A Mandalóri 3. évad 1. rész kritika - minden út a Mandalórra vezet

|

Elstartolt a Disney+-on A Mandalóri 3. évada, mely hangulatában pontosan olyan, mint az első két szezon, szóval a rajongók megnyugodhatnak.

Kifejezetten tartalmas évre számíthatnak azok a Csillagok háborúja-rajongók, akik rendelkeznek aktív Disney+-előfizetéssel, hiszen már fut január eleje óta a The Bad Batch animációs sorozat második évada - a hivatalos magyar címet inkább hagyjuk, tudjuk, hogy május 4-én (a hivatalos Star Wars-napon) jön a Visions második szezonja és a kicsiket megcélzó Young Jedi Adventures első része. Élőszereplős fronton a jelenlegi tervek szerint szintén 2023-ban érkezik az Ahsoka és a Skeleton Crew sorozat, és természetesen itt van a nagyágyú, A Mandalóri, melynek harmadik évada a mai napon indult el.

Az első részt rögtön az a Rick Famuyiwa rendezte, aki az első évadban két, a másodikban pedig egy epizódért felel korábban, ezúttal pedig még több feladatot kapott, hiszen a lezárást, vagyis a harmadik etap hetedik és nyolcadik részét is rábízta Jon Favreau. Famuyiwa pedig élni tudott ezzel a bizalommal, és egy elég pörgős, tartalmas évadnyitóval ajándékozott meg bennünket. Rohanni persze nem fogunk, az nem A Mandalóri stílusa.

Kritikánk spoileres, ezt mindenképp vegyétek figyelembe, mielőtt folytatjátok az olvasást!

Küldetésről küldetésre

A felépítés maradt a régi: A Mandalóri narratívája még mindig úgy áll össze, mint egy klasszikus videojáték, vannak benne fő és mellékküldetések, melyeket a főhős szépen sorban teljesít. Most az első részben nagyjából a küldetések felvétele történt meg az aktuális NPC-ktől - ha maradhatunk továbbra is a videojátékos hasonlatnál. A legelső jelenetek viszont egy kiváló side missiont mutattak be, és külön öröm, hogy egy egyébként lassú sodrású széria új szezonja egyből tömény akcióval indított. Örülhetnek, akik kedvelik a Star Wars világának méretes bestiáit, egy igazán hatalmas szörnyeteggel bánt el Mandó.

Din Djarin fő küldetése azonban változatlanul a vezeklés. Korábban ugyebár levette a sisakját mások előtt, ez pedig főbenjáró bűn a szektája szerint. El kellene jutnia a Mandalór bolygó szent bányáihoz, de ez elvileg lehetelten feladat, mivel a planétát szinte teljesen elpusztították, a felszínt kristályosították, a környezet pedig erősen mérgező. Nyilván senki sem gondolja, hogy Mandót akár csak egy pillanatig is eltántorítja ezen információk közül bármi. Van egy terve, úgyhogy hóna alá kapja a kis zöld Grogut, és elindul felkeresni egy régi barátot.

Nagyon zavaró lehet viszont Grogu visszatérése azoknak, akik esetleg valamiért nem tartották fontosnak a Boba Fett könyve spin-off széria megtekintését - Din Djarin és kis pajtása ugyebár ebben a sorozatban álltak össze ismételten. A Marvel-szériáknál többnyire ügyesen meg szokta oldani a Disney azt, hogy világos legyen önmagában is minden sorozat cselekménye, de ezúttal egy kósza félmondatot is sajnáltak arra, hogy tisztázzák a helyzetet azok számára, akik utoljára a második évad végén találkoztak a két főhőssel. Gina Carano karaktere, Cara Dune egyébként pontosan ennyit, egy félmondatot kapott, ennyivel le is tudták azt, hogy miért nem szerepel már a sztori folytatásában. 

Din Djarin a Nevarro bolygó felé veszi az irányt, ahol régi ismerőséhez, a Carl Weathers által alakított Greef Cargához siet. Sok minden változott a Nevarrón, mostanra egy törvénytisztelő planétaként tekinthetünk rá, ahol akár főhősünk is tisztes civil életet élhetne, de persze még mindig a küldetés az első, erről szó sem lehet. Mivel bőven maradt nafta az akcióputtonyban, egy gyors pisztolypárbajnak hála sikerül új ellenségeket szereznie, közben pedig a néző nehezen tudja levakarni az arcáról a vigyort. Az epizód minden pillanata ízig-vérig Star Wars, nem hiába imádták annyian és annyira az első két szezont is.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A boldogság csak fokozódik, amikor ilyen-olyan módon csak sikerül visszahozni egy régi kedvencet, az IG-11 nevezetű fejvadászdroidot, aki elég para pillanatokkal jutalmazza meg a főszereplőket, messze nem lesz olyan egyszerű feladata a helyreállítása, mint azt Mandó elsőre gondolta volna. Semmi gond, ez megint egy remek misszió, amit föl lehet vésni a küldetéslistára. 

Hogy teljes legyen az öröm, egy Top Gunt idéző pörgős űrcsatával is megfejelték az epizódot, valamint megismerkedhetünk egy fura kalózkirállyal. Őkelme érdekes karakternek tűnik, nem lepődnénk meg, ha találkoznánk még vele az évad során. Legénysége egy halom különböző idegen fajból származó gazfickóból áll, szóval akiknek herótjuk van a csak embereket felvonultató Star Wars produktumoktól, itt és most megnyugodhatnak.

A király visszatér? 

Az epizód végén még Bo-Katan Kryze is felbukkan, a Katee Sackhoff által alakított mandalóri hölgy viszont már nem olyan jelentős figura a galaktikus sakktáblán, mint az előző évadban. Serege szétszéledt, zsoldosként tartják el magukat, ő pedig egyedül ücsörög egy palotában, láthatóan teljesen céltalanul. Nem is igazán akar segíteni Mandónak, nem hisz abban, hogy a Mandalór bolygóra egyáltalán vissza lehet térni, sem hogy még valaha megmenekülhetne a népük. 

Érdekes lesz látni, hová fut majd ki Bo-Katan Kryze és Din Djarin viszonya, fura lenne, ha csak ennyiben maradnának, és nem kellene konfrontálódniuk azért, mert utóbbi magánál tartja a Sötétkardot, azt a legendás mandalóri jedi fegyvert, amelynek birtokosa mögé felsorakozik az egész nép. 

Kíváncsian várjuk, mit hoz a folytatás. Az első epizód nem nyújtott semmi meglepőt, a rajongók pontosan azt és pontosan úgy kapták, amit szeretnek és amire számítottak, de a bejáratot recepten talán nem is kell változtatni, főleg nem egy évadnyitóban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)