Hirdetés

Most van itt az ideje, hogy a Valve megszólaljon

|

A Valve mindig is egy zárkózott cég volt, de most egy a Half-Life 3-nál is fontosabb ügyben kellene nyilatkoznia - a CS: GO skinekkel való szerencsejátékozásban a vállalatnak is komoly szerepe van, ráadásul két pert is a nyakuba varrtak emiatt.

Hirdetés

Korábban is szó volt már arról, hogy aggályosak a neten mindenfelé, egyre nagyobb számban fellelhető oldalak, melyeken a Counter-Strike: Global Offensive-ben megszerezhető fegyverfestéseket lehet fizetőeszközként használni. A héten kiderült, hogy két, több milliós nézettséggel rendelkező youtuber, Trevor Martin (TmarTn) és Tom Cassell (ProSyndicate) tulajdonosai egy ilyen site-nak, ami azért különösen problémás, mert videóikkal úgy népszerűsítették az oldalt, hogy azokban egy szót sem szóltak arról, az hozzájuk tartozik. Hamarosan bíróság elé állhatnak, de a Valve sem biztos, hogy könnyen megússza.

Ezek csak skinek, nem?

Az online szerencsejátékozást a világ különböző országaiban másképp szabályozzák, de az ellenőrizetlen, kontrollálatlan sportfogadásokat a törvény mindenhol tiltja. Lehet vitázni, hogy sport-e az esport, de a bajnokságok alapvető szerkezete azonos a fociban és más játékokban alkalmazottal, így az esport-fogadások is hasonló rendszerben működhetnek. Megy a vita arról is, hogy a virtuális fizetőeszközzel való szerencsejátékozás mennyire törvénybe ütköző, de mint tudjuk, az internethez kapcsolódó törvények jókora része elavult, valószínűleg nincs is konkrét kikötés erre. Egy ügyben (Mason v. Machine Zone, ha valaki többet akar tudni és érti az angol jogi szöveget), azt a döntést hozták, hogy Kalifornia állam szerencsejátékokra vonatkozó törvényeit nem sérti egy virtuális fizetőeszközzel működő kaszinó, ami precedens értékű lehet - bár ezzel a döntéssel sokan nem értenek egyet.

A CS: GO fejlődését, életben maradását gyakorlatilag a skinek garantálják, és ugyan az nem igaz, hogy a skin adás-vétel a Valve egyik elsődleges bevételi forrása, mégsem elhanyagolható mértékű pénz hoz a kiadónak. A fegyverfestéseket játékkal, ládák nyitogatásával, valamit vásárlással lehet megszerezni. Áruk annak függvényében változik, hogy mennyire ritkák; némelyik csak pár eurocentbe kerül, másokért többezer eurót is el lehet kérni. A rendszert a Valve alakította ki, és semmi probléma nem lenne vele, ha valódi pénz nem forogna az egészben. Viszont forog, ráadásul minden tranzakció után 15% a cég zsebébe vándorol.

Az adás-vétel a Steam rendszerében zajlik le, de a szerencsejátékozás nem. Erre vannak külön oldalak, mint a most előtérbe került CSGO Lotto, amik a Steam Web API-t használják, melyet bárki szabadon beépíthet site-jába, lehetőséget adva ezzel a felhasználóknak a Steam fiókjaikkal való bejelentkezésre. A korhatár ellenőrzése minimális és nagyon kis gondolkodással, még egy kiskorú számára is könnyen, egy mindenki által jól ismert trükkel kijátszható - 18 évnél régebbi évszámot kell választani a kérdésre. (Ezért van az, hogy a Steam felhasználók 93 százaléka a megadott adatok alapján január elsején született.)

A CSGO Lottón a játékosok bedobhatják skinjeiket egy közös nagy "tálba", majd a rendszer véletlenszerűen választ egy győztest, aki az egész tétet megkapja. Van olyan variáció is, amiben pénzért vehetünk krediteket, majd ládákat nyithatunk remélve, hogy azokban valami ritka skin lesz megtalálható. Lehet esport meccsekre fogadni, kaszinójátékokat játszani, ki tudja még, mi minden mást. Az egész régóta nem arról szól, hogy kinek van szebb fegyvere, vagy ki hogyan küzd egy nagy értékű festésért.

A törvény nem szól bele

Mint minden ilyen esetben, most sem lehet egyértelműen látni, mit fognak kezdeni az egésszel a bíróságon. Néhány oldal veszi a fáradságot, és összeállít egy szabályzatot, amiben akár még arra is felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltatások használatához 18 éven felülinek kell lenni, és a kort kérésre hivatalos dokumentumokkal szükséges bizonyítani, de egyelőre ez mondhatni fölösleges - sem a kormányok, sem a Valve nem piszkálja őket. 

Ez változhat most meg a Valve ellen jelenleg folyó két per miatt, melyek egyikében Martin és Cassel ellen is folyik a vizsgálat.

Nem valószínű, hogy bármelyik is a felperes győzelmével zárul, ugyanis az állításokat nehéz bizonyítani. Az egyik ilyen, hogy a Valve-nek magukhoz a szerencsejátékokhoz is van köze, mi több, valamilyen formában irányítja őket - erre nincs bizonyíték, a vád elég alaptalannak tűnik. Elképzelhető persze, de nagyjából annyira megalapozott, mint hogy gyíkemberek chemtraillel szennyezik a lakosságot. Nehéz kideríteni az igazságot. Ugyanakkor valami elkezdődött, ami jobban megfogalmazott, több bizonyítékot bevonó, győzelemre esélyesebb pereskedésekhez vezethet.

Most várjuk a további fejleményeket. Előreláthatólag még hónapokig nem tűnik majd el ez a téma, és újabb dolgok kerülhetnek ki, mint például PsiSyndicate esete, aki részt vett egy fogadás megbundázásában.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)