Hirdetés

Magyar játékba magyar szinkront? A Mandragora megcsinálja

|

Sokak vágyát teljesíti a Primal Game Studio azzal, hogy nem csupán a feliratokat és a menüket lokalizálja a magyar Dark Soulsként emlegetett játékában.

Hirdetés

Rendszeresen visszatérő témája a honi játékfejlesztés lehetőségeit és nehézségeit boncolgató vitáknak, hogy miért kap csak kevés játék magyar szinkront vagy feliratot. A kérdésre ebben a cikkben kerestük a választ több fejlesztőt is megkérdezve. Az okok az esetek túlnyomó többségében anyagiak, azaz minden hazai stúdió komoly kockázatot vállal, amikor a menük és a feliratok honosításának költségeivel terheli a büdzsét, esetleg még meg is fejeli ezt az iméntieknél drágább szinkronnal.

Pluszforrások bevonása, mint a sikeresen elnyert pályázati támogatások, valamint az eredményes közösségi kalapozás azonban megteremtheti a feltételeit annak, hogy a fejlesztők egy picit tovább nyújtózzanak, mint ameddig a takaró ér, és olyan elemekkel javítsák a játékélményt, mint a már említett lokalizáció.

Hirdetés

Így tesz a napjaink egyik legígéretesebb indie játékán dolgozó Primal Game Studio, amely nemrég indította el a Mandragora Kickstarter-kampányát, és kevesebb mint tíz nap alatt el is érte kitűzött célját. Ráadásul messze még a vége, tehát jó eséllyel a kértnél nagyobb összegből gazdálkodhatnak majd a fejlesztők, akik az alábbi videóban adtak hangot annak a reményüknek, hogy magyar szinkront készíthetnek a 2.5D-s soulslike-metroidvania hibrid számára.

"Magyar játékosokként nagy csalódás nekünk, hogy a legtöbb játék nem kap magyar szöveget és hangot. Értjük a kiadók döntését, mert a magyar piac nagyon kicsi, és legtöbbször nem éri meg nekik a befektetett pénzt.

De mi szakítani akarunk ezzel a hagyománnyal és a saját költségünkön teljes magyarítást adunk a Mandragorának minőségi szinkronnal, és ugyanezt szeretnénk minden jövőbeli játékunknak.

Ezen felül szeretnénk még több tartalmat gyártani a Mandragorához. Ehhez egy Kickstarter-kampányt indítottunk, amiben a játékosok támogatását kérjük. A teljes kampány magyarul is olvasható, és részletes betekintést ad a játékba. A kampányvideó magyar felirattal elérhető a Kickstarter-oldalon és YouTube-on is."

- mondta Zsuffa Zoltán ügyvezető.

A reményből tehát időközben szilárd terv lett, ugyanis a Primal Game Studios hivatalosan is bejelentette a 2023-ban PC-re, PlayStation 5-re, Xbox Series X|S-re és Nintendo Switchre megjelenő Mandragora teljes körű honosítását, azaz a magyar menük és feliratok mellett szinkronnak is örülhetünk.

Ti így tervezitek végigjátszani, vagy maradtok inkább az angolnál?

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)