A besúgó a legjobb magyar HBO-sorozat, és erre most különösen büszkék lehetünk

|

Úgy üt hatalmasat a rendszerváltás előtti években játszódó dráma, hogy nem lehet nem észrevenni az áthallásokat napjainkkal.

Eddig is olyan magyar sorozatokat szállított nekünk az HBO, amik szinte azonnal közönségkedvenccé váltak, a Társas játék és a Terápia is fontos mérföldkő volt, de a tényleg hatalmas áttörést az Aranyélet érte el. Nyilván egy milliméternyit sem szeretnénk csorbítani ezen szériák érdemeit, de nem szabad elfeledni, hogy mindhárom említett sorozat egy-egy feldolgozás volt. A Társas játék az izraeli When Shall We Kiss? formátumán alapult, a Terápia egy azonos című, ugyancsak izraeli sorozatot adaptált, az Aranyélet pedig a finn Helppo elämä remake-je.

Mindezekkel szemben A besúgó egy teljesen új, magyar ötlet, és épp ezért hatalmas bravúr az, hogy mennyire jól sikerült. Az HBO Magyarországnak hála már az április 1-jén esedékes HBO Max-os premier előtt (az HBO tévécsatornára csak májusban érkezik) megnézhettük a nyolcrészes sorozat első öt epizódját, és most pokolian fáj, hogy egy hatalmas fordulatnál vágták el a történet fonalát, nagyon várjuk már az utolsó három részt. A sorozat író-rendezője Szentgyörgyi Bálint volt, akit Mátyássy Áron és Miklauzic Bence segített még ki a rendezői feladatokban, kis csapatuk pedig valami olyat rakott le az asztalra, ami nem egyszerűen csak "az új Aranyélet", hanem valami sokkal több annál.

Helló bébi, te nyomorult állat

1985-ben járunk, történetünk főhőse, Demeter Geri (Váradi Gergely) Veszprémből Budapestre kerül, itt fog egyetemre járni, és itt csöppen bele a koleszos lét mindennapjaiba. Gyakorlatilag másodpercek alatt beszervezi őt az állambiztonság, jelentenie kell az egyik forradalmi hangulattól túlfűtött egyetemistáról, Száva Zsoltról (Patkós Márton). Nem titok tehát az, hogy ki a címben szereplő besúgó, nem ez adja meg a folyamatos feszültséget. Gerivel és Geriért fogunk izgulni, cseppet sem könnyű ugyanis a helyzete. Testvére beteg, muszáj együttműködnie.

A belsős egyetemi körökbe azonban nem egyszerű bejutni, és bent maradni sem. Hatalmas szerencse, hogy mit ad isten, Geri egy sakkbajnok, aki mindig legalább egy, de olykor több lépéssel a többiek előtt jár. Váradi remekül hozza a karaktert, aki először még a saját árnyékától is megretten, de szépen lassan, részről részre belekeményedik abba a szerepbe, amit a sors, a magyar rögvalóság és persze az állambiztonság rá szabott.

Soha nem akartam különbet nálad

Geri túlnő saját korlátain és túlnő az őt kényszerbeszervező tartótiszten, akit Thuróczy Szabolcs alakít remekül - ő már igazi HBO-s veteránnak számít az Aranyélet és a Társas játék után. Thuróczy karaktere nem egy eredendően rossz, gonosz szereplő, csak a rendszer elkötelezett kiszolgálója, aki a gyarapodást, az előmenetelt és a kitörést is csak egyetlen módon tudja elképzelni: a hatalom tökéletes kiszolgálása által. Az is világos, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban, de persze ebben a korban nem is feltétlenül ész és rátermettség alapján osztotta a lapokat az élet. 

A besúgó egyik legnagyobb erénye pedig épp az, hogy tűpontos és kendőzetlenül őszinte korrajz, ami úgy tudja bemutatni a magyar '80-as éveket a korszak fiataljai szemén keresztül, hogy amikor kell, kőkemény és vérkomoly lesz, amikor pedig lehet, könnyed és humoros. Akik nem egy Moszkva tér szintű betekintésre vágynak, ahol a főhős is nagyjából annyira kívülálló mint maga a néző, most végre megtalálhatják a számításukat.

Elállom az utad és megszerezlek

Thuróczy mellett sikerült olyan nagy neveket is leigazolni, mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Mácsai Pál, aki Kata (Szász Júlia) édesapját alakítja. Kata is az egyetemista fiatalok közé tartozik, Száva barátnője, de messze nem elégszik meg a forradalmárok vezéralakjának árnyékával, saját elképzelése van arról, mit és hogyan kellene csinálni, mi a helyes út arra, hogy egyszer valahogy csak a visszapillantóból nézhessük a Kádár korszakot.

Nagyon tehetséges fiatal színészeket vonultat fel a sorozat, akik remek karaktereket kaptak az íróktól. Száva jobb keze, az egykori focista, Barna (Lengyel Benjámin) csak első ránézésre tűnik egy tompa verőlegénynek, ez a folyton köntösben járó Karcsira (Borbély Richárd) pedig fokozottan igaz, hiszen ő még második pillantásra is egy utolsó tuskó látszatát kelti, holott matekzseni, akit egyetemi professzorokat pakol másodpercek alatt inasba. 

Lehetne még időzni a további mellékszereplőkön (nekem személy szerint a kapitalizmust kicsiben, a koleszon belül csúcsra járató Máté lett a kedvencem - őt Varga Ádám alakítja), de inkább térjünk rá a nagy szónokra, Száva Zsoltra.

A GameStar YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hihetetlen, hogy nem szeretlek

Száva épp attól lesz érdekes karakter, hogy nem egy hős forradalmár. Önfejű, öntörvényű, ha saját terveivel ellentétes a többség szava, akkor a demokrácia sem érdekli már annyira, de bizonyos személyes okoktól fűtve mindenképpen be akarja dönteni a rendszert, vagy legalább elkezdeni kirúgdosni annak talapzatát. Hozzá köthetők azok a jelenetek, amelyek erőszakkal nyomják székbe a nézőt, Száva ugyanis 1985-ben kiabálja az arcunkba azt, amit azóta is sokszor kiabálhattak volna az aktuális egyetemisták - nem csak hazánkban egyébként. 

A titkos egyetemi klubban szerveződő ellenállás vezéralakja egy ponton úgy érvel, hogy a magyar nép individuálisan hatalmas tettekre képes, csodálatos dolgokat találtak fel tudósaink, olimpikonjaink temérdek érmet hoztak haza, egységként azonban valami nagyon nem megy nekünk: a demokrácia. Rávilágít arra, hogy fiatal forradalmárokból lett öreg diktátorok mögé állnak be tömegek azért, mert az illető azt mondja, majd én megvédelek benneteket (ezek mind Száva szavai, beszédében egészen konkrétan ezekkel a retorikai elemekkel él). 37 évet repít vissza minket az időben a sorozat, és húsbavágó az, hogy bizonyos elemei ráébresztenek minket a világ szomorú állandóságaira.

A korhű kellékekbe nem lehet belekötni, ezen a téren is kitettek magukért az illetékesek. Még a zenei felhozatal is a helyén van, és végtelenül okosan simulnak bele a narratívába olyan dalok, mint például az Európa Kiadótól a Mocskos idők.

Aki semmit sem tud akár személyes tapasztalat, akár háttérismeret híján a gulyáskommunizmus hamisságáról, a KISZ-ről, az állambiztonság szó kimondása után automatikusan görcsbe ugró gyomrokról, és úgy általában véve a rendszerváltás előtti időszakról hazánkban, most úgy kaphat A besúgónak hála egy nyolcrészes, őszinte történelemórát, hogy közben egy váratlan csavarokkal feldobott, kiválóan írt drámát izgulhat végig, ami - és ezt nem győzzük elégszer hangsúlyozni - magyar alkotók magyar ötlete, magyar kivitelezésben. 

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)