Hirdetés

5 Batman film, ami végül sosem készült el

|

Batman hamarosan visszatér, elvégre 2021-ben új filmre számíthatunk Matt Reevestől. Nem minden olyan projekt volt azonban ennyire szerencsés, amelyben a Denevérember jutott volna főszerephez.

Hirdetés

Legközelebb a 2021-es The Batmanben már Robert Pattinson húzza fel a denevérgúnyát, hogy találkozzon Zoë Kravitz Macskanőjével, atyai jó tanácsokat fogadjon meg Andy Serkis Alfredjétől, és olyan gonosztevőkkel szálljon szembe, mint Colin Farrell Pingvinje, vagy Paul Dano Rébusza. Batman hosszú múltra tekinthet vissza nem csak a képregényfüzetek világában, hanem bizony a mozifilmek terén is, azonban értelemszerűen nem sikerült az elmúlt évtizedekben minden filmes ötletet valódi, kész mozivá varázsolni. Most azokat a projekteket gyűjtöttük össze, amelyek ilyen vagy olyan okokból végül a kukában végezték. Sajnos bizony akadnak közöttük olyan filmek is, amelyeket nagyon szívesen megnéztünk volna. 

Hirdetés

Batman Continues 

Az eredeti tervek szerint Tim Burton maga akarta folytatni a Batman szériát, a második részt, vagyis a Batman Visszatért azonban túlzottan sötét, félelmetes moziélménynek ítélte a Warner Bros. Egészen pontosan a McDonald's háborodott fel azon, hogy ez a film bizony nem való kicsiknek, a stúdió pedig a jelek szerint jobban bízott a Happy Meal menük mellé járó fröccsöntött játékfigurák potenciális sikerében, mint egy komoly, felnőttes folytatásban. Igen, halljuk, ahogy most egy emberként hördül fel minden rajongó, de tényleg az volt a probléma, hogy a stúdió és annak partnerei egy jóval gyermekbarátabb, színesebb-szagosabb, vidámabb filmet akartak, és ezt végül is meg is kapták a Mindörökké Batman képében.

Nagy kár, hogy mi mondjuk ennek az irányváltásnak cseppet sem örültünk. Burton tervei szerint gyakorlatilag visszatértek volna a fontosabb szereplők, így az általa megálmodott harmadik részben Batman jelmeze ismételten Michael Keatonre került, visszatért Michelle Pfeiffer, mint a Macskanő, sőt Billy Dee Williams, azaz Harvey Dent is újrázott, akiből ebben a filmben vált volna Kétarc. Új karakterként Rébuszt akarták bemutatni, szerepét Robin Williamsnek szánták, az ifjú Robint pedig egy afroamerikai színész, Marlon Wayans kelthette volna életre. A tervezett stáblistából még Rene Russo neve ismert, neki Batman aktuális szerelmének szerepe jutott.

A McDonald's közbenjárásnak hála Tim Burtonnek végül hátra kellett lépnie egyet, és át kellett adnia a rendezői széket. Sam Raimi és John McTiernan neve is szóba került, de végül mint ismeretes, Joel Schumacher kezébe került a franchise. 

Catwoman 

A Batman Visszatér lezárása után jogosan számítottak arra a rajongók, hogy nem most látták utoljára Macskanőt - egyébként tényleg nem, de a 2004-es Halle Berry-féle borzalomról inkább ne is ejtsünk szót. Némileg kakukktojásnak számít mostani listánkban ez a film, hiszen nem konkrétan Batman a főszereplője, de Tim Burton rendezői felügyelete, és még inkább Michelle Pfeiffer szerepeltetése miatt úgy éreztük, mindenképp itt a helye ennek a spin-offnak is.

Az előbb vázolt módon tehát Burton kikerült a képből a Batman mozifilmek esetében, de ez korántsem jelentette azt, hogy teljesen el kellett határolnia magát a franchise-tól. A stúdió megtartotta őt a tervezett Macskanő film rendezőjének. Mégis a korábban már említett sötétebb tónus pecsételte meg (legalábbis részben) ennek a projektnek is a sorsát, mivel a Macskanő forgatókönyve 1995 nyarán készült el, pont mikor mozikba került a Mindörökké Batman. A Warner Bros. úgy érezte, hatalmas és főként nagyon zavaró lenne a kontraszt a vidám, családbarát új Batman film és Burton Macskanő spin-offja között.

Maga a sztori egyébként úgy szövődött volna, hogy Michelle Pfeiffer karaktere amnéziában szenved, valamint Gothamből átköltözik Oasisville-be (ez a kitalált város gyakorlatilag Las Vegas megfelelője), és itt keveredik válogatott kalandokba, melyek során újra felfedezi a benne lapuló Macskanőt. Az tette be véglegesen a kaput a filmnek, hogy megszületett Pfeiffer első gyermeke, és nem érdekelték már annyira az efféle mozik. Végül Burton is teljesen elengedte a projektet. 

Batman: Year One 

A 2005-ös Batman: Kezdődik előtt is akadtak kósza próbálkozások arra, hogy újra vászonra vigyék a Denevérember történetét. Ilyen volt például a Darren Aronofsky-féle Batman: Year One, ami a Frank Miller legendás, azonos címet viselő képregénye alapján készülhetett volna el. A rendezői székbe maga Darren Aronofsky akart beülni, a forgatókönyvet pedig nem más, mint épp Frank Miller írta meg. Nem egy az egyeben akarták adaptálni a híres képregényt, sőt a film drasztikusan eltért volna az alapműtől.

Ebben a történetben szülei halála utána Bruce Wayne elveszíti a vagyonát, és hajléktalanná válik. Alfred karakterét teljesen ki akarták cserélni, helyébe egy "Kicsi" Al nevű afroamerikai autószerelő került - ő készítette el például a Batmobilt is. Bruce ezúttal nem a világot bejárva tanulta ki a harcművészetek csínját-bínját, hanem könyveket bújva (és persze sokat gyakorolva) vált belőle profi harcos. Számos új karakterrel akarták megtölteni a filmet, de azért ott volt a gárdában a régi arcok közül Gordon felügyelő, és Selina Kyle, vagyis Macskanő is - utóbbi szerepét ugyancsak egy afroamerikai színésznőnek szánták.

A projektet 2002-ben kukázta végül a Warner, de a kész forgatókönyvet elejétől a végéig elolvashatjátok. Érdekesség, hogy a tervezés egy bizonyos szakaszában Aronofsky épp azt a Joaquin Phoenixet akarta megnyerni Batman szerepére, aki később a Denevérember nemezisét, Jokert játszotta el Todd Phillips 2019-es filmjében.

Batman vs. Superman

Aronofsky mellett más neves alkotókkal is szövögetni próbálta Batman filmes karrierjét a Warner, például az Oscar-díjas Akiva Goldsman is szállított nekik egy Batman vs. Superman forgatókönyvet, amelynek vázlata 2002-ben készült el. Eredetileg 2004-ben akarták bemutatni a Batman vs. Supermant, a forgatás pedig 2003 elején indult volna, azonban J. J. Abrams közbeszólt.

Érdekes, hogyan rivalizált a két projekt, ugyanis először J. J. Abrams új eredettörténete, a Superman: Flyby kapott egy méretes stopot a stúdiótól Akiva Goldsman Batman vs. Superman filmje miatt, viszont később Abrams elkészült egy olyan jónak tartott új forgatókönyvvel, hogy annak hatására a Warner ismét csak és kizárólag szólófilmekben akart gondolkodni, és nem sokkal a tervezett forgatás megkezdése előtt törölte az Akiva Goldsman-féle Batman vs. Supermant. A két legendás DC hős ezen közös kalandjában egyébként egy olyan Bruce Wayne-t láttunk volna, aki már öt éve felhagyott a bűnüldözéssel. Dick Grayson (tehát Robin, avagy Éjszárny), Alfred és Gordon felügyelő mind halottak. Clark Kent, vagyis Superman nincs túlzottan jó passzban, ugyanis elvált Lois Lane-től. Mégis visszatér, hogy barátja, Bruce tanúja legyen annak esküvőjén. Az események azonban hamar sötét fordulatot vesznek, ugyanis Joker megöli Bruce Wayne gyönyörű feleségét még a nászút során. Bruce így végül még egyszer utoljára jelmezbe bújik, és egy nagyszabású összeesküvést kezd kibogozni, amelynek Lex Luthorhoz is köze van.

Ha láttátok a 2007-es Legenda vagyok című filmet (tudjátok, ez egy posztapokaliptikus sci-fi horror, Will Smithszel a főszerepben), akkor biztosan emlékeztek egy benne található Batman vs. Superman easter eggre is. A tejesen kihalt New Yorkban ugyanis látható a végül soha el nem készült Batman vs. Superman film egyik fiktív plakátja. Ez Akiva Goldsman saját poénja, ugyanő ő írta a Legenda vagyok forgatókönyvét is. 

Batman: Unchained

Sokáig az a hír járta, hogy Joel Schumacher harmadik Batman filmjének Batman Triumphant lett volna a címe, de később kiderült, hogy valójában Batman Unchained címmel kezdett el formálódni a projekt, amire a stúdió még a Batman és Robin forgatása alatt rábólintott, annyira tetszett neki Schumacher második mozija - nem viccelünk. 

Schumacher saját trilógiájának zárásaként egy, a Batman és Robinnál jóval sötétebb tónusú filmet képzelt el, amelyben George Clooney, Chris O'Donnell és Alicia Silverstone visszatért volna. Batman, Robin és Batgirl szerepe tehát már adott, de kit szánt vajon Schumacher gaz ellenlábasuknak? Nos, úgy tudni, hogy egyrészt felbukkant volna Joker lánya, aki ebben az adaptációban nem más, mint Harley Quinn, valamint azt tervezték, hogy színre lép a Madárijesztő szerepében Nicolas Cage, aki mindenféle víziókkal gyötri a Denevérembert.

Batman látomásaiban régi ellenségeinek képei jelentek volna meg, és természetesen nem hiányozhatott közülük Jack Nicholson Jokere sem, de rajta kívül Pingving, Macskanő, Kétarc és Rébusz sem maradt ki a víziókból, őket pedig értelemszerűen Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Tommy Lee Jones és Jim Carrey cameói hozták volna el a nézőknek. Harley Quinn szerepét egyébként Courtney Love-nak akarták felajánlani, de a filmet már azelőtt kukázta a stúdió, hogy ez megtörténhetett. A törlésre értelemszerűen a Batman és Robin pocsék kritikái és gyenge bevétele miatt került sor. 

Bőven akadnak még olyan rég eltemetett képregényes mozik a filmvilág kriptáiban, amelyeket nagyon szívesen előkotrunk nektek, ha érdekel benneteket a téma. Amennyiben szeretnétek, szívesen folytatjuk a sort olyan DC-s filmtervekkel, amelyek már nem Batmant állították volna feltétlenül a középpontba, illetve később akár a törölt Marvel mozikkal is foglalkozhatunk, azokból is akadt bőven pár. Lent a kommentek között bátran meséljetek arról, hogy miről szeretnétek majd olvasni. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)