Hirdetés

Több millió követőt buktak a nagy streamerek, miután a Twitch leszámolt a botokkal

|

7,5 millió botot buktatott le a Twitch, ezt pedig a legnépszerűbb videósok is megérezték.

Hirdetés

Korunkban a netes követők és nézők már mesés vagyonokat alapozhatnak meg, így nem csoda, hogy az utóbbi években nagy lett a kereslet az "okos" megoldások, vagyis a csalás iránt. Néhány dollárért bárki vehet magának kamu rajongókat a Facebookon vagy az Instagramon, s bizony a Twitchen sincs ez másként.

A streaming platform azonban most lecsapott az ügyeskedőkre, a Twitch Support bejelentése szerint ugyanis több mint 7,5 millió botot lepleztek le a rendszerben. A botok egy része a követők számát növeli (follow-botting), másik részük pedig a pillanatnyi nézőszámot turbózza (view-botting) nem létező érdeklődőkkel.

Hirdetés

A gyérítést bejelentő Twitter-poszthoz fűzött hozzászólásláncból az is kiderül, hogy a botok többségét gépi tanulás segítségével észlelték, amit a későbbiekben tovább tökéletesítenek majd. A következő lépés a csalást elkövető fiókok megbüntetése lesz, a közlemény szerint akár a jogi felelősségre vonást is beleértve. Ez egyáltalán nem üres fenyegetés, a platform már 2018-ban is sikeresen pert nyert két viewbot értékesítő ellen, akiknek 1,3 millió dollárt kellett fizetniük a Twitchnek.

A Twitch egyúttal arra is felhívta a felhasználók figyelmét, hogy a rajtaütés miatt a következő napokban többen tapasztalhatnak hirtelen visszaesést a követőik és a nézőik számában. A platformon egyébként nem csak anyagi haszonszerzés miatt népszerűek a botok, sokan ezekkel trollkodnak mások csatornáin is, például spamekkel árasztva el a chatet, ami miatt az érintett streamert akár büntetés is érheti a felhasználói szabályzat megsértése miatt.

Még a kisebb videósoknál is több százas, vagy akár több ezres visszaesés volt tapasztalható, a legnagyobb streamerek azonban több millió követőt buktak a Twitch tisztogatása után. A platform egyik sztárja, Félix "xQc" Lengyel például 2,6 millió követőt veszített el pár nap alatt - mondjuk így is maradt még neki potom 5,5 millió. Chance "Sodapoppin" Morris még komolyabban megérezte a nagytakarítást: az ő követőinek száma 6,5 millióról 3,3 millióra esett vissza egyetlen éjszaka alatt, gyakorlatilag megfeleződött. 

Két dolgot fontos megjegyezni: ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy az adott videósok tisztességtelen eszközökhöz nyúltak volna, a botok bárkinél megjelenhetnek (mi is rendszeresen töröljük őket például a cikkeink alatti Disqus kommentszekcióból, de még YouTube-ról is), nem csak azoknál bukkannak fel tömegesen, akik fizetnek értük.

A videósok számára pedig az nagyon lényeges, hogy valószínűleg a nézőszámukat nem fogja komolyabban érinteni mindez, és igazából ez számít csak nekik. A botok túlnyomó többsége nem nézi a streameket, nem kommentel, csak fentebb tolja a követőszámot, aminek valójában semmiféle gyakorlati haszna nincs. A Twitch rendszerei az aktuális nézőszámot és a nézett órákat vizsgálják, ezek alapján rangsorolják a videósokat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)