Hirdetés

Vélemény: nem tesz jót az ember idegeinek, ha PS4-es játékokat akar PlayStation 5-ös verzióra frissíteni

|

Xbox Series X-en cseppet gördülékenyebben megy a dolog.

Hirdetés

Sok mindent vártam a next-gentől, de azt nem, hogy épp a PS4-es játékok PlayStation 5-ös verziókra való frissítése fogja indokolatlanul megemelni a vérnyomásomat. Pedig csak annyit kéne végre megtanulnom, ez egészen egyszerűen nem megy itt olyan simán és gördülékenyen, mint a zöldeknél. Xbox Series X-en ugyanis a jól bejáratott visszafelé kompatibilitással összesimítva zakatol ez a rendszer, a Smart Deliverynek köszönhetően pedig Xbox One-os játékaim akár a konzol bekapcsolása nélkül is szépen felfrissítik magukat a Series X/S-es kiadásra, hogy aztán úgy indítsam el az adott címet, mint előző generációs elődét, és nekem csak a next-gen mámorban kelljen úsznom széles vigyorral az arcomon, mintha csak a hanyatló nyugat ópiumával kényeztetném magam. 

Igen, ám, de PlayStation 5-ön ez nem ennyire kerek. Most épp a Marvel's Avengers miatt tapasztaltam meg ezt a saját bőrömön - immár sokadszor. Kár érte, főleg azért, mert a PS5-ös verzió ebben a játékban nem hoz arcleszaggató változásokat, egyedül a töltési idő terén érezhető nagyon komoly javulás, a töltőképernyőket fájdalmasan hosszú percek helyett mindössze szempillantásokig kell nézni - már ha egyáltalán felbukkannak, tényleg ennyire gyors lett az Avengers. Magáig a frissítésig viszont rögös út vezetett. 

Hirdetés

Ugyanezt eljátszottam már a Spider-Mannel, vagy épp a Nioh mindkét részének felújított változatával is: PlayStation 5-ön a PS5-ös és a PS4-es verzió két teljesen külön játék, vagyis az új változatot nullról le kell tölteni, a régit meg törölhetjük, ha akarjuk. De egyelőre még semmiképp se akarjuk! Én gyorsan megszabadultam a "régi" PS4-es kiadásoktól, utána meg csapkodhattam egyébként sem apró homlokomat a falba, hadd dagadjon szép bucira.

A Sony masináján ugyanis az a módi, hogy először be kell lépni a PS4-es játékba, ott külön feltölteni a felhőbe a játékmentéseinket, majd csak ekkor érdemes átlépni a PS5-ös kiadásba (a PS4-es játék ekkor már tényleg törölhető), és itt külön le kell szippantanunk a mentett állást. A két Nioh-ban még a letöltés is teljes manuális, a Marvel's Avengers esetében legalább ez ment magától. Nem mintha egyébként nem létezne egy PlayStation Plus rendszer, ami alapvetően is a felhőben tárolja az összes mentésünket, sajnos a jelek szerint ezzel nem lehetett összefésülni az egész rendszert. 

Mondanom sem kell az Avengers esetében is csak akkor jutott persze eszembe, hogy most nem Xboxon vagyok, és hiába is akarok kényelmeskedni, mikor már rég letöröltem a PS4-es Marvel's Avengerst. Ti legyetek okosabbak nálam. Tanuljatok az én hibámból, és egy életre jegyezzétek meg: PlayStation 4-es játékot csak akkor vakarunk le a PlayStation 5 konzolunkról, ha már külön feltöltöttük a mentéseinket abba felhőbe, ami nem a PS Plusos felhő, hanem egy teljesen másik. Világos, nemde? Naugye. 

Egyetlen előnye van egyébként ennek az egész nyakatekert kalamajkának: mivel a PlayStation teljesen különálló játékként kezeli a PS4-es és PS5-ös címeket, a mentések áttöltése után rögtön duplikáljuk az elért trófeákat, vagyis minden egyes kis bronz, ezüst, arany és platina serleg, amit a PS4-es kiadásokban megszereztünk, azonnal feloldódik a PlayStation 5-ös játékban is. Sosem volt még ennyire egyszerű a trófeavadászok dolga. Biztosan van, akit mindez vigasztal, de én jelenleg térdre borulok az xboxos Smart Delivery megoldás előtt, ami nem csak egy kósza buzzword, hanem a jelek szerint egy létfontosságú, valódi next-gen érzetet adó funkció, ennek köszönhetően ugyanis az xboxos játékaim naprakészek, PlayStation 5-ön meg csak a fogamat szívom.

Az mondjuk nem lehet véletlen, hogy a hivatalos Marvel's Avengers Twitter-oldalon bejegyzések egész sora foglalkozik ezzel a témával, és próbálja meg elmagyarázni, mit is kéne csinálnunk.

Számomra okoz csak mindez ekkora lelki gyötrelmet, vagy titeket is idegesít a dolog? Meséljetek erről lent, a kommentek között!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)