Hirdetés

Több évtizednyi Star Wars videojáték repít el a messzi-messzi galaxisba

|

1978 óta folyamatosan kapjuk az új Star Wars videojátékokat, most ezek közül szedtük össze a legfontosabbakat.

Hirdetés

Szinte napra pontosan megegyezik a Star Wars univerzum és a hozzá kapcsolódó videojátékok születési dátuma. A kezdetek óta több mint száz Star Wars játék öregbíti a legnépszerűbb sci-fi-univerzum hírnevét. Biztosan akadnak közületek is páran, akik még anno a ZX Spectrumon találkoztak legelőször Star Wars játékkal, de azóta sem tudnak betelni velük, mint ahogy olyanok is, akik csak párat ismernek a Csillagok háborúja univerzumához köthető játékadaptációk közül.

Most mindkét tábornak a kedvébe szeretnénk járni, hiszen nagy játéktörténeti Star Wars összeállításunk azoknak is hasznos lehet, akik régi kincsek után kutatnak, mint ahogy azoknak is, akik csak nosztalgiázni szeretnének. Lássuk, milyen Star Wars videojátékokat termeltek ki az elmúlt évtizedek, bőven van miből válogatnunk.  

Hirdetés

Azok a csodás hetvenes-nyolcvanas évek

Az első ismert, de még nem hivatalos Star Wars játék 1978-ban, egy évvel az első Star Wars film megjelenése után debütált Apple számítógépen. A kezdetleges szimulátorban TIE vadászokat kellett megsemmisítenie egy űrkadétnak. Grafikáján ma már csak mosolygunk, de annak idején elég volt a rajongók boldogságához annyi, hogy felismerték az ellenséges űrhajó típusát. Az első rész hatalmas sikere nemcsak a folytatásokhoz hozta meg a kedvet, hanem az akkoriban beinduló videojátékstúdiók fantáziáját is megmozgatta. A következő állomás a The Empire Strikes Back volt, amelyben egy hósiklóval kellett birodalmi lépegetőket térdre kényszeríteni a hothi csatában.

Ezt követte 1983-ban a vektoros játéktermi Star Wars masina, amelyben Luke Skywalker X-Wing vadászgépével kellett kiiktatni a ránk törő birodalmi vadászokat, majd a lézertornyokat elkerülve megsemmisíteni az első Halálcsillagot. Ekkor azonban egy néhány éves válság ütötte fel csúf fejét az otthoni játékkonzolok piacán, így a fejlesztők és a kiadók kénytelenek voltak pár évig más megélhetés után nézni. A válság után gomba módra jelentek meg a filmekre épülő platformerek a korai Nintendo konzolokra. Game Boyon, NES-en, SNES-en, Game Gearen és Sega Master Systemen is átélhettük a filmek izgalmait, de az igazi áttörés mégis PC-n következett be 1993-ban.

X-Wing vs. Tie Fighter

Ekkor már a LucasArts saját videojáték-stúdiója kapott főszerepet. Az Ed Kilham és Larry Holland nevével fémjelzett X-Winget sokan minden idők egyik legnagyobb hatású videojátékának tartják. Az biztos, hogy nem kevés rajongó számára ez indította el a PC-s gépfejlesztési lázat, hiszen egy 386-os számítógépen alig 10 képkockával futott csak az X-Wing, ilyen sebesség mellett teljesen élvezhetetlen volt. Kénytelen volta az ember egy nagyságrenddel feljebb lépni, például egy 486-DX50-es gépen már teljes pompájában élvezhettük a játékot. Innentől kezdve aztán nem volt megállás, folyamatosan pörögtek a kiegészítők és a folytatások ehhez a remek szimulátorhoz.

A második részben, a Tie Fighterben birodalmi oldalról ismertük meg a háborút, és olyan kiváló parancsnokok alatt szolgáltunk, mint a zseniális Thrawn admirális. A Star Wars láz ebben az időszakban megállíthatatlan volt. A rajongók Star Wars témájú sakkban (Star Wars Chess) mérhették össze a tudásukat, volt verekedős játék is Star Wars-karakterekkel (Masters of Teras Kasi), de még Star Wars Monopolyt is kiadtak. A kor csodakonzoljára, Nintendo 64-re is kijött egy pazar Star Wars játék (Shadows of the Empire), amelyben lépegetők lábait kellett összekötözni szigonykábellel, de volt benne űrhajós és lövöldözős akciórész is.

Aztán ott volt a legendás Star Wars: Dark Forces és Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II , amelyekben FPS-környezetben kellett szétlőni a rohamosztagosokat. A folytatások, vagyis a Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast és a Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy is abszolút felsőpolcos címek, érdemes őket bármikor újra elővenni, vagy akár pótolni.

Baljós árnyak itt is

Az előzménytrilógia sajnos nem azt a minőséget hozta, amit vártunk; a Phantom Menace kis túlzással is csak közepes játék lett, a Star Wars Episode 1 Racernek pedig bár megvan a maga rajongótábora, azért messze nem mosott el mindenkit. A folytatás sem lett rózsás. Valamiért nem tudtak a fejlesztők igazán jó játékokat kihozni, amelyek a második trilógiához kapcsolódtak.

Próbálkoztak persze rendesen, de a Rogue Squadron folytatásának számító Battle for Naboo, a Bounty Hunter és a Jedi Starfighter is csak langyos fogadtatást kapott a kritikusoktól és a vásárlóktól. Külön fejezetet érdemelnek az elbaltázott Star Wars stratégiák: a Rebellion, a Force Commander és a Galactic Battlegrounds iskolapéldái annak, hogyan ne csináljunk stratégiai játékot Star Wars-környezetben. A kor gyenge Star Wars játékai közül egyedül a Republic Commando lógott csak ki, amely kifejezetten ötletes és korrekt akciójáték volt, sajnálatos, hogy nem kapott elég figyelmet a későbbiekben.

MMORPG galaxis

2003-ban, egy évvel a World of Warcraft szédületes sikere előtt megjelent a Star Wars Galaxies, az első olyan MMORPG, amelyben igazi jedi válhatott karakterünkből. Ritkaságszámba ment a jedilovagok megjelenése a szervereken, bődületesen erősek voltak, ezért szabályosan vadásztak rájuk a fejvadászok. Fejlesztői részről azonban sikerült elbaltázni a játékot, és hiába jött ki hozzá egy kiegészítő, amelyben már űrcsatákat is vívhattunk, nem sikerült a nagy áttörés, a WoW szépen lassan bedarálta.

Ezt követte 2011-ben még egy MMO-kísérlet, de az Old Republic sem tudta felvenni a versenyt a 11 millió előfizetővel megerősített World of Warcrafttal. Néhány évig még megpróbálkozott az előfizetői modellel, de aztán kénytelen volt előremenekülni az F2P kategóriába, ahol azóta is szépen gyarapodik, folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb kiegészítők, legutóbb a 2019-es Onslaught. Külön ki kell emelni még a szerepjátékok kategóriájába tartozó KotOR játékokat, amelyeket a BioWare-nek és az Obsidiannak köszönhetünk; kiemelkedő címek voltak a maguk idejében, kötelező darabok még manapság is.

Az Erő velük volt

Nem árulunk el titkot azzal, hogy nem a DICE által újragondolt Battlefront volt az első, multira kihegyezett akciójáték. Az azóta már megszűnt Pandemic Studios alkalmazottjai már 2004-ben kihozták multis játékukat, amelyben a birodalmiak és a lázadók szabadon csépelhették egymást. Mellettük pedig voltak más akciójátékok is, az Xbox 360 és a PS3-as hetedik generációs konzolok idejében a The Force Unleashed két része képviselte a Star Wars minőséget, egészen jó hatásfokkal.

Kifejezetten sikeresek voltak azok a Star Wars játékok is, amelyeket más kategóriákkal kevertek. Így sikerült eladni bőven tízmillió felett a Lego Star Wars játékokból, de az Angry Birds Star Wars is komoly sikereket tudhatott magáénak, főként mobileszközökön. Említést tehetnénk még az Xbox 360-ra kiadott Kinect Star Warsról, de van, amit jobb inkább elfeledni. A Galaxy of Heroest viszont még hosszú ideig nem fogjuk feledni, törhetetlen a sikere ennek a mobilos címnek.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

A Disney hatalomátvétele után hoztak néhány üzletileg indokolt, de fájdalmas döntést. Először is bedarálták a kiégett LucasArtsot, és inkább külsős stúdióknak licencelték a Star Wars-jogokat. Így szerezte meg az Electronic Arts tíz évre a Csillagok háborúja játékok készítési jogait. Hosszú ideig azonban csak két Battlefrontot kaptunk tőlük, a második rész pedig hatalmas botrányokat kavart, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kiadónak alaposan át kell gondolnia, mit és hogyan akar kezdeni a jövőben a loot boxokkal. 

2019-ben jött a nagy áttörés, ugyanis a Titanfall játékokat és az Apex Legendset fejlesztő Respawn Entertainment leszállította nekünk a Star Wars Jedi: Fallen Ordert, ami gond nélkül nevezhető az elmúlt nagyjából tíz év messze legjobb Csillagok háborúja játékának. Cal Kestis története remek játékmenettel, okosan kölcsönzött metroidvania és soulslike játékelemekkel lopta be magát a rajongók szívébe. Szerencsére elvileg készül már a folytatás is. 2020 októberében a szimulátorok kedvelői örülhettek, a Motive Studios keze munkáját dicsérve ugyanis megjelent a Star Wars: Squadrons, ami szintén egy kifejezetten jó játék lett. 

Az Erő velük lesz

Jelen pillanatban is gőzerővel folynak az ígéretes Star Wars játékfejlesztések, a mögöttük meghúzódó koncepció viszont hatalmas váltáson esett át. A Disney és a Lucasfilm fejesei megelégelték az EA csigatempóját, mostantól kezdve bárki dolgozhat már új Csillagok háborúja játékokon, amelyeket a frissen felélesztett Lucasfilm Games fog össze. A lehetőségre a Ubisoft egyből le is csapott, a hozzájuk köthető Massive Entertainmenttől egy sztoriközpontú, nyílt világú játékot kapunk, mely alatt a Tom Clancy's The Divisionnel debütált Snowdrop motor duruzsolhat. 2021 végén fut majd be valamikor a Star Wars: Hunters, egy ingyenes kooperatív arénajáték, ami Nintendo Switchre és mobilplatformokra érkezik.

Sajnos többszörösen elhalasztották, de egyszer azért csak megkapjuk majd a LEGO Star Wars: The Skywalker Sagát is, ami az ígéretek szerint az eddigi legjobb és legteljesebb LEGO Star Wars élményt kínálja. 2022-ben az EA is biztosan ki fog adni egy új Star Wars játékot (legalábbis jelenleg ezek a tervek, de persze a pandémia miatt bármikor elképzelhetők csúszások), ez a cím pedig egy teljesen új projekt, vagy a már említett Fallen Order folytatás is lehet.

Nagyon sok pletyka kering egy esetleges Star Wars: Knights of the Old Republic remake-ről is, amit iparági bennfentesek szerint már nem a BioWare, hanem az Aspyr Media csapata készít. Ők olyan játékokat portoltak át nemrég Nintendo Switchre és PlayStation 4-re, mint a Star Wars: Episode I - Racer, a Star Wars: Jedi Knight - Jedi Academy, vagy a Star Wars: Republic Commando.

Az Electronic Arts exkluzivitásának elengedésével sokkal több, és potenciálisan sokkal jobb Star Wars játékokra számíthatunk, így pár ínséges esztendő után most tényleg fényesnek tűnik a jövő a Csillagok háborúja-rajongók számára. Csak remélni tudjuk, hogy nem kell csalódnunk. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)