Hirdetés

Játékok, amik „csodás“ magyar szinkront kaptak

|

Manapság már rendkívül ritka, hogy egy játék magyar szinkronnal jelenjen meg, régen azonban sok ilyen gyöngyszem készült. Ezek közül válogattunk.

Hirdetés

A legtöbben már arról is letettünk, hogy hivatalos magyar feliratot keressünk a játékokban, bár legalább a Sony és a Microsoft nem hagy minket cserben, és ha valami miatt különösen tudtuk értékelni a Cyberpunk 2077-et, az a magyar nyelv megléte volt. A szinkronhoz annyira nem ragaszkodunk, pláne a múltbéli példák láttán.

A 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején még számos szoftver teljeskörű magyar csomaggal jelent meg, ezek között pedig van néhány olyan is, amire külön büszkék lehetünk, hiszen magyar fejlesztőcsapat készítette.

Hirdetés

Alább olyan játékokat gyűjtöttünk össze, amik szórakoztató, vagy épp kínos, de magyar szinkronhangokkal kerültek a boltok polcaira.

Imperium Galactica játékok

A sorozatot megalkotó Digital Realityt 1991-ben alapítottak Amnesty Design néven. Ugyan az akkori gárda már nincs együtt, a szellemi örökség tovább él, mivel a Nordic Games 2016-ban felvásárolta a csapat legtöbb játékának jogtulajdonát, így hozzájuk került többek között az Imperium Galactica név is - ki tudja, egyszer talán előveszik a raktárból.

Ez az egyik első olyan magyar fejlesztésű játék volt, ami nemzetközi szinten is nagy sikert aratott. A kritikusok szerették a 3D-s grafikát, az élőszereplős átvezetőket, a sztorit és a stratégiai elemeket is méltatták.

Magyarként különösen jó volt játszani az Imperium Galacticával, hiszen nem csak a teljes menü és a szövegek voltak lefordítva, hanem a narráció és az átvezetők is mind magyarul szólaltak meg, amitől egészen más élményt nyújtott, mint a korabeli más stratégiai címek. Sajnos a franchise nem sokáig maradt életben, 2000-ben megjelent az Imperium Galactica 2, a harmadik rész fejlesztése azonban sosem fejeződött be.

Harry Potter és a Főnix Rendje

Engedjétek meg, hogy kicsit szentimentális módba váltsak. Tisztán emlékszem, mikor megjelent 2007-ben a Főnix Rendje játék, és én tátott szájjal bámultam a monitorra; alig futott el a PC-men, de így is elképesztő élményt adott. Szabadon lehetett járkálni a Roxfortban, beszélgetni a diákokkal, és a grafika is hatalmasat lépett előre az első három epizódhoz képest (volt egy kis zavar és nekem a Tűz Serlege csak a Főnix Rendje után lett meg).

Az igazi áttörést azonban nem ezek a dolgok, hanem a magyar szinkron jelentette, ami teljesen új szintre emelte a játékélményt. A Harry Potter és a Főnix Rendje ugyanis a filmekből ismert szinkronszínészek támogatásával jelent meg, így a teljesség igénye nélkül hallhattuk Gacsal Ádámot Harryként, Szabó Lucát Hermioneként és Berkes Bencét Rontként. Szerencsére a játék összességében is kifejezetten jó volt, akkor az EA még tényleg mindent megtett, hogy évről-évre jobb játékokat tegyenek le az asztalra.

Crysis Warhead

Elmúltak már azok a napok, mikor úgy gondoltunk a Crytekre, mint a videojáték-ipar leglátványosabb játékainak fejlesztőjére. Ettől függetlenül nem szabad elfelejteni, hogy mit vittek véghez a CryEngine segítségével, ami minden Crysis epizód motorja volt, és olyan látványt kölcsönzött a sorozatnak, mely a mai napig ellenáll az idő vas fogának.

A franchise Crysis Warhead című epizódja különösen közel állhat a magyar játékosok szívéhez, ugyanis a 2008-ban megjelent részt a Crytek Budapest készítette, teljesen magyarul jelent meg, beleértve a szinkronhangokat is. Vitatható, hogy a hangalámondás minősége milyen, de a próbálkozást így is értékeljük

Egyébként ha esetleg nektek is hiányzik a Crysis, jó hírünk van, a Crytek ugyanis bejelentette, hogy már az EA-től elszakadva dolgoznak a következő Crysis játékon, további részleteket azonban még nem árult el.

FIFA játékok

Hatalmasat dobott az akkor még magyar lokalizációval is foglalkozó Electronic Arts azzal, hogy összefogott Hajdú B. Istvánnal és Faragó Richárddal a FIFA sorozat fejlesztése kapcsán, így nem csak teljes magyar szövegezéssel, hanem a két ikonikus kommentátor hangjával együtt érkeztek éveken át az új játékok.

A FIFA 07-től kezdődően minden meccset a kommentátorok hangja kísért, több kiszólás szállóigeként maradt a köztudatban annak ellenére, hogy a FIFA 15 egyes verzióiban hallhattuk utoljára a duót. (Még úgy is, hogy görcsös rángatózás fog el minket, ha meghalljuk, hogy "Az aranylabdás Shevchenko egy bőrlabdával", "Adebayor, a kecses gazella!", vagy hogy "Ma nem csókol, Joe Cole!")

A teljes listából talán ez a legfájóbb, hiszen számos játékosa van a szériának Magyarországon is, kettejük kommentárja pedig egészen más szintre emelte a sportjátékot, amit a hazai közösség is szinte kivétel nélkül szeretett.

The Witcher

A CD Projekt RED világraszóló hírnévre tett szert a The Witcher játékokkal, amik Ríviai Geralt számos történetét mesélték már el. A The Witcher 3 a mai napig népszerű, a legújabb hardvereken is fontos kérdés, hogyan fut, a közösség pedig már szinte bármire képes a modok segítségével.

Nekünk azonban nem a harmadik, hanem az első rész miatt érdekes most a videojáték-sorozat, az ugyanis 2007-ben magyar szinkronnal vált elérhetővé a hazai közönségnek. Azt mindenki döntse el maga, hogyan értékeli a produkciót, az azonban elvitathatatlan, hogy egészen más élmény volt így játszani a játékot.

Tom Clancy's Splinter Cell: Pandora Tomorrow

Nem mehetünk el szó nélkül a 2004-ben megjelent Tom Clancy's Splinter Cell: Pandora Tomorrow mellett, ami a sorozat egyik legjobb értékelésével rendelkező epizód. Na persze nem a magyar szinkron miatt, ami, hasonlóan a Vaják esetéhez, erősen megosztotta a hazai közösséget. Szerintetek egyébként Michael Ironside vagy Forgács Péter hangja illik jobban Sam Fisher karakteréhez?

Postal 2

Általában mély nyomot hagy a magyar közösségben, ha egy alkotással az anyanyelvünkön tudunk játszani, a 2003-ban megjelent Portal 2-re azonban valószínűleg még így sem emiatt emlékszünk a legjobban. A játékot ugyan végig lehetett játszani anélkül, hogy bárkivel végeznénk, azért legyünk őszinték, nem sokan voltunk pacifisták egy olyan játékban, ahol a vizelés és a fejek ásóval való leverése rendelkezésünkre állt.

Érdekesség, hogy a játék fejlesztői nem hagyták hátra a Postal 2-t, még 2016-ban is kapott új tartalmakat, a videojáték-történelem egyik leggusztustalanabb címe pedig a hőskorban még GameStar mellékletként is beszerezhető volt.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A botrányos, gyomorforgató és sokszor nevetséges képkockákat azonban még emlékezetesebbé tette a tény, hogy a teljes játék szinkronizálva van, kezdve a rendőröktől, az utcai civileken át, egészen a történet szempontjából is fontos karakterekig, még a főszereplő is magyarul szólal meg. Nyilvánvaló, hogy a játék tele van szitokszavakkal, szóval az alábbi videót csak akkor indítsd el, ha nem zavar az ilyen nyelvezet.

Unreal Tournament

A gyűjtés vége fele úgy tűnik akaratlanul is kezdünk belecsúszni a trágár anyagokba. Az 1999-es év játéka, az Unreal Tournament is kapott egy igazán fantasztikus szinkron csomagot, ami leginkább ízléstelen beszólásokból áll.

Ez mondjuk annak fényében nem meglepő, hogy egy pörgős arénalövöldéről beszélünk, így sok helye nincs a történetnek. Persze azért egy sovány körítése van, miszerint az Unreal Tournament 2341-ben játszódik, a meccsek pedig a galaxis legjobb harcosainak összecsapásai. Ha szeretnétek képbe kerülni a történettel, erre tessék, ha azonban csak a lényeg érdekel, indítsátok el az alábbi videót. Letöltő linket pedig itt találtok, ha szórakoznátok kicsit.

Worms játékok

Kell egy kis lazítás az utóbbi két cím után. A sorozat elsőszámú fejlesztője, a Team 17 1995-ben jelentkezett az első Worms játékkal, ettől a ponttól kezdve pedig nem volt megállás. A franchise számtalan kiadót, több fejlesztőcsapatot és megannyi platformot megjárt.

Az elmúlt évtizedek során a kis kukacok Magyarországon is nagyon népszerűek voltak, amit minden bizonnyal a vicces, de a játékhoz szuperül passzoló szinkroncsomagnak köszönhettek. Ha manapság valakinek Worms-özni támad kedve, szinte bármilyen platformon van erre lehetősége, kezdve a PC-től egészen az androidos és iOS-es készülékekig, a Worms World Partyt vagy az Armageddont érdemes leginkább elővenni.

S.W.I.N.E.

Ugye senki nem gondolta, hogy egy ilyen listáról lemaradt a legendás S.W.I.N.E.? Mint azt sokan tudjátok, július 26-án a Disznó Köztársaság megbukott, ezután pedig Acélagyar ragadta magához a hatalmat, aki azonnal hadjáratot indított a nyulak ellen.

A S.W.I.N.E.-t egy magyar gárda, az 1996-ban alapított Stormregion készítette. Az itthon rendkívül népszerű RTS-ben választhattunk, hogy a pacifista nyuszik, vagy a fegyverkező malacok oldalára állunk.

A játék valóban minőségi és nagyon vicces szinkronnal rendelkezett, ami már a játék előzetesében is teljesen zsebre tette a célközönséget. Ha már régen vettétek elő az amúgy felújított kiadásban is kapható játékot, instant nosztalgiának indítástok el az alábbi videót. Nem tudni egyébként, hogy a HD Remaster volt-e olyan népszerű, hogy a Kite Games belevágjon egy folytatásba, de mi azért örülnénk, ha egyszer utódot kapna a legviccesebb magyar RTS.

És ha nem kell a gyári fordítás...

Ugyan a nagy játékkiadók egy ideje letettek a magyar közösség kiemelt támogatásáról, itthon még mindig számos egyén és csoport van, akik a saját idejüket és energiájukat nem kímélve azon dolgoznak, hogy akik az anyanyelvükön játszanának, egyre nagyobb könyvtárból válogathassanak.

Ha szívesen böngésznétek magyarítással rendelkező játékokat, érdemes felkeresni a Magyarítások Portált, ahol egyre bővülő kínálat várja az érdeklődőket, és aminek bővüléséről Szada rendszeresen beszámol itt, a GSO-n.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)