A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás kritika - Kevin Bacon megmenti a karácsonyt

|

James Gunn hivatalosan már a DC-hez igazolt, de vannak még elvarratlan szálai a Marvelnél is. Ezeket a projekteket pedig öröm nézni.

Érdekes formátumot képviselnek a Marvel különkiadásai. Az Éjjeli Vérfarkas az 1930-as évek klasszikus horrorjait idézte meg, A galaxis őrzői - Ünnepi különkiadás pedig egészen konkrétan a Csillagok háborúja múltjának bárgyú, még Lucas által is teljesen kitörölni vágyott botlását, a Star Wars Holiday Specialt próbálja meg egyrészt kicsavarni, némileg parodizálni és nem mellékesen 2022-ben is fogyaszthatóvá, sőt tényleg humorossá tenni. Egy nyúlfarknyi kis karácsonyi mesét kapunk, annak minden bugyutaságával, egyszerűségével, de az univerzum legnagyobb s-fejeinek, vagyis a Galaxis Őrzőinek mindez épp hogy passzol az imidzséhez. 

Ahogy az Éjjeli Vérfakast, úgy A galaxis őrzői - Ünnepi különkiadást is természetesen nagyon fontos, hogy a helyén kezeljük: ez nem egy teljes értékű film, hanem csak egy nagyjából 40 perces kis szösszenet, egy falatnyi ünnepi bonbon, ami gyorsan és könnyen fogyasztható, de tíz perccel a vége után nem sokra fogunk már emlékezni belőle. 

James Gunn jól ismeri filmjeinek karaktereit és az értük rajongó nézőket is, pontosan ezért dönthetett úgy, hogy a különkiadás elsősorban a csapat két leglükébb tagját, Mantist és Draxet állítja a fókuszba. Ők ketten indulnak el a Földre azért, hogy elhozzák a meglehetősen bús Peter Quillnek a tökéletes karácsonyi ajándékot: Kevin Bacont. Mármint tényleg az 1958-ban született Kevin Bacont, az első Péntek 13. mozi és a Gumiláb, avagy Footloose filmek sztárját, a színész saját magát alakítja. Mantis jó okkal szeretne kedveskedni valahogy Peternek, de egy ilyen minimális sztoriból tényleg bűn lenne spoilerezni.

A második ilyen próbálkozás után már bátran kijelenthető a Marvel Studios különkiadásairól, hogy kifejezetten az MCU-rajongóira és azok közül is csak egy-egy jól körülhatárolt csoportra szeretnének lőni, ez pedig abszolút rendjén is van így. Egyszerű dolga van tehát a nézőnek: ha szereti James Gunn stílusát és az előző két A galaxis őrzői-mozit, és nincsenek ellenére az animációs betétek, melyekkel egyébként szintén a '78-as Star Wars Holiday Specialt idézi meg a film, továbbá a zenei betétek sem késztetik arra, hogy azonnal rátenyereljen a távirányító kikapcsológombjára, 40 percet simán rászánhat erre a karácsonyi kalandra.

Már most érezni lehet, hogy James Gunn nagyon fog hiányozni a Marvelnek, és biztosan fogja a fejét az, aki anno kirúgta őt (ne felejtsük el, régi közösségi médiás bejegyzései miatt egyszer már repült a stúdiótól, később vették csak vissza), mivel ha sosem távozik, akkor jó eséllyel a DC közelébe sem került volna, most pedig mint tudjuk, ő lett a DC Films társfejese. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Kevin Baconnek hatalmas pacsi jár, amiért bevállalta ezt a haknit, a filmvégi ajándékozás egyszerre lett cuki és mókás, az egész produkcióból árad a karácsonyi hangulat, ami bizarrsága ellenére passzol ehhez a szuperhőscsapathoz és az összes fura lényhez, aki barátjuk, ismerősük, üzletfelük. 

A képregények piacán egyáltalán nem ismeretlen fogalom a one-shot, az egyetlen önálló számként megjelenő füzet, melynek ugyanúgy megvan a maga helye az olvasók polcán, mint a minisorozatoknak és a folyamatosan, havi rendszerességgel bővülő kiadványoknak. A Marvel Studios valami hasonlót hozott össze a Disney+-on a különkiadásokkal, és csak remélni tudjuk, hogy nem áll le, hanem más műfajokba is kiruccanásokat tesz majd a jövőben. 

Adott is tehát a kérdés: ti legközelebb milyen tematikájú, és milyen hősöket felvonultató specialt néznétek meg a Marveltől? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)