Hirdetés

Witcher történelem 4. - ez történik a Vaják: A megvetés ideje kötetben

|

Folytatódik a Vaják történetet elregélő sorozatunk, amelyben egy váratlan esemény gyökeresen megváltoztat mindent.

Hirdetés

A sorozat korábbi részei:

Witcher történelem 1. - ez történik a Vaják: Az utolsó kívánság kötetben

Witcher történelem 2. - ez történik a Vaják: A Végzet Kardja kötetben

Witcher történelem 3. - ez történik a Vaják: Tündevér kötetben

A korábbi részek összegzése viszonylag könnyed esti mesének tekinthető azokhoz az eseményekhez képest, amelyeknek a Vaják - A megvetés ideje lökést ad, ugyanis a Tündevér (mindenki olvassa el az ezt összefoglaló cikket is, máskülönben nem sokat ért majd a történésekből) kötetben megismert királyságok, varázsló szervezetek és még számos egyéb hatalom érdekei feszülnek egymásnak. Innentől teljes fordulaton pörögnek a politikai játszmák, az ármánykodás, valamint az átvitt és szó szerinti értelemben vett hátba szúrások. Ebben a szinte átláthatatlan véres kavalkádban próbál meg eligazodni Geralt, akinek mindössze egyetlen célja van: megóvni a szeretteit, elsősorban nevelt lányát, Cirillát. 

Hirdetés

A problémamegoldó 

A vaják szeretné lerántani a leplet Rience kilétéről, valamint meg akarja tudni, miért loholnak oly sokan Ciri nyomában, és milyen szerepet játszik a történetben a Codringher és Fenn ügyvédi iroda. A Fehér Farkasnak már korábban is volt dolga Codringherrel, akinek tevékenységétől mi sem áll távolabb, mint az ügyvédkedés; ez a magánnyomozástól, a dezinformációk terjesztésén keresztül a megvesztegetésig és megfélemlítésig mindent lefed - röviden, bármilyen piszkos munkát elvégez.

Geralt a fent említett információk megszerzésére bérelte fel Codringhert, aki kideríti, hogy Rience egy varázslóiskolában tanult, ahonnan két év után kicsapták. Ezután felbérelte őt a kaedweni titkosszolgálat, kiképezték bérgyilkosnak, de pár év múltán nyoma veszett, és csak a soddeni csatát követően bukkant fel ismét, amikor is kínvallatással próbált Ciri hollétéről minél többet megtudni. A módszereiből a nyomozó arra következtet, hogy Rience egészen biztosan egy mágus megbízásából jár el, mivel olyan varázslatokat hajt végre, amikre saját erejéből nem lenne képes, valamint az is igen valószínű, hogy Nilfgaard keze is benne van a dologban, azaz Rience és mestere, Emhyr var Emreis császár parancsait követik. 

A Cirit érintő kérdések már messze komplikáltabbak; arról már a korábbi cikkben bővebben írtunk, hogy az északi királyok meg szeretnék öletni a trónörököst, mivel megtudják, hogy Rience kutat utána, és ha a férfi  Nilfgaard császárának kezére játszaná a lányt, akkor az házasságuk révén törvényesen uralkodhatna Cintra fölött, ami a tökéletes kiindulási pontként szolgálna további hadjáratokhoz.

Codringher megpróbálta Ciri halálhírét kelteni, de ő és Geralt is tudják, hogy ez nem lesz elég, hogy megóvják a lányt. Az "ügyvéd" levezeti a vajákot házának pincéjébe, ahol egy teljes könyvtárat rendezett be, a polcok között pedig megismerjük a tolókocsis Fennt, a cég másik tulajdonosát, akiről Geralt mindig is azt hitte, hogy csak Codringher találta ki félrevezetésből. Ő kiderítette, hogy Ciri édesapja, a visszaváltoztatott Sün, azaz Duny hazudott, amikor egy távoli, Nilfgaard által leigázott királyság, Maecht hercegeként mutatkozott be, ugyanis az ország trónörökösei között sehol nem találni róla feljegyzést. Ez azt jelenti, hogy ő és Pavetta hercegnő a mezaliansz bűnébe estek, amikor Ciri megfogant, mivel Calanthe királynő lánya egy rangon aluli férfival hált. Ez normális esetben kizárná Cirit az öröklésből, de a háborús helyzetre való tekintettel félő, hogy a lány élete még így is veszélyben forog.

Codringher tehát egy kézenfekvő megoldást ajánl Geraltnak: talált egy háborús árvát, aki nagyon hasonlít Cirire, őt oda lehetne dobni a titkosszolgálatoknak. Geralt elutasítja, hogy egy ártatlan gyermek haljon meg azért, hogy cserébe Ciri életben maradhasson.

Codringhertől megtudja, hogy Ciri és Yennefer Thanedd szigetére tartanak, itt kerül sor ugyanis egy hatalmas varázslógyűlésre, de bérgyilkosok eredtek a nyomukba. Geralt útra kel és elbánik velük, viszont Yenneferékkel nem találkozik. 

A mágussá válás peremén

Yennefer és Ciri tehát biztonságban megérkeznek Gors Velenbe, mely a varázslóiskola szigetéhez legközelebb eső város, így kölcsönös függésben vannak: a varázslónők és tanítványaik innen szereznek be mindent, cserébe a városkában biztos megélhetése van mindenkinek, aki ezeket a szükségleteket kielégíti. Ciri rájön, hogy bizony a tanulmányai megkezdése azt is jelenti, hogy jó pár évig, akár évtizedig nem találkozhat Geralttal, emiatt kissé megmakacsolja magát.

Betérnek a Giancardi bankba, melynek vezetője, Molnár Giancardi Yennefer régi barátja. Yennefer befizetteti Ciri tanulmányait Arethusába, ami egy kisebb vagyonba kerül. A beszélgetés közben a törp egy elejtett mondatából megtudják, hogy Geralt épp a környék egyik farmján, Hirundumban teljesít egy megbízást. Mivel a varázslónő olyasmit szeretne megbeszélni a bankárral, amit nem Ciri füleinek szán, az egyik banki segítőre bízzák a lányt, hogy mutassa meg neki a várost.

A két fiatal keresztül-kasul bejárja Gors Velent, Ciri pedig furfangosan kipuhatolja a kifejezetten tájékozott fiútól, hogy merre található Hirundum. A bazárban felkelti a figyelmüket egy sátor, melyben állítólag egy zerrikániai baziliszkuszt mutatnak, be de Ciri a Kaer Morhen-i tanulmányai révén gyorsan rájön, hogy szélhámosság az egész és csak egy wyvernt mutogatnak a publikumnak. A rosszul összetákolt ketrec szétpattan, a lény pedig ráveti magát a tömegre, de Ciri gyakorlott mozdulatokkal levágja a bestiát, ezután viszont kereket kell oldaniuk, amihez a Cintrai Oroszlánfiók bevet egy Yennefertől kapott varázsamulettet, mely láthatatlanná teszi. Mikor kiér a forgatagból, két varázslónő fülön csípi, mivel egyből megérezték a mágiát; az egyikük Tissaia de Vries, a mágia nagymestere, a másik pedig Margarita Laux-Antille, az Arethusa rektora.

A gyakorlott mágusok pillanatok alatt kiszedik a két gyerekből, hogy mi járatban vannak, és visszavezetik őket Yenneferhez, aki mellesleg jó barátságot ápol mindkét nővel, így ugyanabban a fogadóban szállnak meg. Miközben a három varázslónő nosztalgiázik, Ciri kijátssza az őröket és megszökik a városból, hogy még egyszer utoljára láthassa Geraltot. Ahogy Hirundum felé lovagol, egy csapat kísértetlovas üldözőbe veszi. Geralt és Kökörcsin is észreveszik a farmon a jelenséget, amit a köznép Zord Vadászatnak nevez (igen ez az a Wild Hunt, amiről a harmadik játék a címét is kapta), és a háború idején az égen száguldó lovasokból áll. A vaják el is indul az irányába, és meglátja Cirit, idő közben azonban Yennefer is beéri a lányt és együtt űzik el a lovasokat. 

Varázslók bálja

Ciri, Yennefer és Geralt a farmon töltik az éjszakát; utóbbi kettő már évek óta nem látta egymást, de még mindig ott van köztük a kötelék, melyet egykor a dzsinn tett rájuk. Másnap megbeszélik a kapcsolatukat, és beismerik, hogy még mindig szeretik egymást. Yennefer meginvitálja Geraltot, hogy legyen a kísérője a varázslók gyűlésének előestéjén tartott banketten, ezt a vaják örömmel el is fogadja. Cirinek mindeközben az iskola egyik szobájában kell maradnia; mivel Yennefer nem felejtette el, hogy megszökött tőle, ezért varázslattal zárja be őt. 

A thaneddi bálon minden varázsló megjelenik, aki csak számít, Geralt pedig olyan helyzetben találja magát, amilyenre nem volt felkészülve; minden oldalról kémek veszik körül. A legtöbb varázsló valamelyik király szolgálatában áll, így a bálon egyetlen társalgás sem hangzik el anélkül, hogy ne fűződne hozzá államérdek. Furcsa módon többen is figyelmeztetik a vajákot, hogy valami lóg a levegőben, és jól tenné, ha az ő oldalukra állna, de a Gerát egyáltalán nem szeret térfelet választani. Egyébként is kizárólag Yennefer kedvéért jött el a bálra, így mindenki ajánlatát elutasítja, köztük Filippa Eilhartét és Sigismund Dijkstra redaniai kémfőnökét is. A bálon végül megjelenik a varázslókat irányító Káptalan is; név szerint Roggeveeni Vilgefortz, Tissaia de Vries, Artaud Terranova, a tünde Franchesca Findabair és Hen Gedymdeith, a legöregebb élő varázsló.

Yennefer figyelmezteti Geraltot, hogy Vilgefortz, aki talán a legnagyobb befolyással rendelkezik mind közül, beszélgetésre invitálja majd; a megérzés helyesnek bizonyul. A varázsló külön lakosztályába vezeti a vajákot, ahol egy kis szópárbaj után a lényegre tér. Hamarosan fontos események történnek, melyek kilétét egyelőre nem fedi fel, de nagyon örülne, ha Geralt az ő pártját fogná. Sőt hajlandó varázslót csinálni a szörnyvadászból, hogy ne számkivetett mutánsként, hanem elismert és nagy tiszteletben álló egyénként élhessen. A vaják ezt nevetve utasítja el, hiszen ő nem kíván részt venni semmilyen politikai játszmában és cselszövésben. Végül Vilgefortz arra is utal, hogy ez az egyetlen módja Ciri megmentésének, de Geralt nem ül föl a provokációnak. 

Yenneferrel visszavonulva átbeszélik a történteket, a varázslónő pedig megnyugtatja, hogy a másnapi varázslógyűlés után minden rendben lesz, és Ciri megkezdi tanulmányait az iskolában.

Cikkünk még nem ért véget, a következő oldalon folytatódik! 

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)