Hirdetés

Egy amerikai szenátor törvénnyel állna bele a loot boxokba és mikrotranzakciókba

|

Josh Hawley megelégelte, hogy a videojátékok kiszipolyozzák a gyerekeket.

Hirdetés

Belgiumban már elég komoly korlátozásokat hoztak a loot boxokkal szemben, de amíg nem lesz nagyobb összefogás az ügyben, addig komoly változásokra sem számíthatunk. Ugyanakkor ha az Egyesült Államok törvénybe iktatna valamit az ilyen megoldások ellen, az alaposan felborítaná a mostani üzleti berendezkedést.

Hirdetés

Missouri állam szenátora, Josh Hawley bejelentette, hogy már készül a törvénytervezet, amely megtiltaná a pay-to-win megoldások és loot boxok alkalmazását azokban a játékokban, amelyek fiatalkorúaknak készülnek. Azt mondta:

A közösségi média és a videojátékok a felhasználók addikciójára építenek,  elszívják a gyerekek figyelmét és energiáját a való élettől, és a kényszeres szokásainkból szedik meg magukat. Mindegy, hogy ez milyen hatással van az iparra, egy dolog biztos: megbocsáthatatlan, ha ilyen módon próbálják kihasználni a gyerekeket.

A Hawley által beterjesztett törvény megtiltaná a véletlenszerűen, vagy részben véletlenszerűen jutalmazó mikrotranzakciós megoldásokat (loot boxokat), illetve az olyan pay-to-win dolgokat, amik mesterségesen manipulálják a nehézséget, ezzel arra sarkallva a játékosokat, hogy még többet költsenek, hogy előnyre tegyenek szert a többiekkel szemben. A szenátor a Candy Crusht hozta fel többek közt példának, ami bár ingyenesen játszható, 150 dolláros csomagot is kínál, nem csoda, hogy évi 2 milliárd dollárt hoz a konyhára.

A törvény az ESRB korhatárbesorolása alapján határozná meg, hogy mely játékokat érinti a korlátozás, vagyis gyakorlatilag mindent vizsgálnának, amire nem "kizárólag felnőtteknek" plecsni kerül. Ugyanakkor bizonyos esetekben ettől eltérhetnek, és azokat a népszerű játékokat, amiknek a fejlesztője mikrotranzakciók közelébe engedi a fiatalokat, szintén szigorúbb ellenőrzésnek vetnék alá.

A szenátor bejelentésére időközben reagált az Entertainment Software Association feje, aki szerint nem eszik olyan forrón a kását:

Számos országban, így például Írországban, Németországban, Svédországban, Dániában, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban is kimondták, hogy a loot boxok nem egyenlőek a szerencsejátékkal. Örömmel megosztunk a szenátorral minden eszközt és információt, amit a játékipari szereplők már most a rendelkezésünkre bocsátottak, melyekkel a szülők kézben tarthatják a játékon belüli költéseket. A szülői felügyeleti eszközökkel már most is megvan a lehetőségük, hogy limitálják vagy egyenesen megakadályozzák, hogy a gyerek költsön a játékokon belül.

Kíváncsian várjuk, hová fog kifutni a dolog, de ha Amerikában sikerülne áttolni egy ilyen törvényt, az elég komoly hatással lenne a játékiparra.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)