Peacemaker kritika - James Gunn megint megcsinálta

|

Nincs mese, James Gunn a The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag után ismét összehozott egy teljesen eszement, ugyanakkor végtelenül szerethető DC-s produkciót.

Ha már úgyis a párhuzamos világok és a multiverzum felé kacsintgat mozis fronton a DC és a Marvel, érdemes egy pillanatra elgondolkodni azon, hogyan alakult volna James Gunn munkássága, ha anno nem rúgják ki A galaxis őrzői vol. 3 rendezői székéből egyes megkérdőjelezhető tweetjei miatt, és a Marvel, illetve Disney után nem ajánl neki munkát a rivális DC és Warner Bros. Persze azóta Gunn amnesztiát kapott, visszafogadta a Marvel, és 2023-ban érkezik a harmadik A galaxis őrzői mozi, de ha mindez nem így történt volna, akkor valószínűleg sosem láthattuk volna a 2021-es The Suicide Squad - Az öngyilkos osztagot, ugyanakkor bőven kész lehetne már A galaxis őrzői vol. 3.

Maradjunk annyiban, hogy bőven a képregény- és mozirajongók javát szolgálta ez a kavarodás, mivel Az öngyilkos osztag az utóbbi évek legőrültebb, legbevállalósabb és egyúttal egyik legjobb szuperhősfilmje lett. Remekül megírt karakterei közül pedig magasan kiemelkedett a John Cena által alakított Békeharcos, avagy Peacemaker, aki most saját tévésorozatot kapott az HBO Maxen.

Peacemaker nagyjából úgy jellemezhető, hogy egy olyan Amerika Kapitánnyal van dolgunk, aki morális iránytű, empatikus képességek és érzelmi intelligencia terén is fordítva van bekötve, defektusainak hátterében pedig többek között neonáci apja áll. A "kedves" apukát már Gunn új sorozatából ismerhetjük meg, ami rajta kívül is behúz még néhány kiválóan felépített karaktert, Az öngyilkos osztagból pedig visszatér az A.R.G.U.S. két ügynöke, Emilia Harcourt és John Economos, akiket újra Jennifer Holland és Steve Agee játszik el. 

Közvetlenül a The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag cselekménye után vesszük fel a történet fonalát, Peacemaker épp csak összeszedi magát és kilép a kórház ajtaján, de máris újra be akarják őt vonni egy titkos akcióba. Ezúttal nem az A.R.G.U.S.-t irányító Amanda Wallerrel kell együtt dolgoznia, hanem egy jóval kisebb, teljes inkognitóban működő csoporttal. A Chukwudi Iwuji által alakított Clemson Murn vezette társaság feladata viszont egyáltalán nem apró, de egy szuperhősös sorozat esetében már nem lepődik meg senki sem azon, hogy a világot kell megmenteni ezredszerre is - most épp egy olyan fura fenyegetéstől, amihez képest Az öngyilkos osztag kozmikus óriáscsillaga is egy hétköznapi jószág.

Csakhogy ilyen "mentőakciót" nem minden nap lát az ember. A Peacemaker brutálisan véres, masszívan vulgáris, és nem ijed meg attól, ha egy kis meztelenségre is szükség van épp. Ez bizony olyan korhatáros tartalom, ami csak lámpaoltás után mehetne le a tévében, de pont az ilyen esetekben remek platform egy streamingszolgáltató, mint az HBO Max. A Peacemaker azonban nem csak vértengerrel, kiontott belek rengetegével, vagy épp egy premierplánban mutatott, direkt "over the top" szexjelenettel akarja magára vonni a néző figyelmét. 

James Gunn okosan ír, okosan rendez, és az említett polgárpukkasztó elemek mind-mind remekül használt eszközök, nem pedig céltalan ökörségek. Ugyanez igaz a sorozat humorára. Elég megnézni az intrót, ami annyira elképesztően, a jó értelemben véve beteg, hogy az ember képtelen átléptetni, látni akarja az összes epizód elején. Szépen ülnek a poénok, melyek egy része biztosan nem fog betalálni azoknál, akik eltartott kisujjal ötórai teát szürcsölgetve képesek csak befogadni a humort, de a Peacemaker alapvetően nem is nekik készült, hanem azoknak, akik 18+-os szuperhősös tartalmakra szomjaznak, és valljuk be, nem sokan fordítanak figyelmet arra, hogy az ő igényeiket is kielégítsék. A legtöbb Marvel és DC film, illetve sorozat megtartja a családbarátnak mondott, valójában csak a határokat gondosan tiszteletben tartó miliőt, ami egyáltalán nem idegen a képregényektől.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Nincs szükség arra, hogy Pókember beleket tépjen ki, vagy Superman bűnözőket csonkoljon pirkadattól napestig. De vannak olyan képregényhősök, akik karakterének szerves része az eltúlzott brutalitás, a sötétebb humor, egyszerűen az, hogy felnőttként kezelje a felnőtt olvasókat. Ugyanezt tette a vetítőtermekben anno a Deadpool, erre fókuszált Gunn Az öngyilkos osztagban, és erre erősített rá most a Peacemaker sorozat is. Mindezek mellett pedig sikerült szépen körbejárni a főhős hátterét is, bepillantást nyerhettünk abba, miért vannak komoly bajok John Cena karakterének fejében. A Robert Patrick által eljátszott apuka láttán egyáltalán nem csodálkozunk azon, hogy egy elmebeteg náci fiacskájából szociopata lett. 

Mellékszereplők terén sem tudott hibázni Gunn. A jófiúk csapatát erősítő Freddie Stroma, vagyis Vigilante szerethetően kretén sidekick, a Danielle Brooks által megformált Leota Adebayóban pedig sokkal, de sokkal több van, mint az első pár rész alapján gondolná az ember. De ennél szelesebb spektrumban is vizsgálhatók a szereplők: még az alig néhány percet kapó gondnok, Jamil, vagy Peacemaker apjának öreg szomszédja is telitalálat. Sikerült kimaxolni a castingot. 

Tényleg nagyon nehéz fogást találni a Peacemakeren, ami valószínűleg kizárólag azoknak nem fog tetszeni, akik nem vevők az efféle humorra, akik a világon mindenen fel szeretnek és fel is szoktak háborodni, illetve akiknek nem világos, hogy egy embereket ölelgető, háziállatként tartott sas miért kapott nyilvánvalóan szándékosan végtelenül béna CGI-t. Mindenki másnak erősen ajánlott a Peacemaker, a  The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag kedvelőinek pedig egyenesen kötelező. 

Nemrég eldőlt, hogy érkezik a folytatás is, szóval ha James Gunnon múlik, nem a közeljövőben fog végéhez érni a DC filmek és sorozatok 18+-os korszaka, mi pedig csak hálásak lehetünk ezért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)