülnek be az easter egg, azaz húsvéti tojás néven emlegetett titkos meglepetések, amelyeket a fejlesztők vagy a designerek leginkább saját szórakozásukra rejtenek el itt-ott. Az easter egg műfaja nem a játékok világából indult, a munkára szánt programoktól a filmekig rengeteg helyen találkozhatunk olyan utalásokkal, amelyeket kifejezetten egyik vagy másik szubkultúra rajongóinak szántak.

A műfaj sajátosságából kifolyólag akad olyan easter egg, amelyre az adott játék megjelenése után évekkel bukkannak csak rá, ahogy az történt a Mortal Kombat 11 esetén, de akad olyan is, amit annyira jól sikerült elrejteni, hogy végül maga a fejlesztő hozza nyilvánosságra, mert senki sem bukkant rá korábban.

Mivel itt a húsvét, úgy döntöttünk, hogy az alábbi gyűjtéssel kedveskedünk. Mielőtt azonban továbblépnénk, jöjjön az obligát spoiler-alert, hiszen az alábbiakban előfordulhatnak olyan információk, amiket nem feltétlenül ismertél, még akkor sem, ha a kedvenc játékodról van szó.

Hirdetés

A rebellis programozó bosszúja

Az egyik első easter egg 1976-ban született a Colossal Cave Adventure című játékban, azonban nem a viccelődés, hanem a főnökkel szembeni lázadás hívta életre. Akkortájt ugyanis az Atari kifejezetten tiltotta, hogy a játékot készítő programozók és grafikusok neve szerepeljen a játékokban, sőt, még a csomagoláson sem lehetett megjeleníteni. Erre az a magyarázat, hogy a cégnél így akarták elejét venni, hogy a sikeresebb címeken dolgozó kollégák a játékokra mutogatva alkudjanak ki magasabb fizetést.

Warren Robinett így tiltakozott az Atari döntése ellen
Warren Robinett így tiltakozott az Atari döntése ellen

Ez azonban csak olaj volt a tűzre Warren Robinett szemében, aki végül belecsempészte a játékba a saját nevét. Igaz, ehhez nem volt egyszerű hozzáférni, mert az egyik pályán egy láthatatlan pixelt kellett megtalálnia a játékosoknak - ne feledjük, 1976-ot írunk, nem voltak még online fórumok vagy YouTube-videók, amelyekben le lehetett volna lőni a poént - majd a pálya egy távolabbi részén léphetttek be a titkos terembe, ahol olvasható volt Robinett neve. Bár a cégvezetésnek a fülébe jutott az eset, akkor már késő volt, ugyanis a játékok már az üzletek polcain voltak, így túl sokba került volna lecserélni az adathordozókat, ezért a programozó neve végül benne maradhatott a szoftverben.

A literális húsvéti tojás

A GTA-széria címei tömve vannak rejtett viccekkel és meglepetésekkel, ezek egy részét annyira jól eldugták, hogy valószínűleg sokan soha nem fognak vele találkozni. Ezek közül is kiemelkedik a Grand Theft Auto: Vice City egyik eldugott poénja, ami egy konkrét húsvéti tojás.

Boldog húsvétot!
Boldog húsvétot!

Ahhoz, hogy ezt láthassuk, a város északi részén lévő VCN épülethez kell eljutni. Emellett áll egy kisebb épület, amelynek a tetején egy helikopterleszállót is elhelyeztek. Innen kell beugrani a VCN egyik ablakán keresztül. A trükk annyi, hogy az ablak látszólag zárva van, de ez csak megtévesztés, mivel a főszereplő simán át tud hatolni rajta. Az ablak mögötti szobában egy talapzaton egy hatalmas csokitojás rejtőzik, amelyen a Happy Easter, azaz Boldog húsvétot felirat díszeleg.

Extra cukiságként a Vice City Stories című előzmény-címben ugyanúgy megtalálható a rejtett szoba, ekkor azonban még a tojás nincs teljesen készen - hiszen ugyebár előzményről van szó.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Thelma és Louise

Az egész cikket meg lehetne tölteni a GTA-univerzumból származó meglepikkel, nem erre törekszünk, azonban ezt az egyet még muszáj itt megemlíteni, mivel talán ez az egyik legjobb kikacsintás, ami ráadásul tökéletesen illeszkedik is a GTA világához. A GTA V-ben elérhető easter egg aktiválásához arra van szükség, hogy ellopjunk egy helikoptert és a játék órája szerint este 7 és 8 között fel kell keresni a Chiliad Mountain State Wilderness nevű területet. Ha mindent jól csináltál, szemtanúja lehetsz, ahogy egy régi kabrió menekül egy csapat rendőrautó elől, majd végül lezuhan egy szikláról.

Call of Duty: Black Ops 2: kitört a retro-láz

Az Activision lövöldéjében visszahozták az első Black Ops egyik népszerű pályáját, a Fallout világát idéző Nuketown térképet. A fejlesztők azonban egy kis meglepetést is elrejtettek az egyik régi tévén.

Csak meg ne izzadjon a GPU!
Csak meg ne izzadjon a GPU!

A játékosoknak először 90 másodperc alatt minden, a térképen elszórt próbababának le kell lőnie a fejét. Ha ez sikerült, odamehet az említett tévékészülékhez, amelyen régi Atari 2600-ra írt Activision-játékokat lehet játszani,  mint például a Pitfall, a Kaboom! vagy a River Raid.

A cikk még nem ért véget, lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)