Hirdetés

10 idei film, aminek a premierjét nagyon várjuk

|

2022 első felében is érkeztek izgalmas, szórakoztató és drámai alkotások, de az év hátralévő hónapjaiban sem fog unatkozni az, aki filmet szeretne nézni - akár moziban, akár otthon.

Hirdetés

Bár az uborkaszezon kellős közepén csücsülve talán nem így érződik, de januártól júniusig bőven volt mire beülnünk, akár blockbusterre, akár B kategóriás darabra, akár független filmre vágytunk. Az évet rögtön a Sikoly nyitotta, majd jött A világ legrosszabb embere, a Rémálmok sikátora, az Uncharted és a Belfast. Később beköszönt többek között a Robert Pattinson-féle Batman, egy új Pixar-mű (Pirula panda), az Oscar-díjas Vezess helyettem, a Sonic, a sündisznó 2 és a multiverzumokkal játszadozó Minden, mindenhol, mindenkor - Doctor Strange az őrület multiverzumában duó. Nicolas Cage metafilmben, Alexander Skarsgard vikingként, Tom Cruise pedig a felhők között bizonyított, majd a Thor: Szerelem és mennydörgésig vezető út sok más mellett Jurassic Worlddel, Toy Story mellékszállal, Ethan Hawke-os horrorral és Elvis filmmel volt kikövezve. És ez még csak a mozis felhozatal volt, a streaminges kínálatról legalább ennyit lehetne írni.

Hirdetés

Így léptünk át a második félévbe, amely egy nyári "szusszanás" után ősszel teljes gőzerővel fog ráhajtani a pénztárcánkra, akár nagy vásznon szeretnénk nézni valamit, akár az otthonunk kényelmében. Ennek szellemében tíz olyan különleges címet gyűjtöttünk össze, amelyekre érdemes lesz odafigyelni a következő hónapok során, akár a koncepció, a szereplők vagy a rendező miatt, arról nem szólva, hogy mi magunk is nagyon kíváncsiak vagyunk rájuk (a dátumok a magyar premiert jelölik).

A szürke ember (The Gray Man) - július 22. (Netflix)

Mark Greaney 2009-es, azonos című regényéből a Marvel egyik tapasztalt írópárosa, Christopher Markus és Stephen McFeely faragott forgatókönyvet, amelyből aztán a Bosszúállók: Végtelen háborút és Végjátékot is összehozó Russo testvérek készítettek filmet bődületes költségvetésből, 200 millió dollárból. A szürke ember a Netflix egyik legdrágább projektje, amelyre nem csupán alkotói, de szereplői oldalról sem sajnálták a pénzt: a színészgárdát olyan nevek alkotják, mint Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas és Billy Bob Thornton. A történet szerint amikor a CIA legképzettebb ügynöke véletlenül sötét ügynökségi titkokat fed fel, egy pszichopata volt kollégája vérdíjat tűz ki a fejére, ami nemzetközi bérgyilkosok globális hajtóvadászatát indítja el.

A gyilkos járat (Bullet Train) - augusztus 4. (mozi)

Ha a John Wick, a Deadpool 2 és az Atomszőke rendezője új akciófilmmel jelentkezik, akkor nem kérdezünk semmit, csak vesszük a jegyet. David Leitch, aki először kaszkadőrként bizonyított a kamera előtt, ezúttal pedig Brad Pittet viszi halálos táncba. A gyilkos járatban öt bérgyilkos egy gyorsvonat fedélzetén rájön, hogy a küldetéseikben van valami közös: Pitt karaktere az egyikük, rajta kívül azonban olyan útitársak gondoskodnak a szórakozásunkról, mint Aaron Taylor-Johnson, Michael Shannon, Logan Lerman, Zazie Beetz, Brian Tyree Henry és a Puerto Ricó-i rapper, Bad Bunny. Stílusosan megkoreografált bunyókat és szövegeket ígér Leitch mozija, jól fog esni a hűvös teremben.  

Préda (Prey) - augusztus 5. (Disney+)

Dan Trachtenberg a Cloverfield Lane 10-zel tette le a névjegyét Hollywoodban, de emellett rendezett egy-egy epizódot a Black Mirror és a The Boys sorozatokban is. A Predator franchise-zal kapcsolatos víziója érdekes adalék lehet a portfóliójában, hiszen 300 évvel a múltba repít vissza minket, és azt mutatja meg, hogyan próbálja meg egy fiatal komancs harcosnő, Naru (Amber Midthunder) felvenni a kesztyűt az univerzum legprofibb vadászával. A széria korábbi részeivel, így a 2010-es Antal Nimród koncepcióval és a 2018-as Shane Black rendezéssel ellentétben a Préda kihagyja a mozikat, és az amerikai Hulu streaming platformon debütál, szerencsére a Disney+ Star brandjének köszönhetően hazánkba is eljut.

Nem (Nope) - augusztus 18. (mozi)

Kalifornia egyik mindentől távol eső szurdokában élő magányos lakóknak egy hátborzongató és dermesztő felfedezéssel kell szembenézniük Jordan Peele legújabb horror/thrillerében, aki korábban már kétszer, a Tűnj el! és a Mi esetében is képes volt a frászt hozni ránk. A képletből természetesen nem hiányozhat a rendező kabalaszínésze, Daniel Kaluuya sem, aki emiatt a szerep miatt nem tudott visszatérni a Fekete Párduc folytatásában. Ha ránk hallgattok, nem nézitek meg a kiadott előzetest, mert sokkal többet elárul a történetről, mint kellene. Maradjon meglepetés.

3000 év vágyakozás (Three Thousand Years of Longing) - szeptember 8. (mozi)

A zseniális Mad Max: A harag útja rendezője, George Miller már forgatja a film Furiosára fókuszáló előzményét, ám még mielőtt azt láthatnánk, mozikba kerül egy több mint két évtizede dédelgetett ötlete, a 3000 év vágyakozás című fantasy. A.S. Byatt művének adaptációja egy dzsinnt (Idris Elba) helyez a középpontba, akit a modern világban ébreszt fel Tilda Swinton karaktere. Miller Mad Max kalandjával igyekezett mindent CGI nélkül megoldani, a dzsinnes sztoriban azonban a trailer tanúbizonysága szerint kiélhette minden vizuális effektekkel kapcsolatos vágyát, amit valószínűleg a nézők cseppet sem fognak bánni, ha a belbecs is fel tud érni a külcsínhez.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Black Adam - október 20. (mozi)

Dwayne "The Rock" Johnson képregény-adaptációs bemutatkozására már elképzelhetetlenül régóta várnak a rajongók, azóta kismilliószor meghallgathatták, hogy Black Adam át fogja alakítani a DC hőseinek erőviszonyát, ám erről csak június elején bizonyosodhattak meg, amikor megkaptuk az első teljes kedvcsinálót. A DC képregények antihősét Supermannel ellentétben nem zavarja, ha meg kell ölnie a rosszfiúkat a béke és a nagyobb jó érdekében, ez pedig nagyon érdekes morális kérdéseket fog felvetni, valamint összetűzést eredményezni az Amerikai Igazság Szövetsége nevű hőscsapattal. A Szikla azt ígérte, hogy technológiailag és tartalmilag is olyat fogunk kapni, ami emlékezetes lesz, és ez még csak a kezdet, Black Adamként előbb-utóbb Shazammal is összetalálkozik majd. Alig várjuk.  

Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott! - november 10. (mozi)

Chadwick Boseman halála sokakat letaglózott, egy fiatal tehetséggel lett szegényebb Hollywood és vezéralak nélkül maradt a Fekete Párduc széria is. A Marvel több képviselője is kijelentette, hogy semmiképpen sem próbálják meg digitálisan visszahozni T'Challát vagy másik színésszel pótolni őt, így el fognak búcsúzni Wakanda királyától és egy új szereplő veszi át a stafétát. A legtöbben Shurira (Leitia Wright) tippelnek, de a konkrétumok egyelőre még váratnak magukra. Az biztos, hogy újfent Ryan Coogler (Creed: Apollo fia) csücsül a rendezői székben, aki a stábbal együtt mindent megtesz azért, hogy Boseman emlékéhez méltó folytatás készüljön, ezt pedig nem hagynánk ki.

Avatar: A víz útja (Avatar: The Way of Water) - december 15. (mozi)

Féltünk, hogy előbb kapjuk meg a nyugdíjat, mint James Cameron 2009-es Avatarjának a folytatását, de a maximalista filmes grandiózus elképzelése az előzetes alapján megéri a várakozást. Az első Avatarral Cameron új szintre emelte a 3D technológiát, azóta sem láttunk hasonlót, és minden előzetes információ azt sejteti, hogy a rendező most még nagyobbat álmodott. A víz útja alcímű folytatás ezúttal Pandora tengereinek csodálatos élővilágát tárja elénk, de ugyanilyen központi téma lesz a család is, ugyanis Jake Sully (Sam Worthington) és Neytiri (Zoe Saldana) időközben famíliát alapítottak. Persze a na'vik élete nem csak játék és mese, a boldogságba ismét Quaritch (Stephen Lang) száll majd bele páros lábbal, szóval a látvány és érzelmek mellett izgalomból sem lesz hiány.

Shazam! Az istenek haragja (Shazam! Fury of the Gods) - december 22. (mozi)

Az Aquaman folytatását nem merték az Avatar 2 ellen küldeni, így Shazam fog visszatérni a DC részéről decemberben, természetesen újfent Zachary Levivel és Asher Angellel a főszerepben. A pontos sztori egyelőre nem ismert, viszont az biztos, hogy a címszereplő hősnek és társainak két komoly fenyegetéssel is szembe kell nézniük Hespera (Helen Mirren) és Calypso (Lucy Liu) személyében. A rendezésért ismét David F. Sandberg felelt, aki az első Shazam mellett olyan horrorokkal örvendeztette meg a filmrajongókat, mint az Amikor kialszik a fény és az Annabelle 2: A teremtés. A Shazam! egyszerre volt felnövéstörténet, képregényfilm és akció-vígjáték, aminek nagyon jól állt ez a kombináció, így reméljük, hogy az arányokat sikerül eltalálni a folytatásban is.

Tőrbe ejtve 2 (Glass Onion: A Knives Out Mystery) - 2022 (Netflix)

Többnyire már csak az Agatha Christie-adaptációkban találkozhatunk a mozikban a "whodunit", azaz "ki tette?" típusú krimikkel, éppen ezért volt olyan kellemes Rian Johnson (Looper - A jövő gyilkosa) 2019-es filmje, a Tőrbe ejtve. A Christie-ihletésű, de teljesen saját ötlet alapján készült projekt felvonultatta a saját különleges nyomozóját Benoit Blanc (Daniel Craig) személyében, aki egy családfő halála ügyében vizsgálódott. Johnson illusztris szereplőgárdával és stílusosan mesélt, ami hatalmas sikernek bizonyult - ennek hatására kötött üzletet a Netflix-szel, így a folytatások már a streaming platformon kötnek ki. Csupán egyetlen dolog közös bennük: Benoit Blanc. Hogy a detektív ezúttal milyen esetet derít fel, azt még nem tudni, de olyan nevekkel lesz dolga, mint Ethan Hawke, Edward Norton, Dave Bautista, Kathryn Hahn és Kate Hudson, szóval sztárokból most sem lesz hiány.

Ti mit fogtok biztosan megnézni a listáról és mivel bővítenétek még a felsorolást?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)