Hirdetés

10 nagyon fura alapanyag, amiből végül film lett (vagy lesz)

|

Rubik-kockából filmet? Tíz másik film erre csak annyit mond, fogjuk meg a sörét - köztük olyanok, amik hullámvasútról vagy mindentudó biliárdgolyóról szólnak.

Hirdetés

Tudjuk jól, Hollywood nem ismer lehetetlent. Erről nemrég ismét megbizonyosodhattunk, amikor bejelentették, hogy az egyik, ha nem a leghíresebb magyar találmány, a Rubik-kocka is filmadaptációt, sőt, mindjárt egész filmuniverzumot kaphat. Bár pontos témájáról egyelőre semmit nem tudni, azért reméljük, nem növeszt hirtelen kezet és lábat Rubik Ernő legendás logikai játéka - mondjuk még úgy sem biztos, hogy minden idők legbizarrabb hollywoodi adaptációjává lépne elő.

Voltak kísérletek, melyek inkább azzal leptek meg minket, mennyire jól sültek el, mint például a 2014-es A LEGO-kaland, ami a dán cég termékfilozófiáját használta fel történetében és üzenetében is, viszont mi most 10 olyan kész (vagy még készülő) filmet hoztunk el nektek, melyek inkább lehetetlennek tűnő alapanyagukkal sokkoltak minket - meg esetleg végeredményükkel.

Hirdetés

Nyom (1985) - társasjátékból

A közkedvelt logikai társasjátékot, a gyilkoskeresős Cluedót szerintünk senkinek nem kell bemutatni. Tudtátok viszont, hogy a nyolcvanas évek közepén többek közt Tim Curryvel és Christopher Lloyddal a főbb szerepekben adaptáltak belőle fekete komédiát? Az eredeti táblajáték műfaja még passzolna is egy jópofa whodunit-mozihoz, csak hát a Nyom akkoriban nem hagyott túl nagy... nyomot. Igaz, azóta kisebbfajta kultstátuszba került, az akkori mozis bemutatókor pedig három változatot is vászonra küldött belőle a Paramount Pictures, mindegyikben más-más befejezéssel. Ez azért elég meta, nem?

The Garbage Pail Kids Movie (1987) - matricás paródiakártyákból

Ilyen az, amikor még a paródia is filmet kaphat: a nyolcvanas években nagy őrületnek számított, pufók arcú babákból álló Cabbage Patch Kids játékkollekciót Garbage Pail Kids néven figurázta ki a Topps rágógumicég 1985-től kezdve, sőt, két év múlva film is készült ezekből a matricás kártyákból, hogy mozgóképen is megelevenedjenek az általuk megálmodott ragyás mutánsképződmények. Szellentő, böffentgető, rém csúnya kölkökből nem volt benne hiány, vállalható poénokból viszont annál inkább, szóval mondjuk azt, megdolgozott a Topps a mű 0%-os Rotten Tomatoes-átlagáért.

Támad a Mars! (1996) - gyűjtőkártyákból

Tim Burton 1996-os rendezése, a Támad a Mars! listánk talán első, szélesebb körben is ismert indulója, még ha nem is biztos, hogy mindenki tudja róla, hogy az ötlet eredetileg a Mars Attacks gyűjtőkártyákon indult útjára 1962-ben, szintén a Topps kiadásában.

Az alapanyag, mivelhogy a korhoz képest elég durva, korhatáros grafikákat is tartalmazott földlakókat halálra kínozó idegenekkel és pucér nőkkel, igen hamar felbosszantotta a szülőket. Habár a Topps megfontolta, hogy kicsit visszavesz és családbarát illusztrációkkal is piacra dob pár kártyát, végül úgy döntöttek, hogy a negatív visszhang hatására inkább befejezik a gyártást. A film nagyjából lekövette a kártyák sztoriját: mondjuk tény, hogy Burton próbálta sokkal könnyedebbre venni a figurát, amihez valóságos sztárözön asszisztált (Jack Nicholson, Michael J. Fox, Pierce Brosnan, Natalie Portman, Glenn Close, Danny DeVito). Igaz, sem anyagilag, sem kritikailag nem lett nagy siker a Támad a Mars!, de tagadhatatlan klasszikus a maga kategóriájában.

Halálos iramban (2001) - újságcikkből

Bizony-bizony, a Toretto család krónikájának legelső filmjét, a 2001-es Halálos irambant sem teljesen saját kútfőből rakták össze: az inspirációt egy, a Vibe magazinban még 1998 májusában publikált írás adta, amit Ken Li szerzett Racer X címmel. Ebben egy New York-i utcai versenyző, bizonyos Rafael Estevez felemelkedéstörténetét meséli el, konkrétan azt, hogyan váltott az illegális versenyekről a hivatalos, szponzorált eseményekre.

Jó, lássuk be, önmagában egy újságcikk még nem annyira bizarr alapanyag, pláne nem ez, de Rob Cohen rendezőnek ennyi is elég volt ahhoz, hogy lecsapjon a jogokra, aztán pedig már csak nyomokban idézze meg Li irományának elemeit. A Halálos iramban, benne Vin Diesellel és a néhai Paul Walkerrel Los Angelesben, Estevez története nélkül, alvilági szálakkal tarkítva vezette fel a mára milliárdokat érő franchise-t, melyről talán - de csak talán - ti is hallottatok.

A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka (2003) - hullámvasútból

Vegyük úgy, hogy a Karib-tenger-filmek első három darabja tényleg olyan szórakoztató menet, mintha csak vidámparkban töltenénk a napunkat. Nem véletlenül van ez így: a kalózos franchise alapját egy népszerű disneylandi barlangvasút szolgáltatta, melynek keretein belül a látogatók csónakba huppanva kerülhetnek testközelbe a kalózlét mindennapos gyönyöreivel.

A kalózos témát, illetve pár nevet megtartva a Disney végül 2003-ban vitte vászonra az első részt, nem kis részben a Johnny Depp-féle Jack Sparrow népszerűségére támaszkodva pedig az egeres cég öt film alatt több mint 4,5 milliárd dollárnyi jegybevételt sajtolt ki a produkcióból. Jóllehet, végül épp a Johnny Depp körüli balhék hozták el a franchise vesztét, legalábbis annak eredeti formájában: mostanság Margot Robbie főszereplésével tervezik azt feltámasztani. Meglátjuk, milyen sikerrel.

A cikk még nem ért véget, a toplista a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)