Hirdetés

2023-tól bárki készíthet filmet Sherlock Holmes vagy A Pál utcai fiúk története alapján

|

Hamarosan újabb kultikus alkotások válnak közkinccsé, ezáltal pedig szabadon felhasználhatóvá.

Hirdetés

Bármennyire is hasznos lenne, a világon továbbra sem létezik egységes szerzői jogi rendszer, így mindenhol más kritériumok alapján válik valakinek a művészi alkotása közkinccsé. Magyarországon például a mű szerzőjének halálát követő hetven év elteltével jár le a felhasználhatóság korlátozása, máshol - mondjuk az Egyesült Államokban - viszont a mű megjelenését veszik alapul. 

Számos 1926-ban megjelent könyv, zene és film 2022-ben vált közkinccsé, ennek értelmében A.A. Milne klasszikusa, a Micimackó is szabadon felhasználható lett (persze az abból készült eddigi adaptációk nem). Nem is telt el sok idő, amíg bejelentették, hogy horrort faragnak a csacsi öreg medve kalandjaiból, és azóta beharangoztak már egy előzményt is hozzá.

Hirdetés

Amerikában 2023. január elsejétől az 1927-ben megjelent filmek és könyvek szabadulnak meg a jogi béklyóktól. A Public Domain Review jelentése szerint ez azt jelenti, hogy Arthur Conan Doyle két utolsó Sherlock Holmes története (A fátyolos albérlő, A shoscombe-i kripta esete) is kikerül a szerzői jogi védelem alól, ezáltal pedig nem maradtak megkötések a karaktert illetően. Ezen kívül felhasználhatóvá válik Fritz Lang Metropolisa, Franz Kafka Amerikája, Virginia Woolf A világítótorony című regénye vagy éppen Waldemar Bonsels Maja, a méhecskéje.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ami pedig a magyarokat illeti, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közleménye alapján 2023-tól már Molnár Ferenc munkái, így többek között A Pál utcai fiúk és a Liliom is közkinccsé válnak, ahogyan Kempelen Béla és Szász Gyula írásai, Kende Géza festményei, valamint Szerémi Gusztáv zeneművei is. Itt is érvényes azonban, hogy a feldolgozásokra nem érvényes a dolog, így A Pál utcai fiúk film- és musicalváltozatát továbbra is szerzői jog védi. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)