Hirdetés

YouTuber vagy? Akkor költözz el!

|

Amerikában kicsit merevebb szabályozások mentén a folyik az élet, és amikor egy csapat videós közösen vett ki egy házat, hogy ott dolgozhassanak, nem gondolták át, mennyi zűr lehet ebből.

Hirdetés

Az elmúlt néhány évben nagyon sok emberrel előfordult, hogy gyakorlatilag egyik napról a másikra a munkájává vált az egyébként hobbinak indult YouTube videózás. Viszont annak ellenére, hogy egy egész üzletág épült ki a YouTube sztárok karrierjének egyengetése köré, sokan még mindig az otthonuk kényelméből gyártják a milliók által szeretett videókat.

Ez általában véve nem is kellene, hogy nagy probléma legyen, de Justin Chandler (másnéven KOSDFF) nemrég a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy milyen amikor az ember álmainak jogi problémák szabnak gátat. Chandler (aki egyébként Team Kaliber tulajdonosa is) néhány másik YouTuberrel együtt beköltözött egy közös házba, hogy onnan közösen folytassák a karrierjüket.

Ugye amikor az Egyesült Államokban az ember vesz egy házat, akkor rendszerint szerződést kell aláírnia a helyi Homeowners Assocationnel, amiben egy amolyan házirend is szerepel, arra vonatkozóan, hogy ki mit csinálhat, ebben pedig meg volt határozva, hogy nem működtethetnek vállalkozást az otthonukból. Ezt sokan nem veszik komolyan, viszont Chandlerék elkövették azt a hibát, hogy egy apróság miatt feldühítették az egyik szomszédot, aki értesítette a szervezetet, ők pedig igen komolyan vették a helyzetet.

Chandler (aki egyébként járatos a jogi kérdésekben) csinált is egy videót a témában, ahol érdekes kérdéseket tesz fel azzal kapcsolatban, hogy akkor pontosan hol is van a határ:

"Ez a nagyon egyedi helyzet felveti a kérdést: ha YouTube videókat forgatsz és töltesz fel az otthonodban, akkor az már azonnal vállalkozásnak számít? Számít, hogy mekkora a nézettséged vagy hogy mennyi bevételt termelsz? Mert őszintén szólva én ugyanazt csinálom, amit több millió másik amerikai."

Azt is hozzátette, hogy technikailag a felszerelése volt a kilakoltatás jogi alapja ebben a helyzetben, viszont ekkor adja magát a kérdés, hogy mennyi felszerelés kell ahhoz, hogy egy szoba már stúdiónak számítson? Cobb County közösségfejlesztési vezetője szerint az volt a probléma, hogy egyrészt túl sok olyan ember lakott egy háztartásban, akik nem rokonok, másrészt pedig Chandler nem rendelkezett vállalkozói engedéllyel.

Utóbbit azóta már sikerült megszerezni, viszont ahogy a Twitteren kiderül, a srácoknak még további törvényekkel kell szembenéznie, amik megnehezítik a nem hagyományos felépítésű családok elhelyezkedését. Azóta többen is felajánlották a csapatnak, hogy menjenek hozzájuk, de ugyanakkor arra is számítani kell, hogy nem ez lehet az utolsó hasonló eset. Mára az interneten lévő tartalom túlnyomó többségét maguk a felhasználók állítják elő, így egyre égetőbb lesz az a kérdés, hogy hol is van a határ a hobbi és az üzlet között.

Ti mit gondoltok?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)