Hirdetés

Újabb botrány a Twitch körül, több tucat csatornát függesztettek fel

|

Már megszokhattuk, hogy ha a lila streamingszolgáltatónak valamilyen kérdéses helyzetben kell dönteni, akkor annak általában a tartalomgyártók isszák meg a levét - ez most sem történt másképp. De a helyzet megint nem egyszerű.

Hirdetés

A Twitch többek között azért vált rettentő népszerűvé, mert rengeteg olyan tartalomgyártó választotta ezt a platformot, akik kiábrándultak a YouTube átláthatatlan szabályzataiból. A nagyságnak azonban ára van, és a jelek szerint ezt az Amazon által birtokolt szolgáltató sem tudja megfelelően kezelni. Az éppen hogy csak lecsengett DMCA botrány után most újabb csatornákat kezdett el bedarálni a cég.

A célkeresztben kivételesen olyan tartalomgyártók állnak, akik egyébként nem vétlenek, ugyanis megszegték a Twitch azon szabályát, hogy csak 13 éves kor fölött lehet regisztrálni az oldalra. A botrány a 15 éves AverageHarry letiltásával kezdődött. A streamernek 90 ezer követője volt a csatornáján, ezért benyújtott egy kérelmet, hogy Twitch partnerré válhasson. A rengeteg előnnyel járó státusz helyett azonban csatornáját véglegesen felfüggesztette a platform.

Hirdetés

Az indoklás az volt, hogy amikor a csatornát létrehozta, még nem töltötte be a 13. életévét. Mivel most már semmi akadálya nincs, hogy alkosson a platformon, így a Twitch megengedte számára, hogy új csatornát indítson, így azonban mindent elölről kell, hogy kezdjen.

Rengeteg kisebb tartalomgyártótól érkeztek hasonló hírek, közülük is kiemelkedik Fluctra, aki szintén 15 éves, és AverageHarryhez hasonlóan kicsivel 13. születésnapja előtt hozta létre a csatornáját. Novemberben sikeresen Twitch partnerré vált, hiszen csatornáján 20 ezer fölött volt az átlagos nézőszám. Ezt követően azonban decemberben hasonló értesítés érkezett számára: csatornáját véglegesen törölte a Twitch.

Ők csak két példa a sok tartalomgyártó közül, akik egy napon belépve a fiókjukra észrevették, hogy évek munkája ment a levesbe. Az életkorhoz kötött regisztráció nyilvánvalóan a kiskorúak védelmére szolgál, azonban az legalábbis morálisan nehezen igazolható, hogy a Twitch éveken keresztül zokszó nélkül hagyja működni a szabályszegőket, hogy azután tiltsa őket, amikor ténylegesen elértek valamit, közösséget építettek fel, és rengeteg munkát fektettek a tartalmaikba.

Fluctra

A történet azonban nem áll meg itt, hiszen eddig annyival valóban le lehetne rendezni a dolgot, hogy a Twitch - még ha megkérdőjelezhető módon is, de - szabályszegőket tiltott le, ebben nincs semmi különös.

Ami közös azonban a fent említett és a sok meg nem nevezett tartalomgyártóban, hogy letiltásuk előtt ugyan egy feltörekvő, de Twitch-viszonylatban kifejezetten nagynak még nem nevezhető csatornát vezettek. A korábbi példákból azt pedig láthatjuk, hogy bajok esetén a Twitch pontosan ezt a réteget szereti elővenni, nem a nagy sztárjait.

A platformon továbbra is zavartalanul működnek olyan csatornák, melyek már milliós követőtáborral rendelkeznek, pedig tulajdonosuk még messze nem töltötte be a 13-at mikor létrehozta azt. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • Fresh (3,9 millió követő) - 10 évesen hozta létre a csatornáját
  • Mongraal (3,8 millió követő) - 12 évesen hozta létre csatornáját
  • Bugha (3,8 millió követő) - 12 évesen hozta létre csatornáját
  • Benjyfishy (2,8 millió követő) - 10 évesen hozta létre csatornáját

Ezek a tartalomgyártók követőik és szponzoraik miatt mostanra rengeteg pénzt termelnek a Twitchnek, így csatornájuknak haja szála sem görbülhet, noha azokat nem hónapokkal, hanem sokszor évekkel a megengedett korhatár előtt hozták létre. Nem ez az első botrány, amikor a Twitch kettős mércét alkalmaz, és a nagy tartalomgyártóin nem kéri számon azon szabályokat, melyeket a kisebbeken kíméletlenül bevasal.

AverageHarry és Fluctra is elmondta, hogy egyáltalán nem szeretnék, hogy a fent említett tartalomgyártók hozzájuk hasonlóan elveszítsék csatornájukat, azonban örülnének, ha a Twitch elfogulatlanul és átlátható irányelvek mentén működne. Fluctra szerint lenne megoldás:

"Ha a nagyobb képet nézzük, akkor igen, tök jó, hogy a Twitchen van korhatár-megkötés. Én csak azt szeretném, ha jobb rendszert alkalmaznának a kitiltások esetében, amilyen például a Twitternél is működik. A Twitter ugyanis csak azokat a posztjaidat törli, melyek 13 éves korod előtt kerültek fel, ráadásul a szüleid aláírhatnak egy beleegyezési nyilatkozatot, hogy részükről használhatod a platformot."

Többen fordultak a Twitchez bizonyítékokkal, melyek azt mutatták, hogy a szüleik jóváhagyásával gyártottak tartalmat, sőt Fluctra azt is bebizonyította, hogy minden hivatalos ügyintézést édesanyja végzett, azonban a platformot ez sem hatotta meg.

A Twitch egyelőre nem kommentálta a történteket, de semmilyen jelét nem mutatják, hogy szeretnék felülvizsgálni a döntésüket. Az élesedő streaming-versenyben azonban valószínűleg nem szereznek jó pontokat azzal, hogy még saját maguk által is csak bizonyos esetekben betartott szabályokkal takaródzva lehetetlenítik el a feltörekvő tehetségeket.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)