Hirdetés

Witcher történelem 3. - ez történik a Vaják: Tündevér kötetben

|

Az első egybefüggő regény olyan események kezdete, amelyek örökre megváltoztatják Geralt, Ciri és Yennefer életét. A korábban megismert történések, a cintrai vérengzés és a Nilfgaarddal folytatott háború beláthatatlan következményekkel járnak a szereplőkre nézve, akik megpróbálnak egyenesek maradni a politikai játszmák és az emberi gyarlóság útvesztőjében.

Hirdetés

A sorozat korábbi részei:

Witcher történelem 1. - ez történik a Vaják: Az utolsó kívánság kötetben

Witcher történelem 2. - ez történik a Vaják: A Végzet Kardja kötetben

A két novelláskötetben megismerhettük az Andrzej Sapkowski által megteremtett Vaják mítosz legfontosabb szereplőit, és persze a világot is, amelyben az emberi esendőség és rosszakarat nagyobb erővel bír, mint bármilyen varázslat. A Végzet Kardja kötet végére eljutottunk oda, hogy a Nilfgaard hódító háborúja miatt árván maradt Ciri találkozik Geralttal; az egybefüggő regényfolyam első része, azaz a Tündevér innen veszi föl a fonalat. Megtudjuk belőle, hogy mennyire fontos szereppel bír Cirilla az egész kontinens szempontjából, megismerkedhetünk a korábban csak említés szintjén ismertetett királyságok politikai hátterével és végül, de nem utolsó sorban pedig egy rejtélyes illető mindent megtesz, hogy főszereplőink útjába akadályt gördítsen. 

Hirdetés

Kaer Morhen

Miután Geralt rábukkan Cirire, az egyetlen helyre viszi, ahol viszonylag biztonságban tudja tartani a lányt: ez Kaer Morhen, a vajákok fészke. Itt nevelkedett és tanult Vesemir keze alatt ő is, mint megannyi más, a Farkas iskolájában kiképzett szörnyvadász. A szebb napokat látott erőd távol esik a civilizációtól, éppen ezért remek hely a társadalom által éppen csak csak megtűrt mutáns vajákok számára, hogy évről évre itt vészeljék át a telet. Kaer Morhenben Ciri érkezésekor négyen tartózkodnak: Vesemir a legöregebb élő szörnyvadász, Lambert, a szarkasztikus provokátor, Eskel, akit Geralt szinte a testvérének tekint, és személyiségben is hasonlít a hozzá, illetve Coën, aki a legfiatalabb a férfiak közül. 

Mivel a vajákok nem igazán értenek a gyerekneveléshez, így azt teszik Cirivel, amit bármelyik hozzájuk érkező fiúgyermekkel tennének: elkezdik kiképezni. A lány komoly edzéseken vesz részt, megtanul vívni és a szörnyekkel kapcsolatos tudását is gyarapítja, azonban amikor egyik este véletlenül beleiszik a vajákok főzetekkel felturbózott italába, önkívületi állapotban jóslatokba kezd. Ez többször bekövetkezik, Geralték pedig tisztában vannak azzal, hogy azok a mágikus jövendőmondók, akik nem kapnak megfelelő képzést, hogy miként kezeljék adottságukat, sokszor megtébolyodnak. Ezért a Fehér Farkas egyik régi ismerőséhez, Triss Merigoldhoz fordul segítségért, aki gyorsan megérkezik Kaer Morhenbe. A fiatal varázslónő Yennefer egyik legjobb barátnője, ennek ellenére régebben viszonyt folytatott a vajákkal, az érzelmein pedig azóta sem tudott úrrá lenni. 

Triss azonnal megállapítja, hogy a Ciri egy Forrás, azaz ősi erő szunnyad benne, amit az édesanyjától, Pavettától örökölt - ha emlékeztek, ő egyetlen sikításával majdnem romba döntötte a teljes királyi várat Cintrában. A varázslónő a telet Kaer Morhenben tölti, ahol besegít Ciri nevelésébe, így a tündék ősi nyelvére és egyéb hasznos dolgokra tanítja a lányt. Mikor közeledik a tavasz, Geralt és Triss eldöntik, hogy Cirit Nennekéhez küldik az ellanderi szentélybe, ahol továbbtanulhat; mivel a lányban lévő erő olyan hatalmas, hogy Triss nem tud vele mit kezdeni, érzései ellenére azt tanácsolja Geraltnak, hogy keresse fel Yennefert, akivel már évek óta nem beszélt.

A semlegesség ára

Amint az erődöt a világtól elválasztó hágókban elolvad a hó, útra is kel a trió, azonban a balszerencse gyorsan utoléri őket. Triss megbetegszik és nem tud megülni a nyeregben, így Geralték segítség után kutatva felkeresik a legközelebbi útjukba akadó helyőrséget, ahol teljes fejetlenség fogadja őket. Az ott állomásozó katonák elmondják, hogy a soddeni ütközet óta (ahol sikerült visszaverni a nilfgaardi inváziót) egy új gerillaszervezet, a Scoia'tael - akiket a közös nyelven Mókusoknak hívnak - kezdte meg ténykedését. Ennek különlegessége az, hogy kizárólag másfajúakból, azaz tündékből, törpökből és félszerzetekből áll, akik emberellenes hadjáratokba kezdtek. Egy ilyen Scoia'tael kommandó ütött rajta a helyőrségen, emiatt nem tudnak segíteni a varázslónőn, viszont közlik, hogy egy katonákból és zsoldosokból álló konvoj épp abba az irányba, amerre Geralték tartanak, és ha sietnek, utolérhetik őket.

Még aznap este beérik a csapatot, akik között Geralt régi ismerőseire, Yarpen Zigrinre és törp csapatára ismer - velük legutóbb az aranysárkányos incidenskor futott össze. Yarpen gyorsan a konvoj katonai parancsnokához vezeti a vajákot, aki megengedi, hogy Triss felfeküdjön az egyik kocsira, cserébe Geraltnak védelmeznie kell a karavánt, ha esetleg valamilyen szörny támadna rá. 

A kompánia így halad tovább, azonban a Fehér Farkas azt leszögezi, hogy nem áll szándékában a Scoia'taellel harcolni, mivel a másfajúakkal folytatott háborúskodást ostobaságnak tartja. Ezen útközben össze is vesznek Yarpennel, mivel az asszimilálódott törp azt gondolja, hogy a vaják semlegessége egyszerű gyávaság. Ciri gyorsan összebarátkozik a törppel és csapatával, és ő is gonosztevőkként kezd gondolni az árnyak között ólálkodó Mókusokra, emiatt rosszallást érez a gyámja semlegessége iránt. Egy felderítés alkalmával Geralt egy ősi tünde palotához viszi a lányt, ahol elmeséli neki, hogy a tünde ifjúság egyszer már fellázadt az emberek ellen, aminek hatalmas vérfürdő lett az eredménye. A tünde fajról tudni kell, hogy csak az ifjak termékenyek, így hiába élnek borzasztóan hosszú ideig, ha a fiataljaik meghalnak egy háborúban, akkor egy idő után minden szépség elvész a világból, amit ez a nép képvisel. Ezért nem szabad hagyni, hogy az ifjak elhulljanak egy értelmetlen háborúban: 

"Semlegesnek lenni nem jelenti azt, hogy közönyös és érzéketlen volnál. Nem kell magadból kiirtanod az érzéseket. Elegendő, ha a gyűlöletet irtod ki magadból."

Mire visszaérnek, a társaság már harcban áll egy kommandóval, és a vaják - minden fogadalma ellenére - barátai segítségére siet, mivel rájön, hogy semlegességét felülírja szeretteinek védelme.  

Titokzatos támadók

Geralt végül nem kíséri el Cirit Melitele szentélybe, mivel Kökörcsintől megtudja, hogy üldözőbe vették. A trubadúrra egyik koncertje után támad rá egy Rience nevű férfi, aki a vajákról és a mindenki által halottnak vélt Ciriről vallatja. A poéta ott is hagyta volna a fogát, ha Yennefer nem lép közbe. Ugyan Rience egy teleporttal megszökik, a varázslónő előtte még tisztességesen megpörzsöli egy varázslattal, ráadásul a teleportálás módjából arra is rájön, hogy a férfit egy nagy hatalmú mágus segítheti a távolból.

A vaják ezután jobbnak látja ha nem vezeti Ciri nyomára a támadókat, inkább csapdát állít nekik. Hogy felhívja magára a figyelmet, elszegődik egy hajóra, ami az Északi Királyságok egyik legnagyobb folyóján, a Pontaron teljesít szolgálatot. [Személyes megjegyzés, hogy a könyv ezen szakaszán található az egyik legszórakoztatóbb párbeszéd az egész szériában, már csak ezért is érdemes elolvasni.] Mikor éppen Oxenfurt, az egyetemeiről híres északi város felé tartanak, Geraltot magukat temeriai (a királyságokról a cikk egy későbbi fejezetében részletesebben is szó lesz) katonáknak kiadó egyének megpróbálják letartóztatni, de végül a folyó fenekén végzik. 

Mivel még mindig nem tudja, hogy ki vadászik rá, Geralt Oxenfurtban száll meg titokban, ahol Kökörcsin megpróbál értesüléseket szerezni neki. A költő egyébként Redania kémfőnökének, Sigismund Dijkstrának is jelent, aki Vizimir király egyik legközelebbi bizalmasa; ugyanez mondható el a varázslónő Filippa Eilhartról is. Ők ketten kifejezetten kíváncsiak arra, hogy mi lehet az eltűnt Cirilla hercegnővel, és miért akarja elkapni a rejtélyes Rience. Kökörcsin nem mond nekik semmit, azonban egyik alkalommal, mikor Geralthoz próbál beosonni, Filippa bagoly alakjában követi, hogy beszélhessen a vajákkal, aki épp egy orvostanhallgató, Shani társaságában múlatja az időt, amikor betoppan hozzájuk a hívatlan vendég. 

Természetesen esze ágában sincs a köztudottan hataloméhes varázslónővel megosztani, hogy merre van Ciri, viszont abban mindketten egyetértenek, hogy Rience-t kézre kell keríteni. Shani véletlenül összefutott egy férfival, akinek komoly égési sérülések csúfítják el az arcát, ebben pedig rögtön ráismernek Yennefer keze nyomára. Shani segítségével Rience után erednek, viszont ő sem várja ölbe tett kézzel a rajtaütést, inkább felfogad néhány profi bérgyilkost. Geralt persze elintézi őket, azonban a Rience-szel való összecsapásban komolyan megsérül. Miközben a mágiában is jártas férfival harcol, Filippa kiszedi az egyik félholt orgyilkosból Rience mesterének személyazonosságát. Ezután egy varázslattal megbéklyózza Geraltot, hogy Rience megszökhessen, így csak ő tudja, ki mozgatja a szálakat a háttérből. 

Cikkünk még nem ért véget, a következő oldalon folytatódik! 

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)