Hirdetés

Saját CS:GO szerencsejáték-oldalát promózva verte át közönségét két YouTuber

|

Az internet utóbbi éveinek két súlyos ügye, a CS:GO skinekkel való szerencsejáték és a burkolt YouTube-reklámok egy megabotránnyá olvadtak össze.

Hirdetés

A Valve gyakorlatilag újabb arany tojást tojó tyúkot csinált a Counter-Strike: Global Offensive-ből és a Team Fortress 2-ből is, mikor bevezette a kozmetikai tárgyak rendszerét mindkét játékban. Az utóbbi években viszont a CS:GO-s fogadások miatt főhet a feje a kiadónak, a történet pedig most egy újabb botránnyal folytatódik.

A CS:GO Lotto nevű szerencsejátékos oldal felkerült a Steam tiltólistájára. Ezúttal nem bundagyanú merült fel, hanem az oldal üzemeltetőiről derült ki, hogy köztük van két olyan YouTuber, akik korábban a csatornájukon népszerűsítették a site-ot anélkül, hogy elmondták volna, valójában ők a tulajdonosai. Mindketten posztoltak olyan videókat, amiken fogadnak a CS:GO Lottón és nyernek, olykor hatalmas összegeket.

"Nagyot kaszálok$$$$!", illetve "Hogyan nyerj 13500 dollárt 5 perc alatt" címmel is posztolt videót Trevor "TmarTn" Martin és Tom "ProSyndicate" Cassel, akik kínosan ügyeltek, hogy a videókból, vagy leírásaikból ne derüljön ki, valójában a saját üzletüket reklámozzák éppen. "Nemrégiben elkezdtem gyakrabban fogadni (...) [egy barátom] leadott nekem egy fülest és együtt találtuk ezt az oldalt, amit CS:GO Lottónak hívnak (...) El is kezdtem követni őket a Twitteren (...) és szóba került egy lehetséges skin-szponzoráció is, hogy adnának nekem skineket, amikkel aztán fogadhatnék az oldalon" - mondja TmarTn az egyik videójában.

De ProSyndicate is került már korábban bajba a Szövetségi Kereskedelmi Kamaránál, mikor egy játékról készült videóinál nem jelezte, hogy ő maga is befektetett a készítésébe. Az ügy még egy fokkal szomorúbb attól a ténytől, hogy minderről egy kis szaftos YouTube-dráma útján értesültünk, az egész ügyet ugyanis egy kisebb közönséggel bíró videós, HonorTheCall tárta fel (bemutatva a cég tulajdonosi szerkezetét taglaló, online fellelhető dokumentumokat is), majd a h3h3 Productions dolgozta fel a történetet, ami már egymilliónál is több nézőt vonzott.

A két videós egyébként egészen máshogy fogadta a botrány kirobbanását is. ProSyndicate bocsánatot kért rajongóitól és megígérte a Twitteren, hogy ezentúl ügyelni fog az átláthatóságra a szponzorációs ügyeit illetően. Ugyanakkor úgy érzi, nem lopták meg a játékosaikat, vagy csaltak el tőlük pénzt. TmarTn először megpróbálta bagatellizálni a tényt, hogy ő is a CSGO Lotto tulajdonosai között van és azt állította egy vlogban, hogy ez sosem volt titok. Egy másik videósnak azt üzente, hogy az eredeti videói felvételekor még nem volt tulajdonos és csak később fektetett be a cégbe, de a dokumentumokból kiderül, hogy alapító volt. Ezen felül a legtöbb fogadós videóját, az üggyel kapcsolatos vlogot és a legtöbb hozzá kapcsolódó Twitter-bejegyzést is törölte.

Bár mindez nem kapcsolódik közvetlenül a Counter-Strike-os skinekkel való fogadás legnagyobb problémájához, a szabályozatlansághoz, az biztos, hogy még nagyobb figyelmet irányít a problémára. A Valve-en pedig már így is elég komoly nyomás van, hiszen egy csoportos per résztvevői követelik, hogy valamit kezdjenek a problémával, akikhez valószínűleg most kiábrándult rajongók ezrei csatlakoznak majd.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)