Hirdetés

94 évesen meghalt az Oscar-díjas színészlegenda, Sidney Poitier

|

Ő volt az első fekete színész, akinek alakítását a legjobb férfi főszereplő kategóriában arany szobrocskával jutalmazta az Amerikai Filmakadémia.

Hirdetés

A Találd ki, ki jön ma vacsorára, a Megbilincseltek és a Tanár úrnak szeretettel sztárja január 6-án hunyt el Los Angeles-i otthonában, amiről először a Bahama-szigetek miniszterelnök-helyettese, Chester Cooper adott hírt Facebook-oldalán. Noha Sidney Poitier az Egyesült Államokban látta meg a napvilágot 1927. február 20-án, a szülei bahamaiak voltak, emiatt a mai napig nemzeti hősként kezelik a karibi országban.

Cooper úgy fogalmazott, hogy elvesztettek egy ikont, egy hőst, egy mentort, egy nemzeti kincset. De Poitier nemcsak a bahamaiaknak jelentett sokat, polgárjogi aktivistaként és az első Oscar-díjas afroamerikai férfiként pedig számos honfitársának mutatott példát.

Hirdetés

Egészen mélyről indult: írni-olvasni alig tudó tiniként az életkoráról hazudva 1943-ban jelentkezett a seregbe, de hamar leszerelt. Azután mindenféle munkát elvállalt az éttermi mosogatástól a takarításig - volt szállodai portás is - miközben arról álmodozott, hogy színész lesz. Botfülű lévén ugyanis a zenészi pálya zárva maradt előtte.

Nem volt híján tehetségnek, ám bahamai akcentusa komoly akadályt jelentett, ezért kitartó gyakorlással (fél évet  fordított rá) megszabadult tőle. 1946-ban debütált a Broadwayen, majd 1950-ben megtalálta az első valódi filmszerep, ez volt a Nincs kiút. Utána mindjárt a Kiáltsd, ez kedves vidék! következett Korda Zoltán rendezésében, és innentől már nem volt megállás. Olyan emlékezetes produkciókban láthatta őt a közönség, mint az 1958-as Megbilincseltek, amelyben Tony Curtis volt a partnere, és alakításáért Oscarra jelölték. Ekkor még nem nyert, ám az 1963-as Nézzétek a mező liliomait! című drámáért végre megkapta az arany szobrocskát.

Népszerűségét kihasználva igyekezett támogatni a polgárjogi mozgalmakat, de elhatárolódott azok erőszakossá váló túlkapásaitól. Karrierje a '60-as évek második felében sem veszített lendületéből (ekkor forgatta a Tanár úrnak szeretettel, a Találd ki, ki jön vacsorára? és Forró éjszakában című sikerfilmjeit), később pedig a kamera mögött is kipróbálta magát. Rendezései között több olyan filmet is találunk, amelyek nemhogy nem ismeretlenek, hanem kimondottan kedvesek a magyar nézők számára: ilyen volt a Dutyi dili Gene Wilderrel és Richard Pryorral.

Sidney Poitier neve előtt 1974-es lovaggá ütése óta szerepel a Sir előtag, 2009-ben pedig Barack Obama, az Egyesült Államok akkor elnöke részesítette a legrangosabb polgári kitüntetésben, az Elnöki Szabadság Érdemrendben.

Nyugodjék békében!

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)