Advertisement
Hirdetés

Witcher történelem 11. - ez történik a The Witcher 3: Wild Hunt játék első felében

|

Emlékeinek birtokában Geralt megpróbálja felkutatni azt a két embert, akik a legfontosabbak számára: Cirit és Yennefert. Ez a feladat sem bizonyul sétagaloppnak, ugyanis a Cintrai Oroszlánfiókra még így, évek elteltével is sokan pályáznak az ereiben csörgedező Ősi Vér miatt.

Hirdetés

A sorozat korábbi részei:

Witcher történelem 1. - ez történik a Vaják: Az utolsó kívánság kötetben

Witcher történelem 2. - ez történik a Vaják: A Végzet Kardja kötetben

Witcher történelem 3. - ez történik a Vaják: Tündevér kötetben

Witcher történelem 4. - ez történik a Vaják: A megvetés ideje kötetben

Witcher történelem 5. - ez történik a Vaják: Tűzkeresztség kötetben

Witcher történelem 6. - ez történik a Vaják: Fecske-torony kötetben

Witcher történelem 7. - ez történik a Vaják: A Tó Úrnője kötetben

Witcher történelem 8. - ez történik a Vaják: Viharidő kötetben

Witcher történelem 9. - ez történik a The Witcher játékban

Witcher történelem 10. - ez történik a The Witcher 2: Assassins of Kings játékban

Pontosan öt éve (vagyis a cikk megjelenésekor pontosan) jelent meg a The Witcher 3: Wild Hunt, amit a mai napig zsinórmértékként tekintünk, ha a videojátékok sztorija kerül szóba. A CD Projekt Red egy olyan alkotást rakott le az asztalra, melyben nem csak a főszereplők jellemének kidolgozottsága és a cselekményt mozgató történet sikerült páratlanra, de a legeldugottabb poros falucskában is olyan küldetésekre bukkanunk, melyek teljesítése közben szívszorító emberi sorsok tárulnak fel előttünk. Ebben a cikkben azonban nem tisztünk a játék zsenialitásának emléket állítani, lássuk inkább, hogy mi volt az a történet, amivel a lengyel stúdió öt évvel ezelőtt arany betűkkel írta be magát a videojáték-történelem nagykönyvébe. Mivel a Witcher 3 cselekménye elképesztően hosszú és részletes, összefoglalónkat két felvonásra bontottuk. 

Yennefer nyomában

Miután Loc Muinne-ban kiderült a Varázslónők Szövetségének árulása, az Északi Királyságokban, élükön Redaniával, fellobbantak a máglyák, és a varázshasználóknak menekülniük kellett. Radovid király azzal kezdte el a felkészülését a Nilfgaard elleni harcra, hogy leigázta szomszédait. Így tehát Temeria és Aedirn megszűntek létezni; területeik Emhyr var Emreis, vagy redaniai Radovid fennhatósága alá kerültek. 

Fél év telt el, mióta a Loc Muinne-i tárgyalások következményeként  lángba borult a világ, Geralt ezt az időt azonban távol töltötte a királyi udvaroktól és csataterektől. Mentorával, Vesemirrel a witcherek ösvényén járt, megbízásokat teljesített, nem mellékesen pedig megpróbált ráakadni Cirillára és Yenneferre. Végül a varázslónő levélben vette fel vele a kapcsolatot, de a találkozójuk színtereként megjelölt település elenyészett a háború tüzében, így a két vaják minden nyomkereső tudását latba vetve próbál rálelni Geralt szerelmére. 

A Fehér Farkast emellett rémálmok gyötrik, melyekben Cirit látja és azt, hogy a Vad Falka üldözi, majd elkapja a lányt. Ez azért aggasztó, mert a mikor korábban ilyen álmokat látott, akkor Ciri valóban veszélyben volt. Mivel tudja, hogy nevelt lánya a tér és az idő úrnője, így nehéz lesz a nyomára bukkannia, tehát először Yennefert szeretné előkeríteni, aki a jelek szerint egy Fehér Gyümölcsös nevű falucskában fordult meg, miután kikeveredett egy csatából. 

A helyiektől két dolgot derítenek ki: egyrészt, ha valaki tudhat arról, hogy merre van a nő, akkor az a közelben állomásozó nilfgaardi helyőrség parancsnoka lehet; másodsorban a helyieknek és a katonáknak is komoly gondot okoz egy griff, mely a környéken garázdálkodik. A szárnyas rémséggel a két witcher már összefutott korábban az úton, de elsődleges feladatuknak most Yennefer előkerítését tekintik. Geralt tehát a helyőrség felé veszi az irányt, ahol a parancsnok csak akkor hajlandó információval szolgálni, ha a witcher elintézi a griffet, mivel az már katonákat is megtámadott és neki nem áll szándékában több emberét feláldozni egy vadászatban. 

Vesemir és Geralt bejárják a környéket, hogy megfelelően felkészülhessenek a küzdelemre, és előcsalhassák a lényt, eközben többször is találkoznak a háború nyomaival és a leigázottak keserűségével. Végül sikerül legyőzniük a szörnyeteget, a parancsnok pedig cserébe elárulja, hogy Yennefer Vizimában van, az egykori Temeria fővárosában, ahol jelenleg Emhyr császár és megszálló serege tartózkodik. Mikor a két vaják távozni akar, helyi bajkeverők megpróbálják feltartóztatni őket, aminek véres leszámolás lesz a vége. A fogadóból kilépő, tetőtől talpig véres szörnyvadászokat nilfgaardi katonák veszik körbe, akiknek vezetője nem más, mint Vengerbergi Yennefer.

A nő és Geralt nem nosztalgiázhat sokat, ugyanis maga Emhyr var Emreis várja őket egy feladattal, ezért búcsút vesznek Vesemirtől és Vizima felé poroszkálnak. Úközben hatalmas förgeteg kerekedik, melyből a Vad Falka (más fordításban a Vad Hajsza, vagy a Vadak) tűnik elő, és csak Yennefer mágiájával sikerül lerázni az üldözőket. Ez a támadás rámutat arra, hogy a másik világból származó Aen Elle tündék vezetője, Eredin még mindig nem tett el arról, hogy megszerezze Cirit, és a lány képességét kihasználva leigázhasson további világokat. A császári audiencián kiderül, hogy Ciri visszatért a világba, azonban a Vad Falka a nyomában van; Emhyr megbízza a witchert és Yennefert, hogy találják meg a lányát és hozzák vissza neki.

A hírszerzés szerint Cirilla három helyen tűnt fel a közelmúltban: a mocsaras Velenben; észak legnagyobb városában, Novigradban; valamint a fosztogató hajósok uralta Skelligén. A játék nem szabja meg, hogy Geralt milyen sorrendben keresse fel a három területet, ám mivel az egyes helyszíneken található ellenfelek egyre erősebbek, így a Velen-Novigrad-Skellige sorrend az ajánlott - mi is ebben a mederben haladva foglalkozunk az eseményekkel.

Családi üzelmek és a mocsár

A meglehetősen kietlen Velen pontosan a háborús front közepén fekszik, itt hol a redaniai, hol a nilfgaardi sereg fosztogat, de magát a területet egy egykori temeriai hadvezérből lett hadúr, Phillip Strenger - vagy ahogy az emberei hívják -, a Véres Báró uralja. A meglehetősen szeszélyes és hirtelen haragú Báró és az emberei nem válogatnak az eszközökben, és szívesen fosztogatják és sanyargatják a mocsárvidék lakóit. Geraltnak a környéken kéne találkoznia egy kémmel, aki a császár megbízásából gyűjtött információkat a régióról és Ciriről. 

A kém lakhelyéül szolgáló falu már messziről gyanús, ugyanis a nyári melegben is hó borítja, mely a Vad Falka jelenlétére utal. A witcher egy szemtanútól tudja meg, hogy a túlvilági rémségek a falu összes lakóját lemészárolták, de azért megmutatja az illető házát. Sajnos Geralt itt már csak a kínzásba belehelt férfi tetemére bukkan, azonban kis kutakodás után egy rejtett kamrát is felfedez a kém feljegyzéseivel, melyből megtudja, hogy Ciri egy darabig a Véres Bárónál időzött, és összetűzésbe keveredett valamiféle boszorkánnyal. A kutatás tehát ezen a két nyomon folytatódhat. 

Némi kérdezősködés megismeri egy helybéli boszorkány történetét, aki a mocsár lakóinak segít időnként, amikor pedig közelebbről is szemügyre veszi, kiderül, hogy már találkozott korábban a nővel, aki nem más, mint Keira Metz. Thanedden futottak össze, és tudja róla, hogy nagy tiszteletben álló varázslónő volt, Foltest király közeli tanácsadója, így meglehetősen furcsállja, hogy egy koszos mocsárban bujkál egy kunyhóban. Mivel Keira is tagja volt a Varázslónők Szövetségének, így nem sok maradása volt királyi udvarokban, ráadásul az egyre nagyobb hatalommal rendelkező Radovid a titkos társaság minden tagjára vérdíjat tűzött ki, tehát nincs más választása, mint a rejtőzködés.

Ciri hollétéről ugyan nem tud semmit, de beszámol egy tünde mágusról, aki szintén a lány után kérdezősködött, és elkíséri ahhoz a tünde romhoz, mely a férfi búvóhelyéül szolgál. Ezt átkutatva mágikus üzenetekre bukkannak, melyeket a maszkos tünde Cirinek hagyott. A komplexum mélyén a Vad Falka egyik harcosa várja őket, akit legyőzve egy további üzenetet találnak, melyben a mágus óvva inti a lányt attól, hogy a Görbelápra menjen. Keira tudja, hogy az említett mocsárban a helyiek szerint három nagy erejű fúria él, akiket a környékbeliek szinte istenként tisztelnek. Ők lehetnek tehát azok a boszorkányok, akikkel Ciri összetűzésbe keveredett.

A Véres Bárót felkeresve jóval több konkrétumra derül fény a lány hollétét illetően, ugyanis a hadúr beismeri, hogy valóban vendégül látta egy időre Cirit, aki szemmel láthatóan menekült valami elől. Viszont azt nem hajlandó felfedni Geralt előtt, hogy mi lett a lánnyal, amíg a vaják elő nem keríti eltűnt feleségét Annát és lányát Tamarát, akiket állítása szerint valaki elrabolt. Mikor átkutatja a házat, Geralt rájön, hogy közel sem rablásról van szó, ugyanis a két nő elszökött Philliptől. Egy közeli sámán segítségével kideríti, hogy a Anna gyermeket várt és megpróbálta elhajtani a magzatot.

A szökés előtt a férfi és a felesége dulakodni kezdtek, és Anna ugyan leütötte Phillipet, de utána elvetélt. Mikor a férj felkelt, a családjának már nyoma sem volt, és csak a vetélés nyomait, valamint a magzatot találta, akit eltemetett. A meg nem született kislányból torzafiók lett, egy olyan teremtmény, mely az emberekre is veszélyes. Geralt megölheti ezt a szörnyet, vagy segíthet békére lelni a lelkének, mindkét esetben sikerül olyan módszert találnia, ami Anna és Tamara nyomára vezeti. Kiderül, hogy menekülés közben egy szörny támadt rájuk, aki elragadta Annát, ám Tamara épségben eljutott Oxenfurtba.

Geralt ezt követően a Görberlápra ered, hogy megtudja, mi közük lehet az ottani fúriáknak Cirihez. A láp közepén egy településre akad, melyben egy asszonyt talál, aki egy rakás gyereket őriz. Egy kis trükközéssel sikerül rávennie a nőt, hogy kösse össze őt a fúriákkal, akik szintén nem adják ingyen az információt Ciriről. Gerlatnak egy közeli fába bebörtönzött szellemet kell megölnie, hogy megtudjon valamit nevelt lányáról, azonban a szellem elárulja, hogy a fúriák a Görbelápon lakó összes gyermeket megölik, ő azonban segíthet rajtuk. Geralt kiszabadíthatja a szellemet, de el is pusztíthatja, a fúriák mindenképp megjelennek előtte.

A kifejezetten undorító külsejű lények beismerik, hogy Ciri egy rosszul sikerült teleportálás után landolt a mocsarukban, ők pedig megőrizték Eredinnek, a Vad Falka vezetőjének, akivel szövetségben állnak. Viszont Ciri kiszabadult a fogságukból, mielőtt átadhatták volna, és ezután került a Véres Báróhoz. A beszélgetésen ott van a gyerekeket őrző asszony is, akiben Geralt ezután ismer Annára,  Phillip Strenger feleségére, akit szökés közeben a fúriák raboltattak el egy szörnyeteggel. Így tehát Geralt a megbízás ráeső részét teljesítette, megtalálta a Báró feleségét és lányát is. 

Cserébe az elárulja, hogy Ciri nála volt és jól bánt vele. Egyik nap vadászatra indultak, ahol megtámadta őket egy baziliszkusz. Azért, hogy megmentse a Báró életét, Ciri használta a varázserejét, viszont ezután elhagyta Velent, mert tudta, hogy ezzel a nyomára vezette a Vad Falkát. Strenger ellátta lóval és felszereléssel, a lány pedig elindult Novigradba, hogy megtaláljon néhány embert, akik egykor közel álltak hozzá. 

Cikkünk még nem ért véget, a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)