Wednesday kritika - Tim Burton megint megcsinálta

|

A Wednesday a Netflix egyik legjobb új sorozata, nem véletlenül van épp odáig érte a fél világ.

A Charles Addams által megálmodott Addams Family a legtöbbeknek Barry Sonnenfeld 1991-es és 1993-as mozifilmjei miatt lehet ismerős, de nem árt tudni, hogy a galád család 1938-ban anno képregényként született meg, majd a '60-as években tévésorozatként vált igazán népszerűvé. Már csak azért is hasznos lehet ez az információ, mert a legújabb adaptáció, a kifejezetten Wednesday Addamsre koncentráló netflixes Wednesday széria bemutatója előtt Gomez Addams castingját érte a legtöbb kritika, sokan ragadtak billentyűzetet azért, hogy tudassák a világgal azt, mennyire szörnyű választás is Luis Guzmán, és ez megint valami woke baromság csupán. 

Tették ezt annak dacára, hogy Gomez neve is erősen utal rá, a klasszikus karakterábrázolás pedig rögtön konkretizálja is, hogy nem egy fehér bőrű szereplőről van szó, sőt Luis Guzmán ugyanúgy Puerto Rico-i származású, mint a Gomezt a két említett mozifilmben alakító Raul Julia. Mindezek tetejében Guzmán konkrétan úgy néz ki a sorozatban, mintha lemászott volna az 1938-tól több mint 50 éven át a The New Yorkerben kiadott képregények lapjairól. A Wednesday sorozatnak viszont nem ő sztárja, és a széria szerencsére a jól eltalált castingon túl is fel tudja sorakoztatni érdemeit, de ettől még nem lehet elégszer dicsérni a szereposztást. 

Roxfort, csak épp gót kiadásban

A történet szerint Wednesday Addams megpróbálja brutálisan meggyilkolni öccse, Pugsley bántalmazóit az iskolában, de szörnyű dolog történik: kudarcot vall. Némi csonkítást sikerül csak összehoznia, a végtelenül csalódott ifjú lányt pedig szülei úgy érzik, épp itt az ideje kivonni a hétköznapi oktatási rendszerből, és egy sokkal speciálisabb intézménybe íratni. Így kerül Wednesday a Nevermore Akadémiára, a sötét természetfeletti lények bentlakásos középiskolájába, ahol vámpírok, vérfarkasok, szirének és még egy halom különleges teremtmény koptatja a padokat. 

Wednesday hétköznapjai cseppet sem egyszerűek: a színekre konkrétan allergiás gót tinédzser egy olyan szobatársat kap, akinek minden cucca szivárványszínekben pompázik, a suli igazgatónője, a Gwendoline Christie által alakított Larissa Weems pedig mindent elkövet azért, hogy valahogyan eltussoljon egy titokzatos gyilkosságot, aminek elvileg hősnőnk is szemtanúja volt. A végtelenül zárkózott, halálosan sötét humorral megáldott Wednesdayt közben nem kerülik el a tinilét egyéb problémái sem: szerelmi háromszögbe keveredik, bármennyire is távol akarja magát tartani a srácoktól, és bizony minden igyekezete ellenére barátai is lesznek. Az éved végére minden különcsége ellenére beilleszkedik a csapatba, az odáig vezető úton pedig nem győzi eléggé szórakoztatni a nézőt. 

Jenna Ortega elképesztően nagyot alakít Wednesday Addams szerepében, érdemes lesz figyelni a még csak 20 esztendős színésznőre a továbbiakban is - jövőre például a hatodik Sikoly-filmben láthatjuk majd őt. Ortega nagyon sok interjúban elmondta, hogy Wednesday konkrétan úgy viselkedik, ahogy ő is szokott, hasonlóan sötét a humora, mint karakterének, így csak pár extrával kellett feldobnia a játékát. Ilyen volt például az, hogy Wednesday szinte sosem pislog, ez teszi még inkább parává a tinilányt. Szó sincs persze arról, hogy Ortega nem dolgozott volna keményen: a szerep kedvéért a forgatások alatt is folyamatosan németül tanult, csellóleckéket vett, ikonikussá vált báli táncát pedig pár éjszaka alatt teljesen egyedül találta ki. Nagyon sokat hozzátehetett a karakteréhez az, hogy a sorozat mögött álló Tim Burton szinte mindenben szabad kezet adott neki.

Wednesday mellett nagyon szerethető volt még a lány szobatársa, Enid Sinclair, akit Emma Myers alakított. A két fiatal szépen lassan, lépésről lépésre kezdte el először elfogadni a másikat, majd ugyanilyen jó ütemben vált tényleg szorossá a barátságuk. Csúcspontnak tekinthető az önálló életet élő levágott kéz, Izé is, aki sokak meglepetésére nem egy CGI-jal életre keltett figura volt, hanem konkrétan "eljátszotta" őt egy román bűvész. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Érdemes még megemlíteni Christina Riccit, kinek szerepeltetése külön érdekesség volt, hiszen a két klasszikus mozifilmben épp ő alakította Wednesdayt. A sorozatban egy teljesen új szerepben bukkan fel, alakítására nem lehet panaszunk, ahogy a többi diákéra sem, az pedig valószínűleg senki számára sem okoz különösebb meglepetést, hogy Gwendoline Christie egy remek színésznő. 

Tim Burton belenyúlt a tutiba

A színészek tehát jók, a párbeszédek pörgősre és csattanósra vannak írva, és bár nem nehéz kitalálni a szezonvégi nagy csavarokat, azért az évad közepéig még az ember agyát is képes megdolgoztatni a Wednesday. Ez mind szép és jó, de mitől lesz igazán kiemelkedő a sorozat? Egyáltalán nem nehéz a válasz: attól a groteszk, kifacsart és sötét humortól, amiért évtizedek óta életképes az egész franchise, ennél jobb alapanyagra pedig egy Tim Burton szintű zseninek nincs is szüksége. Sikerült kiemelni az Addams család azon tagját, aki tényleg el tud vinni a hátán egy spin-off sztorit, és ehhez sikerült is megtalálni egy Jenna Ortega szintű ifjú tehetséget. Ahogy Catherine Zeta-Jones tökéletes Morticia, Luis Guzmán pedig hibátlan Gomez Addams lett, ugyanúgy az az érzése támad az embernek Jenna Ortega láttán, hogy konkrétan a klasszikus képregényoldalakról lemászott, és immár nem kisgyermek, hanem kamaszkorú Wednesday néz vele farkaszszemet. 

A Nevermore Akadémiának megvan a Roxfort-szerű hangulata, fura tanórák és agyament versenyek váltják egymást, és mindezek mellett sikerül egy átfogó, épkézláb sztorit is elmesélni. Olykor még a vérből sincs hiány, de azért esztelen brutalitásra ne számítson senki sem, ez mondjuk nem is célja a sorozatnak.

Egyelőre még nem jelentették be hivatalosan a Wednesday folytatását, de pontosan olyan lezárást kaptunk, ami indokolná ezt, Jenna Ortegát pedig még hosszú évadokon át szívesen néznénk ebben a szerepben. Valahogy ezúttal a legtöbb klasszikus netflixes gyerekbetegségtől is sikerült megszabadulni, remélhetőleg ez így marad az esetleges folytatások esetében is. A CGI olykor inkább a Netflixen megszokott minőség alsó-közép kategóriájába volt sorolható, de így legalább nem vitte el a büdzsé tetemes részét valószínűleg. Nem mintha kérdés lenne a siker, mivel a bemutatót követő első héten konkrétan a Stranger Things negyedik évadát is verni tudta a Wednesday, a bemutató hetében nem kevesebb mint 341,2 millió órán át nézték a sorozatot az előfizetők - ez a Stranger Things negyedik felvonása esetében 335 millió óra volt.

Minden bizonnyal nem is lehet kérdés tehát, hogy a Netflix történetének legjobban debütáló sorozata folytatásért kiált, a streaming óriás pedig eddig is arról volt híres, hogy csak és kizárólag a matekra koncentrál, a számok pedig ezúttal abszolút Wednesday Addams oldalán állnak. Tim Burtonnek persze bőven lesz dolga a jövőben is, ott van például a régóta dédelgetett Beetlejuice 2, de a legendás filmes szakember az Addams Family kapcsán is ezer éve alkotni akart már valamit, most pedig látva azt, ez milyen kiválóan sikerült neki, jó eséllyel nem nagyon kell majd győzködni a következő felvonásról. 

Ha viszont ti esetleg továbbra is meggyőzésre szorultok, gyorsan még egyszer aláhúzzuk: a Wednesday az utóbbi idők egyik legszórakoztatóbb netflixes sorozata, amibe bátran belefoghatnak egyébként azok is, akik korábban nem kötöttek szorosabb ismeretséget a franchise-zal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)