Hirdetés

Tömegével törlik videóikat streamerek a Twitchről, mielőtt a Twitch törölné a csatornájukat

|

A napokban elindult egy hullám a Twitchen, ősrégi videóknál jelez jogsértéseket a rendszer, ami hamar a csatornák halálát eredményezheti.

Hirdetés

Nem is tudjuk már, milyen hosszú volt a leghosszabb időszak, amíg a Twitch kibírta valamilyen botrány nélkül. Néha megkérdőjelezhető szabályok, máskor etikátlanul viselkedő videósok vagy fura rendszeranomáliák miatt van felfordulás, és arra sem volt senki felkészülve, hogy most hirtelen jogsértés miatt kell villámgyorsan cselekedni.

Hirdetés

A napokban több videós is tapasztalhatta, hogy a zenei jogokat kezelő amerikai szervezet, a RIAA korábbi, olykor több mint egyéves anyagok eltávolítását kéri, ami, ha tényleg csak egy kérés lenne, nem volna gond, viszont három figyelmeztetés után automatikus, örökös tiltás jár, és ezt nyilván mindenki el akarja kerülni, pláne azok, akik éveken át építették milliós csatornájukat. Sajnos a Twitch nincs felkészítve felvételek tömeges eltávolítására, így akinél több ezer - nézők által kivágott - klip található,  különösen nehéz helyzetbe került.

Fuslie, aki szintén érintett, arra panaszkodott, hogy több mint százezer klipet kellene törölnie, de a régebbieket már be sem tölti a rendszer. Beszélt több, a Twitchnél dolgozó ismerősével is, akik szerint az összes klip eltávolítása a megoldás.

A Twitch hivatalosan is reagált. A Twitch Support Twitter-fiókon keresztül a cég elmondta, soha nem látott helyzettel áll szemben, megérti a frusztrációt, és igyekszik segíteni, kitalálni valamilyen megoldást, amivel könnyebben kezelhetőek (és törölhetőek) lesznek a videók. Kénytelen a digitális jogokról szóló Digital Millenium Copyright Actnek (röviden DMCA) megfelelően eljárni, nem garantálhat mentességet a tartalomgyártóknak.

Persze mondhatjuk, hogy illett volna előre gondolkodni és nem jogdíjas zenéket használni, de sajnos a játékokban is szólhatnak olyan számok (pláne például egy GTA V-ben, ami tele van népszerű dalokat játszó rádióállomásokkal), amik játékbeli hallgatása engedélyezett, de továbbadása még streamek során sem. Rettentő nehéz helyzet ez, és az lenne a legegyszerűbb, ha a jogtulajdonosok engedékenyebbek lennének, de az ellenőrzést automata végzi, kivételezésre pedig komoly szabály- és hozzáállás-változtatás nélkül nincs lehetőség.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)