Hirdetés

Witcher történelem 3. - ez történik a Vaják: Tündevér kötetben

|

Az első egybefüggő regény olyan események kezdete, amelyek örökre megváltoztatják Geralt, Ciri és Yennefer életét. A korábban megismert történések, a cintrai vérengzés és a Nilfgaarddal folytatott háború beláthatatlan következményekkel járnak a szereplőkre nézve, akik megpróbálnak egyenesek maradni a politikai játszmák és az emberi gyarlóság útvesztőjében.

Hirdetés

Vaják útikalauz stopposoknak

Eljött az a pont, ahol fontos szót ejtenünk a Vaják világának politikai berendezkedéséről. A már sokszor említett Északi Királyságokat öt nagyobb és számos kisebb királyság alkotja. Most a öt naggyal foglalkozunk, hiszen ezek lényegesek a történet szempontjából: ezek tehát Kaedwen, Redania, Temeria, Aedrin és Lyria. Legészakabbra fekszik Kaedwen, ahol a meglehetősen heves természetű Henselt király uralkodik, aki nem retten vissza az erőszaktól. Országától nyugatra terül el Redania, ahol az eszes és igazságos Vizimir a király, aki remek diplomata - az ő tanácsosai Dijkstra és Filippa Eilhart is. Redaniában találjuk a fent említett Oxenfurtot, a második kötetben, valamint a The Witcher 3: Wild Huntban is megtalálható Novigrad szintén a királyság területén fekszik, igaz utóbbi szabad város, tehát nem tartozik Vizimir fennhatósága alá.

Délre tartva Temeriában kötünk ki, ahol az első kötetben megismert Foltest ül a trónon, aki ugyan hajlamos a szeszélyekre, de alapvetően igazságosan uralkodik és remek politikus, így több kisebb királyság is a védnöksége alá tartozik. Keleti szomszédságában terül el a negyedik nagy királyság, Aedirn. Itt a gyenge kezű Demavend gyakorolja a hatalmat, s bár nem vezeti kifejezetten rosszul országát, de a egyértelműen legkevésbé rátermett az északi koronás fők közül.

Végül Lyriát és a hozzá csatolt Ríviát kell megemlítenünk, ami a legdélebben található az öt közül. Itt Meve királynő, egy nagyon ravasz politikus és egy karakán asszony ül a trónon, akit mindenki tisztel. Valaha Cintra is a felsoroltakéhoz mérhető befolyással rendelkezett, ám mint azt tudjuk, a nilfgaardi invázió során bekebelezte a császárság. Segítségül íme egy térkép a világról:

Államérdek, cselszövés

Erre a kis kitekintésre azért volt szükség, mert amíg Geralt Rience-szel fogócskázik, addig a fent említett uralkodók egy titkos gyűlésen találkoznak, hogy megvitassák az Északi Királyságok sorsát. Az elsődleges téma, hogy miként készüljenek fel egy újabb nilfgaardi offenzívára. Arra a döntésre jutnak, hogy jobb megelőző csapást mérni, és kikergetni Emhyr var Emreis császár seregeit Cintrából, ahol egyelőre még nem szilárdította meg a hatalmát. Ehhez viszont szükségük van a megmaradt cintrai csapatok támogatására. Arról is értesültek, hogy Emhyr császár keresteti Cirilla hercegnőt, akiről egyre inkább úgy hírlik, hogy megmenekült a vérengzésből.

Ha megtalálja és feleségül veszi a lányt, akkor törvényesen jogot formálhat Cintra trónjára, ahonnan szabad útja nyílna észak felé. Emiatt az uralkodók úgy döntenek, hogy Cirinek, a Cintrai Oroszlánfióknak, ha életben is maradt, most meg kell halnia - ezt kívánja az államérdek mindannyiuktól.

Hogy még egy kicsit megkavarjuk a politikai játszmákat, ezzel párhuzamosan a varázslók vezetői is gyűlést tartanak. Az északi varázslókat két szervezet vezeti: a varázslótanács és a káptalan. Ez utóbbi a fontosabb, ugyanis ennek a leghatalmasabb varázslók és varázslónők a tagjai, név szerint: Roggeveeni Vilgefortz, Tissaia de Vries, Artaud Terranova, a tünde Franchesca Findabair és Hen Gedymdeith, a legöregebb élő varázsló. Mikor megtudják, hogy a királyok titkos találkozót hívtak össze Terranova, Tissaia és Vilgefortz ez utóbbi kastélyában találkoznak. Mivel a varázslók szeretik a háttérből befolyásolni politikát, érthetően nem tetszik nekik, hogy uralkodóik kezükbe vették az irányítást, de Vilgefortz tanácsára egyelőre hagyják őket menni a maguk feje után. A vacsora során a házigazda többször is érdeklődik a nagymesterasszonynál Yennefer holléte felől. Tissaia felfedezi a mágiával álcázott keresőberendezéseket  is, de tudja, hogy Vilgefortz nem talál rá Yenneferre, ha a nő el szeretne tűnni a világ elől. 

A varázslás alapjai

Nem véletlen, hogy a varázslónő nem akarja, hogy a nyomára bukkanjanak, mivel Geralt kérésének eleget téve, útra kel Melitele szentélyébe, hogy varázslásra tanítsa Cirit. Yennefer meglehetősen zord tanár, és az sem segít, hogy a Geralt iránt táplált érzései miatt féltékeny a kislány és a vaják bensőséges kapcsolatára. Ismeretségük emiatt kifejezetten döcögősen indul, de a nő azonnal rájön, hogy mekkora erő lakozik a Cintrai Oroszlánfiókban.

Miközben a mágia alapjaira tanítja őt, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és egyre több elmélyült beszélgetést folytatnak. Ciri mesél a szülővárosa pusztulásáról és a rémálmairól, melyek a vérfürdő óta gyötrik. Ezekben egy ragadozó madár szárnyaival díszített sisakot viselő lovag üldözi őt a cintrai utcákon, miközben a nagyanyja hűséges lovagjai megpróbálják kimenekíteni, de sorra elhullanak a nilfgaardiak kezétől. Az elszenvedett sokk miatt nem emlékszik, hogyan jutott ki a városból, de sokáig bolyongott a háború sújtotta vidékeken, mielőtt egy parasztcsalád befogadta. 

A kislány nagyon tanulékony, így az alapokat gyorsan elsajátítja. A mágusok a természet négy eleméből: a vízből, a tűzből, a földből és a levegőből meríthetnek erőt a varázslataikhoz. Ciri csak a vizet használhatja, mivel a föld és a levegő túl nehéz még számára, Yennefer pedig megtiltja neki, hogy a tűzzel játsszon. Alapvető varázslatokat is elsajátít, amiben segítségére van, hogy eddigre szinte hibátlanul ismeri az Ősi Nyelvet. Jó pár hónap telik el így, a végére pedig már-már édesanyjaként tekint Yenneferre, akivel együtt tölti a nap minden percét. Persze arra is figyel, hogy a Vesemirtől kapott kardjával gyakoroljon, amikor csak teheti, ahogyan azt a vajákoktól elleste.

A mágia megismerése hatalmas élvezettel tölti el Cirit, és eldönti, hogy varázslónővé szeretne válni, ehhez viszont megfelelő keretek között kell tanulnia, ezért kénytelenek elhagyni Ellandert. Yennefer és Ciri könnyes búcsút vesznek Nennekétől, és elindulnak egy olyan úton, amiről egyikük sem tudja, hogy mit tartogat a számára. 

Eddig tartott a Vaják - Tündevér összefoglalója, itt olvasható a folytatás, vagyis megtudhatod, mi történik a Vaják: A megvetés ideje kötetben.

Oldalak: 1 2

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)