Hirdetés

10 magyar fejlesztésű játék, amit nagyon szeretünk

|

Bár Magyarország nem a játékfejlesztéséről híres, nálunk is születtek klasszikusok - nem csak a '90-es években, napjainkban is.

Hirdetés

Számos feltétele van annak, hogy egy ország videojátékos nagyhatalom legyen: szükség van képzett szakemberekre, olyan ötletekre, amikkel játékosok százezreit, optimális esetben millióit lehet megfogni, és az sem árt, ha az állam is besegít némi pénzzel.

A régióban Lengyelországnak sikerült, nagyrészt a The Witcher sorozatnak, a This War of Mine-nak, a Call of Juarez szériának és a Dying Lightnak (és semmiképp nem a City Interactive-nek vagy a Rambo: The Video Game-nek) köszönhetően. Csehország szintén megélt néhány nemzetközi sikert a Beat Saberrel, az ArmA-val, a DayZ-vel, a Kingdom Come: Deliverance-szel, vagy a Truck Simulator játékokkal, hogy csak néhányat említsünk.

Számos kisebb-nagyobb fejlesztőcsapat működik Magyarországon is, de kevesen tudtak nagy sikert elérni, és eddig nem hallottunk olyan, itthon készülő játékról, ami milliós eladásokra számíthat (hacsak nem a GTA-ról ismert Leslie Benzies részben Budapesten fejlesztett újdonsága, az Everywhere, de arról már évek óta semmit nem mondanak).

Azért így is van mire büszkének lennünk az elmúlt 40 évből, nem volt nehéz összeválogatni kedvenceinket az alábbi listára.

Hirdetés

Ecco the Dolphin (1992)

Ha kipróbálnád: Steam, Nintendo Switch Online

A magyar játék- és szoftverfejlesztés rengeteget köszönhet a Novotrade-nek, amely a '80-as években egyrészt elkezdett számítógépeket importálni Magyarországra, másrészt volt egy fejlesztőcsapata, amely nyugati piacra dolgozott, olyan cégeknek, mint az Electronic Arts vagy a Sega. Az 1992-ben megjelent Ecco the Dolphint a Sega Mega Drive egyik legjobb játékának tartják, hatalmas sikert aratott, világszerte rengetegen szerettek delfinként kalandozni az óceánban. Aki kipróbálná, nem csak emulátorok segítségével teheti ezt meg: Steamen is elérhető, valamint a Nintendo Switch Online előfizetéssel járó klasszikusok között is megtalálható.

Imperium Galactica 2 (1999)

Ha kipróbálnád: Steam, GOG, iOS

A magyar fejlesztők a '90-es években leginkább a stratégiai játékok műfajában alkottak maradandót, a Digital Reality például az Imperium Galactica és a Haegemonia játékokkal vált ismertté. Ezek közül az Imperium Galactica II: Alliances volt a legjobb, amiben különböző népek űrbéli küzdelmeiben vehettünk részt, folyamatosan növelve hatalmunkat, javítva diplomáciai kapcsolatainkat. Nem csak az űrben, a bolygókon is harcolhattunk, ami sokat dobott az élményén.

1nsane (2000)

Ha kipróbálnád: GOG

A debreceni Invictus a '90-es évek elején kezdte az ipart, és a 2000-es években kitartóan szállította az autós játékokat, kezdve az 1nsane-nel, amit bizonyos körökben a Terep 2 szellemi utódjának tartanak - annak alkotója, Nagymáthé Dénes is közreműködött a fejlesztésében. A Codemasters által felkarolt játékban off-road versenyeken bizonyíthattunk, különböző osztályokba tartozó autókkal járhattuk a világ tájait, kilenc különböző játékmódot próbálva ki. Külön érdekessé tette, hogy az autók valós időben törtek, és az időjárási körülmények is változtak.

Honfoglaló (2002)

Ha kipróbálnád: iOS, Android, AppGallery

Szinte hihetetlen, de már húsz éve fut sikerrel a Honfoglaló, a kvízjáték, amiben Magyarország megyéit vehetjük birtokba, ha ügyesen tippelünk vagy jól válaszolunk a kérdésekre. Készült belőle társasjáték, tévés vetélkedő, és az évek során a THX Games Triviador néven egyre több országban elindította, értelemszerűen lokalizált térképpel és egyedi kérdésekkel. Böngészőből sajnos már nem működik, de telefonról és táblagépről (vagy emulátorból) bármikor belevághatunk újra.

Codename: Panzers - Phase One (2004)

Ha kipróbálnád: Steam, GOG

A Digital Reality mellett a Stormregion is aktívan kivette a részét az RTS-ek választékának növeléséből, hat emlékezetes játékot szállítottak a 2000-es években. Sokaknak valószínűleg jobban megmaradt a 2001-es, a disznók és nyulak harcát bemutató S.W.I.N.E., de ezt minőségét tekintve felülmúlta az utána következő Codename: Panzers - Phase One, melyben a második világháború ütközeteiben irányíthattuk a német-olasz, a szovjet és a nyugati szövetséges seregeket. Folytatása, a Phase Two szintén remek lett.

Nexus: The Jupiter Incident (2004)

Ha kipróbálnád: Steam, GOG

Eredetileg az Imperium Galactica sorozat folytatása lett volna, de végül önálló játékként jelent meg a Mithis Entertainment RTS-e, a Nexus: The Jupiter Incident, mely ugyancsak az űrbe invitált minket, hogy óriásvállalatok és földönkívüliek küzdelmében vegyünk részt, miközben változatos küldetéseket teljesítünk és egy jelentős méretű galaxist járunk be. Folytatása is készült volna, de ez még jóval később, a Kickstarter segítségével sem valósulhatott meg; a jogok a Nordic Gamesnél vannak jelenleg.

Crysis Warhead (2008)

Ha kipróbálnád: Steam

Méltatlanul van elfeledve, pedig az egyik legjobb Crysis játék volt a Warhead, melynek cselekménye az egy évvel korábban megjelent előd eseményeivel párhuzamosan játszódott, ám a sziget másik oldalán kellett megküzdenünk ellenséges katonákkal. Mivel a Crytek Budapest dolgozott rajta, magyar szinkronnal játszhattuk, és ezzel különösen a szívünkbe lopta magát. Sajnos amikor a sorozatot remasterelte, a Crytek ezt nem akarta felturbózni, úgyhogy marad az eredeti változat, kizárólag a PC-sek számára. Egyébként ezzel együtt jelent meg a többjátékos ütközeteket kínáló Crysis Wars is.

The Incredible Adventures of Van Helsing (2015)

Ha kipróbálnád: Steam, GOGXbox Store, PlayStation Store

A NeocoreGames olyannyira aktív még, hogy április végén jelent meg legújabb játékuk, a King Arthur: Knight's Tale. Ezt megelőzően néhány évig a The Incredible Adventures of Van Helsing trilógiára fordították erőforrásaikat, három rész készült el és egy spin-off, a Deathtrap. A Van Helsing játékokban a címszereplőt terelgethetjük át egy gót-noir világon, megküzdve mindenféle rémségekkel, összesen akár 50 órányi kalandozás során. A Diablót idéző izometrikus nézetű akció-RPG-k kedvelői csillapíthatják a Diablo IV iránt érzett étvágyukat vele, de azoknak is ajánlott, akik pusztán a kaszabolást vagy a környezet hangulatát kedvelik.

Pinball FX3 (2017)

Ha kipróbálnád: Steam, PlayStation Store, Xbox Store, Nintendo eShop

Nem gondoltuk volna, hogy lehet annyira élvezetes a virtuális flipperezés, amennyire a Pinball FX játékokban, de a Zen Studios megmutatta, hogyan lehet feldobni az élményt, hogyan nyújthat többet egy digitális flipperjáték egy hagyományosnál. Iszonyatosan sok licencelt asztal jelent meg hozzá az évek során, olyan óriásokkal dolgoztak együtt, mint a Universal, a Disney vagy a Fox, és azon túl, hogy minden asztal az ihletforrásként szolgáló franchise dizájnját viseli magán, egyedi minijátékok és animációk is színesítik az élményt.

Chicken Police (2020)

Ha kipróbálnád: Steam (demó is van), Xbox Store, PlayStation Store, Nintendo eShop, iOS, Android

Egészen friss még a The Wild Gentlemen játéka, a Chicken Police, ami nem csak a szakma, a játékosok elismerését is sikerrel kivívta magának 2020-as megjelenése után. A noir hangulatú kalandjátékban több mint 30 karakter jut szerephez, mi pedig egy kiöregedett detektívpárost irányítunk, akiknek meg kell oldaniuk egy utolsó, minden eddiginél vadabb ügyet. Profi szinkronszínészek, kiváló képi megoldások fokozzák az élményt.

A ti listátok hogy néz ki? Írjátok meg kommentben!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)